Komunikacije i prijenos

Projekat WiFi4EU u Hrvatskoj: Cambiumova rješenja za više od 230 gradova i općina

Cambium Networks, jedan od vodećih svjetskih proizvođača profesionalnih bežičnih mrežnih rješenja, ključni je dobavljač rješenja u WiFi4EU inicijativi. Više od 230 gradova i općina u Hrvatskoj koristi Cambiumova rješenja, koja uključuju Wi-Fi pristupne točke, radijske sustave za povezivanje hotspot lokacija i osiguravanje 100+ Mbps kapaciteta za svaku pristupnu točku, mrežne preklopnike i platformu za nadzor i upravljanje mrežom iz clouda
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

U okviru inicijative WiFi4EU do sada su održana četiri kruga dodjele bespovratnih sredstava u kojima su hrvatski gradovi i općine osvojili ukupno 460 vaučera za izgradnju Wi-Fi mreže na javnim mjestima, a u svrhu nediskriminirajuće bežične povezivosti. Izgrađene javne Wi-Fi mreže prije puštanja u promet prošle su kontrolu komisije EU, nakon čega je partnerskim tvrtkama vaučerom od 15.000 EUR plaćena usluga po dostavljenim ponudama. Cambium Networks najatraktivniji je ponuđač cjelovitih rješenja za pametne gradove, a s ovlaštenim partnerskim tvrtkama nudi kompletnu uslugu po sistemu “ključ u ruke”.

Cjelovita i kvalitetna rješenja
Partneri osiguravaju tehnički izvid lokacija, dizajn mreže, projektiranje, dobavu aktivne opreme, instalaciju, konfiguraciju i testiranje kao potvrdu da je posao odrađen kvalitetno. “Mnoge tvrtke sistem-integratori odabrale su Cambiumova rješenja u sklopu WiFi4EU inicijative jer dobivaju cjelovita i visokokvalitetna rješenja s kulturom inovacija za napredna i izazovna okruženja. Centralizirano upravljanje na daljinu bez troškova godišnjih licenci i besplatno ažuriranje softvera za sve mrežne uređaje jedan je od važnih čimbenika u odabiru naših rješenja. Svi naši partneri uživaju visoku razinu podrške kako nas kao proizvođača tako i našeg distributera u Jadranskoj regiji – tvrtke Ingram Micro Hrvatska”, ističe Kristijan Fabina, direktor prodaje Cambium Networksa za Jadransku regiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju i Katar. Do danas su Cambiumovi partneri isporučili rješenja za nešto više od 230 gradova i općina u Hrvatskoj, što je 50% ukupno osiguranih vaučera za jedinice lokalne samouprave. Partneri su primarno tvrtke sistem-integratori, a među njima su i vodeći telekomunikacijski operatori, kao i drugi pružatelji internetskih usluga koji su regionalno fokusirani. Plan je do kraja godine osigurati implementaciju rješenja za 300 gradova i općina, a sljedeće godine taj broj dodatno povećati.

Smanjenje troškova
Osim Wi-Fi pristupa na javnim prostorima, većina gradova i općina sada ima vlastitu mrežnu infrastrukturu koja povezuje sjedište s vrtićima, školama, komunalnim poduzećima, policijom, vatrogasnim društvima, zdravstvenim i drugim ustanovama. To im otvara mogućnost da kroz vlastitu mrežnu infrastrukturu smanje troškove pristupa internetu, najma vodova između lokacija, razmjenjuju važne informacije kao da su u LAN mreži, osiguraju videonadzor u svojim sredinama, javni IP razglas ili druge usluge koje se mogu nadograditi na postojeću infrastrukturu. “Općine i gradovi sa cjelovitim Cambium komunikacijskim tehnologijama postavili su temelje digitalnog razvoja i profiliranja kao pametni gradovi”, zaključuje Kristijan Fabina i dodaje da će to s vremenom povećati kvalitetu života građana i unaprijediti ponudu javnih usluga.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *