Videonadzorni sistemi

Projekt kompanija ADJ Fire and Security i Hikvision: Termometrijske kamere koje smanjuju rizik od požara

Hikvisionove termometrijske i toplinske bullet kamere donijele su pravu revoluciju u protivpožarni sistem Recycling Livesa. Danas ta kompanija lakše kombinira humanitarne aktivnosti s recikliranjem otpada i otpadnog metala zahvaljujući inovativnom rješenju ADJ Fire and Securityja
Piše: Odjel marketinga za Evropu, Hikvision
E-mail: marketing.eu@hikvision.com

Recycling Lives je posebna kompanija. Na prvi pogled čini se da se njeno poslovanje tiče isključivo recikliranja i upravljanja otpadom, no zapravo koristi komercijalnu komponentu za podršku i vođenje humanitarnih programa za rehabilitaciju, stambeno zbrinjavanje i prehranjivanje prijestupnika. U pitanju je autentično efikasan pristup organizaciji socijalne pomoći, koji je osvojio četiri prestižne nagrade Queens i stekao brojne simpatizere, uključujući Andyja Moora, direktora kompanije ADJ Fire & Security, u kojoj rade eksperti za sigurnost i protivpožarnu zaštitu. ADJ sarađuje s projektom Recycling Lives i pruža mu tehnološka rješenja s ciljem smanjenja rizika od izbijanja požara na lokacijama za reciklažu.

Recikliranje života
“Kompanija se zove Recikliranje života i to je pravi opis onoga čime se bavi. Ona daje drugu šansu osobama koje su izašle iz zatvora i beskućnicima pomažući im da se vrate u društvo. Pruža pomoć ljudima kojima je stvarno potrebna, daje im posao i po potrebi ih stambeno zbrinjava dok ne nađu dom. Mi u ADJ-u smo izuzetno ponosni što radimo s kompanijom kakva je Recycling Lives”, objašnjava Moore. Recycling Lives posjeduje više lokacija širom Velike Britanije, a njima upravljaju stručnjaci za reciklažu, iskusni profesionalci s bogatim industrijskim znanjem koji dobro poznaju stanje na terenu i imaju brojne kontakte. Njihovi timovi za humanitarni i društveni rad pružaju stambeni smještaj beskućnicima i pomažu u raspodjeli hrane i smanjenju stope povratka u vršenje krivičnih djela. U tome im direktno pomažu aktivnosti na recikliranju, zapošljavanju, usklađivanju s propisima i upravljanju otpadom. Na bazi toga, oni svojim aktivnostima kreiraju nešto više od ekološke i finansijske vrijednosti jer se njihovim radom stvara i značajna društvena vrijednost.

Rizici od izbijanja požara
Na lokaciji duž ceste Longridge u Prestonu u Velikoj Britaniji, kojom upravlja Recycling Lives, od ADJ-a je zatraženo da pomogne u osmišljavanju rješenja koje bi moglo pomoći osoblju da spriječi i blagovremeno otkrije požare na terenu tokom i van radnog vremena. “Ovi požari mogu izbiti na terenskim otpadnim masama i dovesti do internih, izvana nevidljivih požara. No, mogu se ozbiljno rasplamsati ako se otpadna masa pomjeri. Da stvar bude gora, na lokaciji se odlažu akumulatori iz deponiranih automobila koji mogu biti izvori velikog požara”, objašnjava Moore.

ADJ Fire & Security je Hikvisionov Gold VASP partner koji blisko surađuje s tom kompanijom u kreiranju inteligentnih i efikasnih rješenja baziranih na pametnim tehnologijama za svoje klijente. U konkretnom slučaju, ADJ, Hikvision i Recycling Lives radili su zajedno na razvoju najboljeg mogućeg sistema za potrebe osiguravanja lokacija za reciklažu. ADJ je preporučio upotrebu Hikvisionovih termometrijskih, odnosno termalnih bullet kamera, konkretno modela DS-2TD2136T-15. Riječ je o specijalnim kamerama za otkrivanje čak i najmanjih promjena temperature pomoću tehnologije termalnog snimanja. Kamera koristi vrhunsku tehnologiju obrade slike, uključujući prilagodljivu automatsku kontrolu kretanja, digitalno poboljšanje nivoa detalja, 3D dinamičko smanjenje šuma i temperaturnu razliku šuma koja je manja od 40 mk. Njen moćan algoritam analize ponašanja omogućava automatsku i pametnu detekciju, uključujući i prelazak zamišljene linije, praćenje upada te ulaska i izlaska iz definisanih zona. Tu je i pouzdana funkcija alarma za praćenje temperaturnih izuzetaka te napredni algoritam za otkrivanje požara. Raspon mjerenja temperature kreće se od -20 do 550℃, s tačnošću od ±2℃. Modul za termalno snimanje posjeduje senzor visoke osjetljivosti i podržava podešavanje kontrasta i blende u različitim režimima rada. Dostupno je i 15 podesivih paleta boja, a pošto je u pitanju termalna kamera, nema potrebe za dodatnim osvjetljenjem. Devetnaest kamera postavljeno je na lokaciji u Prestonu, a u planu je instalacija većeg broja.

Vrhunska tehnologija
“Kamere su postavljene u zonama visokog rizika u kojima bi mogli izbiti požari. Kad kamere prepoznaju rast temperature, što predstavlja potencijalni rizik od izbijanja požara, automatski aktiviraju alarm i upozoravaju klijenta na problem. To omogućava da se odgovarajuće mjere preduzmu mnogo brže u odnosu na oslanjanje na tradicionalne vidove otkrivanja požara. Nadležni mogu odmah reagovati, čak i na nagovještaj rizika od izbijanja požara”, kaže Moore. Dave Gallagher, menadžer za usklađenost u kompaniji Recycling Lives, kaže: “Prevencija požara i njihovo blagovremeno otkrivanje od presudne su važnosti za zaštitu naših ljudi, infrastrukture i lokalnog okruženja. Iako se naše mjere kontrole rizika svake godine pokazuju efikasnim, nismo smjeli propustiti priliku da uložimo u novu tehnologiju koja povećava našu sposobnost brzog reagovanja u slučaju pojave opasnosti od izbijanja požara.”

Konkretni rezultati
Kako kaže Moore, rezultati su konkretni i ostavili su priličan utisak i na neke utjecajne ljude. “Kompaniju Recycling Lives je nedavno posjetilo osoblje Agencije za zaštitu okoliša u okviru rutinske inspekcije. Ljudi iz agencije bili su impresionirani standardom upravljanja rizicima i mjerama kontrole na samoj lokaciji, uključujući posljednja ulaganja u tehnologiju za otkrivanje požara. Zbog toga je direktor za regulisanu industriju iz te agencije pozvan da pregleda sisteme”, kaže on. Uspjeh rješenja u Prestonu potaknuo je Recycling Lives da angažira ADJ za instalaciju sličnih sistema na drugim lokacijama širom zemlje. “Bili smo impresionirani načinom na koji ADJ Fire & Security i Hikvision sarađuju s nama s ciljem pronalaženja najboljeg modusa za iskorištavanje tehnologije za smanjenje rizika i zadovoljni smo dodatnom zaštitom koju sistem pruža. ADJ Fire and Security je prilagodljiva, poslovno osviještena kompanija i u potpunosti razumije komercijalnu stvarnost industrije upravljanja otpadnim metalom. Oni su ugledni, pouzdani i uživaju poštovanje lokalnih vlasti i institucija. S njima je pravo zadovoljstvo raditi”, kaže Dave Gallagher.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *