Intervjui

Intervju: Dmitry Danilchenko, osnivač, Partizan Security

Naš zadatak je popuniti ogromno tržište malih i srednje velikih kupaca. Naravno da imamo dosta velikih ili čak ogromnih projekata, ali u srži našeg poslovanja su instalaterske firme koje svakodnevno ugrađuju uređaje i rade s vlasnicima kuća i preduzeća, zapravo “običnim” ljudima poput mene i vas.
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Danilchenko, hvala vam što ste odvojili vrijeme da se obratite našim čitaocima. Možete li nam se predstaviti, s naglaskom na vašu ulogu u kompaniji Partizan Security?
Danilchenko: Pozdrav i vama i hvala vam mnogo na ovoj sjajnoj prilici. Siguran sam da će ovo biti zanimljiv i koristan razgovor. Pokrenuo sam Partizan Security 2008. godine, kada je većina još koristila crno-bijele CCTV kamere. Vidjeli smo potencijal na tržištu i kupcima predstavili kamere u boji u 420TVL rezoluciji. U to su vrijeme bile prilično skupe, a kvalitet zapanjujući. Sada, naravno, zvuči smiješno, ali bilo je to prije samo 12 godina. Videonadzorne tehnologije se vrlo brzo mijenjaju. Ja sam isprva radio u finansijskom sektoru, zatim sa satelitskom opremom, a potom smo uz pomoć naših kupaca počeli raditi na tržištu sigurnosti i CCTV-a. Od tada se posvećujem brendu Partizan i našem međunarodnom širenju. Posjećujem sajmove, dogovaram sastanke i pozive s kupcima, pokrećem nove proizvode i marketinške strategije. Moj tim i ja svakodnevno, korak po korak, činimo brend Partizana poznatim u svim krajevima naše zemaljske kugle.

a&s Adria: Partizan već 12 godina posluje u sigurnosnoj industriji. Koje su bile najvažnije prekretnice na vašem putu, gdje proizvodite i prodajete vaše proizvode i rješenja, jeste li zadovoljni trenutnom pozicijom na tržištu, koliko ljudi zapošljavate?
Danilchenko: Tri su najveće prekretnice kroz koje smo prošli. Godine 2010. počeli smo nuditi mrežne snimače i kamere, a naš je razvojno-istraživački tim razvio softver. Četiri godine poslije kreirali smo vlastiti CCTV Cloud, koji može spojiti bilo koju kameru ili snimač bez statične IP adrese i pohranjivati videosnimke na naše cloud servere uz visok nivo zaštite i privatnosti. I dalje je to jedna od naših najvećih prednosti, koja nam pomaže u radu i pridobijanju većeg broja klijenata, ponajviše zbog brzine i pouzdanosti naše p2p konekcije u odnosu na druga rješenja na tržištu. Prošle godine predstavili smo novu generaciju mobilnih aplikacija za videonadzor, koja je dobila priznanje na vašem Adria Security Summitu, na što smo posebno ponosni. Dakle, sve su naše prekretnice vezane za razvoj softvera i to nije slučajno. Prema mom mišljenju, u videonadzoru je 90 posto uspjeha u softveru, a 10 posto u hardveru. U konačnici, korisnici će svaki dan otvoriti aplikaciju, a nikad neće dotaknuti kameru.

Za sada Partizan Security ima urede u Pragu u Češkoj Republici, gdje nam je sjedište, najveće skladište za Evropsku uniju, proizvodnja i izložbeni salon. U Kijevu u Ukrajini je naš glavni razvojno-istraživački centar zajedno s marketingom, odjelom logistike i prodajnim timom za Ukrajinu i Zajednicu nezavisnih država (Azerbejdžan, Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan, Moldaviju, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan), a u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je naš prodajni tim i tehnička podrška za Bliski Istok. Također, u Kini koristimo više montažnih linija po ugovoru, koje koristimo za proizvodnju kvalitetnih proizvoda po nižoj cijeni i uz potpunu tehničku kontrolu. Sveukupno naš tim čini 60 profesionalaca, koji razvijaju i prodaju naše proizvode u preko 50 zemalja, uz godišnji rast od 20 posto ili više.

a&s Adria: Vaša kompanija proizvodi opremu i razvija softver za moderne sigurnosne sisteme. Možete li predstaviti vaš proizvodni portfolio i ključne tehnologije?
Danilchenko: Naš glavni proizvod je CCTV, koji najviše proizvodimo i prodajemo. Zatim tu je kontrola pristupa, ali u mnogo manjem obimu. Ali oba rješenja, u kombinaciji s našim nagrađivanim aplikacijama, našim kupcima donose potpuno novo iskustvo. Danas postoji mnogo kineskih igrača sa sličnim aplikacijama i softverskom logikom, ali ne uvijek jednostavnom za evropski način razmišljanja. Također, tu su i stari evropski ili američki igrači, koji su profesionalni i dobri, ali ponekad previše komplikovani i skupi. Naš zadatak je popuniti ogromno tržište malih i srednje velikih kupaca kojima treba nešto jednostavno, pouzdano i po pristupačnoj cijeni. Naravno da imamo dosta velikih ili čak ogromnih projekata, ali u srži našeg poslovanja su instalaterske firme koje svakodnevno ugrađuju uređaje i rade s vlasnicima kuća i preduzeća, zapravo “običnim” ljudima poput mene i vas.

a&s Adria: Ako biste mogli odabrati jedan, koji biste proizvod ili seriju proizvoda odabrali kao najvažniju i zašto?
Danilchenko: Rekao bih da je to Starlight 5 Mp serija naših IP kamera. Zašto? Jer za tu cijenu svakom kupcu može donijeti 150% performansi, kvaliteta i efikasnosti. Pruža dobru sliku u boji čak i u uvjetima vrlo slabog osvjetljenja, a rezolucija je dovoljno dobra da pruža prilično detaljne slike tokom cijelog dana. Zajedno s našim mrežnim snimačima ove kamere mogu biti pametne i reagovati samo prema nekim unaprijed postavljenim scenarijima, npr. ako se na sceni nalazi čovjek ili ako neko prelazi zamišljenu granicu itd.

a&s Adria: Partizan nudi i AHD kamere. Je li vaša oprema integrisana s komponentama trećih strana i je li usklađena s ONVIF-ovim standardima?
Danilchenko: Da, trudimo se biti što otvoreniji. Vjerujem da je integracija s postojećim sistemima važna jednako kao i novi projekti. Zbog toga su svi naši analogni snimači i kamere hibridni, odnosno mogu podržavati AHD-CVI-TVI protokole naših konkurenata. Ista je situacija s IP sistemima. Partizan Security je već mnogo godina službeni član ONVIF-a i naši su proizvodi, naravno, u potpunosti u skladu s njihovim protokolom. Ako imate bilo koji sistem ili VMS koji podržava relevantnu verziju ONVIF protokola, možete biti sigurni da će raditi s našim proizvodima bez problema.

a&s Adria: Za upotrebu u domovima nudite Wi-Fi kitove i uradi sam cloud kamere. Recite nam nešto o tom dijelu ponude?
Danilchenko: To je, istina, manji dio našeg poslovanja, jer je Partizan samo proizvođač i ne radimo direktno s krajnjim kupcima, ali naši klijenti rade s maloprodajnim lancima, naprimjer, ili direktno s krajnjim korisnicima. Stoga od nas traže jednostavne i pouzdane proizvode koje krajnji kupac može sam instalirati i lansirati ako sebi ne može priuštiti profesionalnu instalaciju. Dakle, za tu svrhu proizvodimo WiFi seriju naših kamera i kompleta, uključujući čak i kamere s podrškom za 4G, koje možete koristiti u udaljenim područjima bez fiksnog interneta ili WiFi-ja.

a&s Adria: Na tržištu ste reklamirali Partizan Cloud kao prvo složeno rješenje pohrane videa u oblaku direktno od proizvođača kamera. Šta su koristi toga za korisnike?
Danilchenko: Prije svega, korisnici neće imati problema s integracijom hardvera i softvera jer su i stvoreni da rade zajedno. Druga je prednost to što proizvodimo, odnosno razvijamo oba dijela, pa možemo maksimalno olakšati korisnicima. Naprimjer, možete dodati Partizanovu kameru u oblak u roku dvije minute, ako ne i brže, samo skeniranjem QR koda ili pokretanjem čarobnjaka Wireless Connect. Nakon toga korisnik može platiti Cloud pohranu na sedam ili više dana direktno iz aplikacije ili zadržati besplatni streaming videa uživo. Poznavajući neka postojeća rješenja u oblaku na tržištu, oni uvijek imaju određena ograničenja kod kamera drugih proizvođača, poput toga da ne podržavaju sve vrste firmvera, modela ili funkcija, ponekad morate kupiti dodatnu opremu da bi mogla raditi itd. Partizan Cloud i naše Cloud kamere mnogo su jednostavnije za svakoga.

a&s Adria: Sve je veća zabrinutost u vezi sa cyber napadima. Koliko su vaši proizvodi sigurni od krađe podataka?
Danilchenko: S naše strane činimo sve što možemo da naše proizvode učinimo sigurnim. Zatvaramo sve nepotrebne portove i protokole koje hakeri obično koriste za povezivanje s uređajima, uskladili smo poslovanje s GDPR-om i koristimo samo podatkovne centre usklađene s GDPR-om za pohranu našeg clouda i ostalih podataka. Ne mogu reći da imamo NASA-inu zaštitu, ali sigurno nemamo neočekivani i skriveni “superpristup” svakoj našoj kameri, što većina kineskih dobavljača ima, kako se to otkrilo u skandalima s privatnošću u segmentu videonadzora u SAD-u i drugim zemljama. Također, svaka naša kamera šalje podatke samo na naše servere, a u slučaju visokozaštićenih objekata možete jednostavno isključiti sve naše protokole kako biste bili sigurni da je vaša kamera 100% sigurna i da ne šalje nikakve podatke vanjskim izvorima. U tom slučaju kamere će snimati na lokalni snimač i sve vaše tajne ostat će u vašem posjedu.

a&s Adria: Na koja se vertikalna tržišta Partizan fokusira? I možete li navesti neke važne projekte u Evropi?
Danilchenko: Kao što sam rekao, naš krajnji kupac je instalater i instalerska kompanija. Dakle, naša filozofija je da ih usrećimo svojim proizvodima, koji trebaju biti jednostavni za instalaciju, a krajnjim korisnicima laki za upotrebu. To je po meni ključ svega. Kada je riječ o projektima, Partizanovi sigurnosni sistemi instalirani su na mnogo mjesta tokom svih ovih godina. Uglavnom su to bila mala i srednja preduzeća, uz stambene i državne projekte. Ali ponosni smo na činjenicu da smo bili glavni ponuđač CCTV sistema za novo gradilište Carlsberga u Danskoj, Tesline salone u Češkoj, Nacionalnu banku i Vladu Sjeverne Makedonije, najveće maloprodajne lance u Evropskoj uniji kao što su Spar, Tesco, Leroy Merlin, Mobelix itd.

a&s Adria: Pandemija koronavirusa promijenila je cijeli svijet. Industrija i tržište sigurnosti nisu izuzetak. Kako je ova situacija utjecala na Vašu kompaniju, koje ste promjene morali preduzeti? Jeste li ponudili neka nova rješenja ili proizvode?
Danilchenko: Za mnoge tržišne igrače i preduzeća 2020. je vrlo kompleksna godina. Ali ne i za nas. Ove godine bilježimo znatan rast, mnogo veći od 2019, naprimjer. Ljudi imaju više vremena da traže nešto novo i perspektivno dok sjede kod kuće. Neki pokušavaju podržati lokalne evropske proizvođače, što nam također dosta pomaže. I na kraju, tržištu smo predstavili naš novi uređaj za prepoznavanje lica i mjerenje temperature, koji je od samog početka postao pravi bestseler. Može prepoznati vaše lice, detektovati nosite li masku, izmjeriti vam temperaturu, a zatim će, ako je povezan sa sistemom kontrole pristupa i na internet, reagovati u skladu s tim. Naprimjer, neće vas pustiti unutra i obavijestit će odgovornu osobu zvukom ili e-mailom ili push notifikacijama u slučaju nekog ograničenja (posjetilac nema masku za lice ili ima visoku temperaturu).

Mnoga poduzeća počinju biti zabrinuta za zdravlje svojih radnika i posjetilaca, pa je veća vjerovatnoća da će uložiti novac u takve proizvode kako bi bili sigurni da neko s visokom temperaturom neće doći i zaraziti cijeli tim. Naše je rješenje dobra kombinacija hardvera s preciznim evropskim senzorom temperature i našim softverom, pomoću kojeg na e-mail ili messenger možete primati push obavijesti o posjetiocima bez maske ili s povišenom temperaturom. Uskoro ćemo objaviti novu verziju mobilne aplikacije, tako da ćete putem nje automatski moći primati obavijesti o bilo kakvom sumnjivom događaju poput ovog. Sve to čini ovaj sistem ne samo korisnim sa zdravstvene tačke gledišta već pomaže u upravljanju s toliko stvari na jednostavan način! Naš uređaj može se u potpunosti integrisati s bilo kojim sistemom kontrole pristupa i donijeti dodatnu zaštitu kada vam zatreba. Također je vrlo fleksibilan i može se prilagoditi potrebama klijenta, što je dobro za kupce koji ga žele promovisati kao vlastiti brend.

a&s Adria: S obzirom na to, koji će trendovi definisati tržište sigurnosti u godinama koje su ispred nas i kakav će biti vaš odgovor na njih?
Danilchenko: Siguran sam da će pandemija uvesti zdravstvene trendove u sigurnosnu industriju. Pogotovo na tržište kontrole pristupa. Bit će velika potražnja za rješenjima koja mogu ne samo identificirati neku osobu već i utvrditi koliko je ta ona zdrava, odnosno sigurna za druge ljude. Krenulo je od provjere pomoću hardvera – poput našeg rješenja sa senzorom za mjerenje temperature, prepoznavanjem lica, detekcijom maske i dozvolom pristupa u skladu s tim parametrima. Ali uvjeren sam da će vrlo brzo biti velika potražnja za beskontaktnom videoanalitikom ponašanja i kretanja ljudi i sl. kako bi se kreirale neke mape širenja zaraze, pravila, razlikovali izvori i mjesta širenja virusa itd. Dakle, kao što sam rekao, vjerujem da sigurnosni sistemi imaju veliki potencijal u budućnosti i vrlo veliku ulogu u prevenciji kriminala zajedno s prevencijom zdravstvenih problema.

a&s Adria: Vaše mišljenje o tržištu sigurnosti Jadranske regije? Kakvi su Vaši planovi u ovom području, kako namjeravate povećati udio na tržištu – pomoću novih partnera ili na neki drugi način?
Danilchenko: Mislim da je Jadranska regija jedna od najperspektivnijih u cijeloj Evropi. To je područje u razvoju s ogromnim potencijalom i želimo biti tamo i izgraditi svoj brend što prije. Nije riječ o veličini tržišta, već o potencijalnim mogućnostima, koje su zasigurno tu, a u narednih šet godina vidjet ćemo velike promjene, u to sam siguran. Već smo prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. U međuvremenu aktivno tražimo partnere u drugim zemljama, a naravno da s postojećim imamo još toliko toga za obaviti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *