Kontrola pristupa Najave II

Prepoznavanje lica u borbi protiv Covida-19

Možda je najveća promjena koju je pandemija koronavirusa donijela svijetu – strah od dodira. Ona nas je natjerala da obraćamo pažnju na sve površine koje dodirujemo, a to ima velike posljedice i po sigurnosnu industriju budući da se javlja sve veća potražnja za beskontaktnim sistemima poput rješenja za prepoznavanje lica
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

Proizvođači širom svijeta, svjesni novonastalih okolnosti, požurili su da kreiraju sisteme kontrole pristupa koji se temelje na prepoznavanju lica. No, kao i obično, među rješenjima postoje velike razlike. Neki proizvođači nude vrhunsku tehnologiju i pouzdanost, dok drugi nude i inovativne funkcije koje su prilagođene trenutnim potrebama. Za integratore i krajnje kupce ovakva situacija nosi i neke probleme. Prvo, tu je vremenski pritisak u situaciji kada se Covid-19 i dalje širi, pa su odluke o nabavci rješenja visoko na listi prioriteta. Drugo, u ponudi je previše rješenja da bi integratori bili u mogućnosti lično ih testirati i provjeravati. Zato u nastavku teksta za vas analiziramo potražnju na tržištu rješenja za kontrolu pristupa temeljenih na prepoznavanju lica kako bismo vam uštedjeli vrijeme u odabiru najbolje tehnologije.

Povećanje ponude
Mnoge kompanije navode da je broj upita o rješenjima za kontrolu pristupa pomoću prepoznavanja lica naglo povećan nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa. Iako korisnici znaju da je potreba za pronalaženjem sistema koji mijenja čitače otisaka prstiju privremena, oni su svjesni da to može biti investicija na duže staze. To znači da se traže rješenja koja mogu ponuditi pouzdanost, ali i nove funkcije za veću sigurnost. U martu ove godine strah od zaraze dostigao je vrhunac, a zdravstvene institucije upozoravale su ljude da paze šta dodiruju. U to vrijeme japanski proizvođač automobila Toyota zabranio je upotrebu sistema kontrole pristupa na temelju otisaka prstiju za svoje zaposlenike u više poslovnih objekata. Budući da se senzori otisaka prstiju oslanjaju na dodir, u Toyoti su smatrali da postoji mogućnost da virus dođe do površine senzora i zarazi ljude. I druge kompanije su preduzele slične mjere, što je dovelo u pitanje budućnost rješenja za kontrolu pristupa pomoću otisaka prstiju.

“Prepoznavanje otiska prsta i dalje je najčešće korištena metoda identifikacije u svijetu. Međutim, nakon izbijanja epidemije koronavirusa prepoznavanje otisaka prstiju pokazalo se kao izvor povećanog rizika od infekcije jer zahtijeva direktan kontakt. Mnoge države su zatražile da se obustavi korištenje kontrole pristupa i evidencije radnog vremena pomoću otisaka prstiju i sada traže druge metode identifikacije. Beskontaktno prepoznavanje lica je najbolje rješenje tokom epidemije”, navodi Felix Zheng, direktor poslovanja u inostranstvu u kompaniji Shenzhen Jieshun.

Analiza rasta potražnje
Azijska tržišta su većim dijelom usvojila tehnologije prepoznavanja lica uprkos početnom oklijevanju zbog straha od niže stope tačnosti i brige zbog zaštite privatnosti. U posljednje dvije godine potražnja je naglo porasla, a prepoznavanje lica je vjerovatno i prestiglo uzimanje otisaka prstiju kao dominantna biometrijska metoda za autorizaciju. “Za zone visoke sigurnosti prepoznavanje lica se ozbiljno razmatra u kombinaciji s dodatnim faktorom autorizacije, najčešće pametnom karticom. Standardni dizajn nekada je uključivao otisak prsta u kombinaciji s PIN-om ili karticama. Veliki tehnološki napredak omogućio je masovno širenje sistema prepoznavanja lica u industriji tehnologija za finansijski sektor. Tu je važan poticaj bio kineski sistem elektronskog plaćanja. To je znatno ojačalo povjerenje kod korisnika sistema elektronske sigurnosti”, kaže Patrick Lim, direktor grupacijske strategije u kompaniji Ademco Security. Iako je početni pozitivni odgovor na tehnologiju bio izraženiji u Aziji, epidemija je ubrzala širenje proizvoda za prepoznavanje lica i u ostatku svijeta. Sve više kompanija počinje koristiti sisteme kontrole pristupa pomoću prepoznavanja lica kako bi zaštitile ljude koji ulaze i izlaze iz objekata. To će kratkoročno dovesti i do naglog rasta primjene takvih rješenja.

Dok kompanije traže načine da opstanu u vrijeme epidemije, prepoznavanje lica je postalo “prirodna” nadogradnja za senzore otisaka prstiju. Potražnja za beskontaktnom tehnologijom koja pomaže u realizaciji planova za vođenje poslovanja u vanrednim situacijama primjetna je u cijeloj industriji. “Jasno je da su sve tehnologije koje imaju veze s pandemijom danas veoma popularne u SAD-u i ostatku svijeta”, kaže Benson Lee, direktor za strateški poslovni razvoj u kompaniji LIPS. On ističe da je prednost njihovog rješenja kreiranog na bazi 3D vida i rubne vještačke inteligencije u tome što je ono beskontaktno i automatizirano. “Naprimjer, klijent koji radi s medicinskom opremom može integrisati naš softver za praćenje pokreta kako bi svoj korisnički interfejs učinio beskontaktnim i manje izloženim širenju virusa. Fabrike mogu automatizirati proizvodnju pomoću našeg robotskog rješenja s mašinskim vidom i tako nastaviti s redovnim aktivnostima bez obzira na epidemiju”, kaže on. Lee dodaje da je ukupni rast na zrelim tržištima poput SAD-a usporen zbog virusa, ali da će se situacija popraviti zbog potražnje za proizvodima koji koriste tehnologije poput 3D vida i rubne vještačke inteligencije.

Prednosti i mane
Najvažnija prednost ove tehnologije je jednostavnost primjene. Svaka metoda provjere identiteta koja ne zahtijeva posjedovanje tokena mnogo je lakša za upravljanje. Korisnici kod prepoznavanja lica ne mogu izgubiti token za razliku od kartica ili drugih fizičkih predmeta. Prijava u sistem također je mnogo lakša jer kvalitetnije tehnologije imaju napredne algoritme koji nude kvalitetnu autorizaciju čak i uz korištenje fotografija. Međutim, treba imati na umu da tačnost može biti problem prilikom korištenja fotografija. “Niži su troškovi i manje je prekida radnih procesa zbog oštećenih ili izgubljenih kartica. Istovremeno, nema potrebe za vraćanjem ranije izdatih kartica. Uz ovu situaciju s virusom SARS-CoV-2, beskontaktna interakcija je još jedna važna prednost. Kreirano je mnogo rješenja za mjerenje temperature i provjeru identiteta”, kaže Lim. Ali postoje i nedostaci. Iako je samo prepoznavanje lica prilično fleksibilno, njegova mana je nedovoljna usklađenost s ISO standardima za interoperabilnost. To stvara i probleme s performansama. Najvažnije je znati da svi algoritmi i hardver ne mogu biti jednoobrazni. Neki mogu postići izuzetno visok stepen tačnosti, a drugi, pak, imaju jako visok prag tolerancije na nepreciznosti, što dovodi do viška lažnih pozitivnih rezultata.

Vertikale koje primjenjuju prepoznavanje lica
Subramaniam Jeeva, direktor za kontrolu pristupa i vatrodojavu za Azijsko-pacifičku regiju u kompaniji Johnson Controls, smatra da postojeći izazovi pandemije Covida-19 upućuju na zaključak da bi prepoznavanje lica bilo prikladno za svakodnevnu upotrebu jer korisnici traže pojednostavljenu kontrolu pristupa. Tehnologija koja se oslanja na skeniranje otisaka prstiju i dlanova ili neku drugu kontaktnu metodu danas se smatra nehigijenskom. Lim smatra da je svaka vertikala koja promoviše brzu provjeru identiteta bez direktnog kontakta najbolji kandidat za primjenu tehnologije prepoznavanja lica. “Tu su zdravstveni sektor, studentski domovi, stambeni objekti i škole. Osim kontrole pristupa, često se javlja i potreba za kontrolom radnog vremena ili uskraćivanjem pristupa pojedincima. Jedna od naših instalacija u Aziji obuhvatila je identifikaciju 200.000 zaposlenika jer su se javili problemi s otpuštenim radnicima koji su koristili lažnu identifikaciju da bi se ponovo prijavili za posao”, dodaje on.

Trend uspona multimodalnih rješenja
Biometrijska rješenja sve više prelaze iz sfere jednoobraznih u multimodalne tehnologije. Multimodalnost je postala ključna, posebno u vertikalama sa strogim sigurnosnim zahtjevima. Jedan modalitet rada danas ne može podržati sve složenije i raznovrsnije scenarije provjere identiteta. Multimodalna biometrija može koristiti prepoznavanje lica paralelno s uzimanjem otiska prsta, vene prsta, identifikacije pomoću šarenice oka, glasa itd. Sve ovo se radi zbog preciznije provjere identiteta i omogućavanja centraliziranog i objedinjenog upravljanja sistemom. Covid-19 je posredno promovisao unapređenje tehnologije i ubrzao razvoj multimodalne biometrijske identifikacijske tehnologije i taj identifikacijski sistem je pogodan za različite scenarije. “Naprimjer, u sektoru javnih službi kao što su imigracijske agencije popularna je primjena metode identifikacije koja uključuje prepoznavanje otiska prsta, lica i optičko prepoznavanje znakova. U segmentu informacijske sigurnosti državnih agencija i vojske korištena metoda identifikacije uključuje prepoznavanje otiska prsta, šarenice i dlana. Vertikale poput hotelijerstva, maloprodaje i drugih oslanjaju se na metodu koja uključuje prepoznavanje lica, otiska prsta i šarenice”, kaže Zheng. Buduće razvojne mogućnosti multimodalne biometrijske tehnologije prepoznatljive su već danas. Ali, da bismo do kraja primijenili ovu tehnologiju, moramo se osposobiti za primjenu cjelovitih rješenja u rasponu od algoritama, proizvoda i hardvera do pozadinskih platformi, a da se istovremeno uspostavi i zatvoreni krug tehnoloških primjena.

Posebni zahtjevi tokom pandemije
Potražnja za beskontaktnom kontrolom pristupa preusmjerila je fokus sa čitača otisaka prstiju na tehnologiju prepoznavanja lica. Ipak, Covid-19 je prisilio ljude da zaštitne maske učine dijelom svoje svakodnevice, a to znači da rješenja za prepoznavanje lica moraju raditi svoj posao čak i ako osoba nosi masku te biti jednako brza, sigurna i praktična za korištenje.
Pandemija je također primorala komercijalne i druge kompanije da redovno provjeravaju tjelesnu temperaturu zaposlenih ili klijenata. Integrisanje sistema za mjerenje temperature s kontrolom pristupa znatno bi pojednostavilo ove procedure.

Kako odabrati idealno rješenje?
Odabir rješenja za kontrolu pristupa pomoću prepoznavanja lica nikada nije bio teži jer sve više proizvođača ulazi na ovo tržište. Postoji više prednosti sistema za prepoznavanja lica, a one nadilaze okvire borbe protiv novog koronavirusa virusa. Noorish Moosa je konsultant za digitalnu transformaciju s više od 17 godina iskustva u pružanju usluga sigurnosne integracije na Bliskom Istoku. Prema njemu, najatraktivnija karakteristika ovih sistema je njihova brzina. Kvalitetan sistem prepoznavanja lica je brži od čitača otisaka prstiju u odobravanju ili uskraćivanju pristupa. Ipak, trenutna potražnja za rješenjima za prepoznavanje lica potaknula je mnoge proizvođače da uđu u ovaj sektor. Za kupce to znači da odabir najboljih rješenja nije nimalo jednostavan proces. Adekvatno razumijevanje specifikacija proizvoda neophodno je za donošenje prave odluke. Možda je još važnije da se kupci informišu da li proizvođač svoje proizvode izrađuje samostalno ili ih dobija od proizvođača originalne opreme (OEM). Proizvodi koje kompanije same projektuju i izrađuju obično su jedinstveni i pouzdaniji od ostalih.

Postoji nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom nabavke rješenja za kontrolu pristupa pomoću prepoznavanja lica.

Osvjetljenje i temperatura kod vanjske upotrebe
Ako sistem kontrole pristupa pomoću prepoznavanja lica planirate instalirati na otvorenom, direktna sunčeva svjetlost ili drugi izvori svjetla ispred uređaja su faktori koje treba uzeti u obzir. Jaka svjetlost mogla bi utjecati na tačnost ili brzinu rada uređaja. Provjerite s proizvođačima koji su idealni uvjeti glede osvjetljenja za njihove proizvode. Ako morate mijenjati postojeće uvjete osvjetljenja, prije donošenja konačne odluke trebate uzeti u obzir i troškove takvog poduhvata. Ali svjetlost nije jedina briga kod instalacije na otvorenom. Morate razmotriti i faktor ambijentalne temperature. “Ako uređaj instalirate vani, on može biti izložen visokim temperaturama koje mogu ometati njegov rad. Kada birate proizvode za kontrolu pristupa pomoću prepoznavanja lica koji će raditi na otvorenom, morate odabrati stabilne i pouzdane proizvode dizajnirane za upotrebu na višim temperaturama u usporedbi s onim u zatvorenom prostoru”, kaže Zheng.

Tehnologija protiv zavaravanja sistema
Da bi sistem kontrole pristupa pomoću prepoznavanja lica mogao obavljati svoj posao, prateći uređaj mora biti sposoban da razlikuje stvarno lice od fotografije osobe. Peter Chen, direktor proizvoda i marketinga u kompaniji Anviz Global, smatra da tehnologija protiv zavaravanja sistema (anti-spoofing) mora biti dio proizvoda za prepoznavanje lica koji vam isporučuje proizvođač.

Brzina
Rješenje mora biti sposobno prepoznati i obraditi lice za najmanje jednu sekundu, smatra Verghese Thirumala, direktor grupacije Maxitulin, koja se bavi integracijom sistema. Ovo je bitno u normalnim okolnostima radi praktičnosti, ali je još i važnije tokom pandemije koronavirusa, zbog koje je neophodna socijalna distanca. “Glavni razlog zbog kojeg kupci trebaju razmotriti brzinu prepoznavanja je sprečavanje pojave grupisanja velikog broja ljudi usljed niske brzine prepoznavanja”, objašnjava Chen. Ipak, Thirumala dodaje da su čest problem situacije s velikim brojem lica koja rješenje mora obraditi, što obično dovodi do usporavanja rada. “To smo opazili i kod čitača otiska prstiju. Proizvođači kažu da njihovi čitači mogu obraditi sliku u roku jedne sekunde, što jeste moguće ako vaš klijent ima kompaniju sa 50 ili 100 zaposlenih. Ali, kada imate hiljadu ili više korisnika, ta sekunda se pretvara u dvije, tri ili više”, objašnjava Thirumala.

Stepen tačnosti prepoznavanja
Posljednjih godina brzina prepoznavanja lica se znatno povećala. Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST), stopa pogreške kod najboljeg rješenja za prepoznavanje lica u aprilu 2020. iznosila je 0,08 posto u usporedbi s 4,1 posto u 2014. godini. Kupci bi se trebali upoznati sa stepenom tačnosti uređaja koji planiraju kupiti i biti svjesni da brzina i tačnost zavise od uvjeta rada.

Zaštita od cyber napada
Podaci koje prikuplja rješenje za kontrolu pristupa moraju biti zaštićeni kako se ne bi ugrožavala privatnost informacija o osobama i kompanijama. Međutim, prema mišljenju nekih stručnjaka, problem je u tome što mnoga rješenja za kontrolu pristupa koriste interfejs koji nije siguran. “Jedan od nedostataka rješenja za kontrolu pristupa pomoću prepoznavanja lica je činjenica da završni segment veze s kontrolorom pristupa nije zaštićen, iako je sama biometrijska identifikacija sigurna. Većina sistema za kontrolu pristupa koristi standardni Wiegand interfejs koji nije siguran. Ali mnogi toga nisu svjesni i te se informacije često i ne dijele s korisnicima”, kaže Jeeva. On preporučuje rješenja koja koriste Wiegand vezu sa šifriranom AES RS485 komunikacijom ili OSDP (Open Supervisor Device Protocol) protokol za sigurnu komunikaciju.

Prepoznavanje lica u otežanim uvjetima
Kupci najčešće postavljaju pitanja o nivou tačnosti prepoznavanja kada neka osoba nosi naočale ili ima bradu. Ali sada se postavlja pitanje da li neko rješenje može prepoznati i provjeriti identitet osobe koja nosi masku. Yam Matsumoto, softverski inžinjer u kompaniji Ganz Security, ističe da je nedostatak mnogih današnjih rješenja za prepoznavanja lica to što ljudi moraju skinuti maske kako bi ona mogla obaviti svoj zadatak. Uprkos tome, u kompaniji Jieshun tvrde da će njihovo rješenje funkcionisati čak i ako osoba nosi masku. S obzirom na današnju situaciju, kupci će morati razmotriti i ovu funkciju.

Multimodalna autorizacija
Da bi rješenje za kontrolu pristupa radilo besprijekorno, ono mora ponuditi više od jednog modaliteta rada. Prepoznavanje lica može biti primarni način rada rješenja, ali njega treba pratiti još barem jedan modalitet, poput čitača RFID kartica ili dlanova. To će vam dobro doći ako sistem ima poteškoća u prepoznavanju određenih lica i nije siguran u njihovu autentičnost, jer on tada može pribjeći sekundarnoj metodi provjere identiteta. Dva načina provjere su praktično nepobjediva.
Wayne Wu, direktor proizvoda za kontrolu pristupa i videointerfone u kompaniji Hikvision Digital Technology, kaže bi u određenim scenarijima različite metode autorizacije, kao što su prepoznavanje lica, otiska prsta, šarenice oka i čitanja kartica, mogle poboljšati stepen tačnosti i sigurnosti. To su scenariji sa visokim sigurnosnim zahtjevima, poput banaka, prepoznavanje osoblja koje nosi pokrivala za glavu ili maske i složeniji scenariji u vanjskom okruženju.

Funkcija mjerenja temperature
Covid-19 je primorao kompanije širom svijeta da mjere tjelesnu temperaturu osoblja, a u nekim slučajevima i klijenata. Kako ova praksa postaje nova normalnost, integracija ove tehnologije sa sistemom kontrole pristupa znatno bi olakšala njenu primjenu u odnosu na ručno mjerenje temperature. Chen naglašava da korisnici na svoje liste trebaju uvrstiti i ovaj kriterij prilikom nabavke proizvoda. “Pitanje da li rješenje za prepoznavanje lica nudi funkciju mjerenja temperature trebalo bi zanimati kupce, posebno u vrijeme pandemije”, kaže Chen i dodaje da se kupci prilikom odabira proizvoda često upoznaju tek s manjim brojem funkcija. Poželjno bi bilo da provjere da li odabrano rješenje ispunjava sve njihove kriterije.

Izazovi i prakse za izvlačenje maksimuma iz rješenja
Odabirom rješenja za kontrolu pristupa pomoću prepoznavanja lica rješava se pola problema. Ipak, kako biste ga maksimalno iskoristili, morate se temeljito pridržavati određenih smjernica. Čak i tada postoje problemi kod kojih vam samo vaše iskustvo može pomoći u njihovom rješavanju. U nastavku teksta predstavljamo glavne faktore koje trebate uzeti u obzir prilikom instalacije rješenja kako biste ga maksimalno iskoristili. Dajemo i nekoliko savjeta uspješnih integratora u ovoj oblasti. Integratori i krajnji kupci moraju temeljito razumjeti zajedničke izazove prilikom instaliranja sistema kontrole pristupa pomoću prepoznavanja lica, kao i načine za njihovo prevladavanje.

Kvalitet baze podataka
Rješenje za kontrolu pristupa može potvrditi identitet lica koje se snima samo ako posjeduje kvalitetnu bazu podataka sa slikama lica. Neki proizvođači mogu vam reći da ovu bazu možete kreirati pomoću slika ljudi. Radi praktičnosti, moguće je izraditi sliku ili videozapis neke osobe i ubaciti ih u bazu podataka. Ipak, to neće donijeti željene rezultate. Za najbolje rezultate, potrebno je kreirati bazu podataka sa slikom koju snima čitač za prepoznavanje lica.
Savjet integratora: Prijava na sistem mora se izvršiti u zatvorenom okruženju. Osoba ne bi trebala nositi naočale ili pokrivala za glavu kao što su kape i dr. jer čelo mora biti vidljivo. Čelo, uši i udaljenost između obrva su ključne karakteristike.

Okruženje za instalaciju
Zheng objašnjava je da je najznačajnija razlika između proizvoda za prepoznavanje lica i standardnih sistema kontrole pristupa to što instalacijsko okruženje ima relativno veliki utjecaj na prepoznavanje lica. Chen navodi da se korisnici, između ostalog, moraju pobrinuti da lokacija ima prikladne uvjete osvjetljenja, bez izvora jakog i ometajućeg svjetla. Zbog toga kod instalacije proizvoda za prepoznavanje lica morate obaviti kontrolu na licu mjesta i izvršiti procjenu instalacijskog okruženja.
Savjet integratora: “Mogu se javiti situacije u kojima sunčevo svjetlo pada direktno na kameru, što je isto kao da ste nekome uperili svjetlo baterije u oči. Tako možete dobiti previše svjetla na licu osobe. Prekomjerno pozadinsko osvjetljenje je još jedan problem”, kaže Thirumala i dodaje da je jednako važan problem i potpuno odsustvo svjetlosti (0 lux).

Visina postavljanja
Visina instalacije je još jedan ključni faktor koji treba uzeti u obzir. Uređaj se postavlja na prosječnu visinu ljudi koji će ga koristiti. Ako je postavljen previsoko ili prenisko, čitač može imati poteškoća s uglovima kamere, što utječe na njegovu sposobnost snimanja lica.
Savjet integratora: Ponekad dolazi do neuobičajenih slučajeva ili iskustava koja treba uzeti u obzir. Moosa navodi da je prilikom instalacije čitača za prepoznavanje lica u jednom uredu otkriveno da nisko postavljanje dovodi do neželjenih pojava. “Ljudi ga mogu zakačiti u prolazu ili okrznuti bez podizanja ruke, ali i to je dovoljno da se uređaj ošteti”, kaže Moosa.

Podešavanje praga osjetljivosti prepoznavanja
Morate pravilno prilagoditi prag identifikacije kako biste izbalansirali stepen tačnosti prepoznavanja lica. To može biti teško jer ako prag postavite prenisko, brzina može biti veća, ali će preciznost biti manja. Ako prag postavite previsoko, sistemu će trebati više vremena da snimi i provjeri lice. Dakle, ključno je da postavite prag osjetljivosti na uravnoteženi nivo za efikasan rad.
Savjet integratora: “Neki proizvođači jeftinijih rješenja snižavaju prag osjetljivosti da ga učine prihvatljivijim i atraktivnijim za kupce. Nažalost, mnogi kupci nisu svjesni važnosti postavki osjetljivosti”, objašnjava Thirumala. To znači da kupci moraju razmotriti zadane postavke na uređaju prije nego što razmisle o izmjeni praga osjetljivosti prepoznavanja.

Ožičavanje sistema
Prema Chenu, integratori moraju odabrati adekvatno mjesto za instalaciju i postavljanje kablova za napajanje električnom energijom i vezu s internetom. To mora biti urađeno na način da se smanji zagušenje signala i smanje troškovi buduće nadogradnje.

Odabir paralelnih modaliteta rada
Iako bi rješenje koje odaberete trebalo biti multimodalno, vrsta modaliteta koji birate za rad u paru s prepoznavanjem lica zavisi isključivo od konkretnih potreba. Razne vertikale imaju različite zahtjeve, a integratori ih moraju dobro razumjeti kako bi mogli ponuditi pravo rješenje. Naprimjer, kod kontrole imigracije na aerodromu prepoznavanje lica se može kombinovati s prepoznavanjem otisaka prstiju i optičkih znakova. Ugostiteljstvo se tradicionalno opredjeljuje za prepoznavanje lica pomoću otiska prsta i šarenice. Tokom aktuelne pandemije integratori moraju razmotriti potrebe za multimodalnom beskontaktnom kontrolom pristupa.

Savjet integratora: “Radili smo instalaciju za klijenta u čije objekte cijeli dan dolaze različiti izvođači radova. Javila se i zabrinutost zbog potencijalnog problema s vandalizmom ako bi se postavio konvencionalni terminal. Iskoristili smo kombinaciju akreditiva na pametnom telefonu i prepoznavanja lica. Za zone s višim stepenom sigurnosti korisnicima je praktična opcija korištenja kartica ili PIN-a u kombinaciji s prepoznavanjam lica. To se posebno odnosi na pristup uredima nakon radnog vremena. Iako su sistemi prepoznavanja lica danas uglavnom fleksibilniji, mnogi i nisu takvi, zbog čega se kreiraju minimalna multimodalna rješenja za složenije potrebe, kao što su kombinacije očitanja registarskih tablica i prepoznavanja lica”, kaže Lim. Kako popularnost rješenja za prepoznavanje lica raste, sve je izraženija zabrinutost zbog zaštite privatnosti. Sistem-integratori se moraju detaljno upoznati sa specifičnim propisima o privatnosti u regiji u kojoj posluju. Iako je Covid-19 nagnao ljude i državne institucije na manje strog pristup zaštiti privatnosti, precizna usklađenost s propisima će dugoročno osigurati da se krajnji korisnici neće suočavati s problemima.

Mišljenja integratora o popularnim rješenjima
Integratori s kojima smo razgovarali o popularnim rješenjima za prepoznavanje lica na tržištu dali su različita mišljenja o njihovoj efikasnosti. Zajednički je zaključak da ciljna vertikala igra važnu ulogu u odabiru rješenja. “Koristili smo ili testirali većinu proizvoda. Nisu sva jednaka i vjerovatno ciljaju na različite segmente tržišta. Kvalitetnija imaju sposobnosti mašinskog učenja i detekcije uživo, dok ostala nude osnovne funkcije”, kaže Lim. “Sve zavisi od potreba naših kupaca. Koristit ćemo rješenje koje zadovoljava potrebe svakog kupca u pogledu sigurnosti, pouzdanosti, prodajne podrške i cijene”, kaže Jeeva. Thirumala kaže da je dobro upoznat s rješenjem kompanije IDEMIA, koje se u Singapuru koristi s jako niskim stopama pogrešne identifikacije i velikom brzinom obrade. Moosa navodi da je najbolje upoznat s proizvodom Facestation 2, koji koristi i u svom uredu, a zanimljiv mu je i Invixiumov sistem. Naravno, to su samo njihova lična mišljenja i ona ne moraju nužno odražavati kvalitet uređaja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *