Intervjui

Intervju: Eldin Buza, direktor kompanije Ateïs Suisse SA

Ateïs je izvorno francuska kompanija. Osnovana je 1980. u Grenobleu, a njeno ime jeste skraćenica od “Atelier de l’Electronique de l’Image et du Son”, što u prijevodu približno znači „Studio za audio i video rješenja“. Do 2003. godine sva proizvodnja bila je smještena u Francuskoj, a danas kompanija posjeduje predstavništva i filijale u Švicarskoj, Njemačkoj, Holandiji, Rusiji, SAD-u, Kini, Emiratima, Tajvanu…

Razgovarao: Nermin Kabahija

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Buza, hvala Vam na odvojenom vremenu za predstavljanje našim čitaocima. Direktor ste švicarskog odjela Ateïsa, renomirane kompanije u oblasti audio-vizuelnih rješenja. Kako je tekao Vaš životni i profesionalni put od ratom zahvaćene Bosne ’90-tih do Švicarske, koja ste profesionalna iskustva stekli, te kada i kako ste počeli raditi za Ateïs?

Buza: Kao prvo, htio bih da se zahvalim Vašem magazinu na prilici da se predstavim kroz ovaj intervju. Kao što ste već naveli, direktor sam švicarskog odjela Ateïsa, a odgovoran sam za čitavo područje Švicarske i zemlje jugoistočne Evrope, u koje spadaju: Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Moldavija i Albanija. U Švicarskoj imamo naše predstavništvo sa sjedištem u zapadnom dijelu države na Ženevskom jezeru, a u ostalim zemljama nastupamo s regionalnim partnerima. Davne 1992. sam kao četrnaestogodišnjak s mamom i sestrom otišao na odmor kod oca, koji je već radio u Švicarskoj. Ideja je bila provesti ljetni odmor, a onda se vratiti u BiH, nastaviti školovanje u Elektrotehničkoj školi. Međutim, znate i sami da se u ljeto 1992. situacija znatno pogoršala, pa povratak nije bio moguć. Ostali smo u Švicarskoj, izgradili život, a ja sam nastavio i uspješno završio školovanje. Mogu reći da se nakon 24 godine u novoj domovini osjećam kao kod kuće. Ostao sam privržen audio/video tehnologiji i do sada sam radio u dvije lokalne firme. U Ateïsu sam počeo raditi u septembru 2013. godine. Najprije sam bio zadužen za švicarsko tržište, a prije godinu dana preuzeo sam izazov da analiziram tržište jugoistočne Evrope i uspostavim mrežu partnera u tom području.

a&s Adria: Ateïs već trideset godina posluje na tržištu audio-vizuelnih rješenja za razglas i glasovnu evakuaciju, postavši jedna od najznačajnijih evropskih kompanija u tom segmentu poslovanja. Možete li nam ukratko predstaviti historiju vaše kompanije, istaći neke najvažnije prekretnice?

Buza: Ateïs je izvorno francuska kompanija. Osnovana je 1980. u Grenobleu, a njeno ime jeste skraćenica od “Atelier de l’Electronique de l’Image et du Son”, što u prijevodu približno znači „Studio za audio i video rješenja“. Već 1985. s domaćim, francuskim znanjem konstruisana je prva audiomatrica s integrisanim računarom i do ’95. kompanija se bavila isključivo audiorješenjima za područje Francuske. Nakon toga događa se i prva važnija prekretnica, a to je ulazak na tržište razglasnih i glasovnih alarmnih sistema. Sva proizvodnja je bila u Francuskoj, dok je područje djelovanja prošireno na sve zemlje u kojima se govori francuski jezik. Dodatni korak je napravljen 2003, kada su otvorene evropske filijale Ateïsa u Švicarskoj, a zatim u Njemačkoj, Holandiji… Nakon toga se počela razvijati mreža u čitavom svijetu. Danas u Evropi imamo zastupništva u Francuskoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Holandiji, firmu u Sjedinjenim Američkim Državama, a prilično dobro stojimo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Kini, Tajvanu i Singapuru. Prije dvije godine završili smo s izgradnjom našeg centralnog evropskog sjedišta u Holandiji, u kojem je i veliki magacin za našu robu. Baš te godine sam dobio zadatak da provjerim potencijal poslovanja u jugoistočnoj Evropi, tako da mogu reći da je to jedna od prekretnica u mojoj poslovnoj karijeri. Od kada živim u Švicarskoj, uvijek sam radio samo na lokalnom tržištu, a sada imam zadovoljstvo i šansu da djelujem u regiji iz koje potičem i u kojoj su moji korijeni.

a&s Adria: Koje su temeljne tehnologije kompanije Ateïs. Možete li nam predstaviti vaše proizvode i pojasniti koje su njihove najvažnije karakteristike i namjena?

Buza: Naše temeljne tehnologije su audio te glasovni alarmni sistemi (audio and voice alarm). Audio IP tehnologija dobija sve više na važnosti, za koju smatramo da će u budućnosti biti rame uz rame s glasovnim alarmnim sistemima. Pod „krovom“ Ateïsa su tri brenda:

– Ateïs, u koji spadaju glasovni alarmni i razglasni sistemi, prenošenje audiosignala putem IP-ja, komercijalni audiosistemi, inteligentna akustička rješenja i interkomunikacijski sistemi;

– Penton zvučnici;

– Xavtel audio, video i telekonferencijski sistemi.

Najvažnije karakteristike naših proizvoda su stabilnost i pouzdanost. Produkti iz klase Voice Alarm su certificirani po EN54 normi. Također, i za zvučnike posjedujemo EN54 certifikat, s kojim naše proizvode možemo ugrađivati u sve projekte u kojima je neophodna ta sigurnosna norma. Inače, naši produkti su namijenjeni objektima kao što su željezničke stanice, šoping-centri, aerodromi, restorani, fitnes-centri, javne ustanove itd. Kratko rečeno, Ateïs proizvodi su namijenjeni mjestima na kojima se okupljaju ljudi. Za cilj imaju povećanje sigurnosti, a u slučaju evakuacije pomoći će da se izbjegne pojava panike. Naši sistemi se koriste za kvalitetan i učinkovit prijenos audio i video signala na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.

a&s Adria: Koji Vaš proizvod biste istaknuli kao najvažniji u ukupnom portfoliju i zašto?

Buza: To je bez dvoumljenja matrica koja se zove IDA8. Napravljena je na osnovu korisnih povratnih informacija naših kupaca i tek je prije nekoliko godina lansirana na tržište. Bez obzira na veličinu i kompleksnost projekta, IDA8 će garantovano ispuniti sve zahtjeve. Za IDA8 posjedujemo EN54, ali i GOST certifikaciju za rusko tržište. Služi kao matrica za evakuacijske sisteme, a može se koristiti za bilo koje multimedijalne zahtjeve. Kupcu nije potrebno da koristi dva paralelna sistema (evakuacija i audio pozadinska muzika), jer s IDA8 rješenjem može objediniti oba sistema, a tu je velika prednost u cijeni i jednostavnosti instalacije. Umjesto X komponenata, IDA8 ima ugrađene sve najvažnije i neophodne funkcije, uz mogućnost nadogradnje. Mnogo naših velikih projekata je realizirano pomoću tog sistema.

a&s Adria: Koja je uloga i važnost Ateïsovih rješenja u kompletnom sigurnosnom sistemu? Kako prevazilazite probleme s integracijom sa sistemima drugih proizvođača?

Buza: Naša uloga u kompletnom sigurnosnom sistemu je velika jer se preko naših sistema šalju sigurnosne poruke. U slučaju bilo koje uzbune ili upozorenja, ljudi koji se nalaze u toj alarmantnoj zoni će dobiti jasne i glasne poruke šta da čine u tom momentu. Jasna obavještenja su veoma važna kako bi se mogla izbjeći panika. Što se tiče integracije s drugim sistemima, kao što sam već i naveo, naši proizvodi imaju razne mogućnosti integracije, da li putem kontakata koji su stalno pod nadzorom ili preko MODBUS protokola, koji je integrisan u našu matricu. Isto tako, u stanju smo da se prilagodimo protokolima koji su integrisani u periferne sigurnosne sisteme drugih proizvođača. Fleksibilnost i mogućnost da prilagodimo naša rješenja za bilo koje upite je naš veliki plus.

a&s Adria: Kao jednu od snažnih tačaka ističete usaglašenost sa EN-54 standardom. O čemu je riječ i zbog čega je on značajan za poslovanje u PA/VA industriji?

Buza: EN54 standard je evropski standard koji definiše kako proizvodi u sigurnosnom sektoru trebaju izgledati i šta moraju ispunjavati i mogu reći da je mnogo detalja definirano tom normom. Mi kao kompanija ispunjavamo sve neophodne zahtjeve i nakon proizvodnje naše produkte šaljemo na certificiranje direktno u London. Ova norma prisutna je u gotovo svim projektima i ako je ne posjedujete, nećete uopće biti u poziciji da dostavljate ponudu. PAVA centrale, koje su EN54 certificirane, spajaju se direktno na vatrodojavne centrale i međusobno komuniciraju. U slučaju aktivacije alarma na centrali, a nakon njegova potvrđivanja, audioporuka koja je pohranjena na PAVA centrali automatski će se poslati na sve zvučnike koji su u alarmnoj zoni. U EN54 normi postoje različiti sektori, a u PAVA industriji se koristi EN54-4 za punjače baterija, EN54-16 za elektroniku, dok je EN54-24 za zvučnike.

a&s Adria: Fokusirate se na više vertikalnih tržišta. O kojim vertikalama je riječ i na koji način uspijevate odgovoriti njihovim pojedinačnim zahtjevima?

Buza: Naša glavna vertikalna tržišta su transport, željeznice, cestovni saobraćaj i zračni saobraćaj, javna sigurnost, trgovinski centri, javne ustanove i kancelarije, javna mjesta, školske ustanove, rafinerije i energetski sektor nafte i plina. Naša velika prednost je fleksibilnost. Nastojimo uvijek biti aktuelni i ići u korak sa svim trendovima u navedenim vertikalnim tržištima. S obzirom na to da imamo širok portfolio proizvoda i rješenja, u stanju smo da odgovorimo na sve pojedinačne zahtjeve korisnika bez obzira iz kojeg segmenta tržišta dolazi. Uza sve to, imamo jak istraživački tim, koji je uvijek jedan korak unaprijed, tako da smo i mi kao kompanija uvijek “up to date”.

a&s Adria: Možete li nam navesti nekoliko uspješnih slučajeva iz prakse na balkanskom ili evropskom tlu?

Buza: Za početak, spomenut ću projekat željezničke stanice u Cirihu, koja je jedna od najvećih u Evropi. Naš sistem instaliran u toj stanici služi za evakuaciju, ali i pušta pozadinsku muziku te poruke i smjernice za putnike za svaki voz koji uđe i izađe. Na toj stanici ima oko 2.900 vozova u pokretu svaki dan, pa možete samo zamisliti koliko je to različitih poruka, odnosno poruka različitih prioriteta na dnevnoj bazi. Također, sistem posjeduje i tzv. noćni mod, koji se koristi u kasnim satima i koji smanjuje muziku i poruke da ne budu napadne i preglasne. Stade de France, stadion u Parizu koji ima 82.000 mjesta, također ima naš evakuacijski i sigurnosni sistem. Za vrijeme napada koji su se desili tokom utakmice Francuske i Njemačke prošle godine naš sistem je bio permanentno operativan više sati. Tu su još instalacije na objektu Mega Mall u Bukureštu, koji je najveći objekat te vrste u Rumuniji, zatim IKEA u Zagrebu također posjeduje Ateïs evakuacijski i sistem za pozadinsku muziku, kao i Hotel Orlando u Dubrovniku. To je samo mali dio naših referenci, koje se dalje proširuju na bolnice, škole, aerodrome itd.

a&s Adria: Koji su najveći izazovi za kompaniju Ateïs i na koji način im se nastojite suprotstaviti? Je li to snižavanje cijena i jačanje kvaliteta azijskih proizvođača, izostanak dovoljno jake lokalne podrške, segmentiranost tržišta…?

Buza: Snižavanje cijena i jačanje kvalitete azijskih proizvođača sigurno je jedan od izazova, ali ne i najvažniji. Mi se s našom kvalitetom i inovativnim rješenjima ne želimo porediti s drugima samo kada je cijena u pitanju. Mi našim kupcima nudimo kompletan paket, u kojem su i kvalitet i cijena. Najveći izazov predstavlja nam “boom” na našem tržištu, jer je evidentno da u posljednje vrijeme segment sigurnosti postaje sve važniji. Iz dana u dan imamo sve veću potražnju, tako da dajemo sve od sebe da brzo i efikasno odgovorimo na sve upite.

a&s Adria: Važnu dodatnu vrijednost pruža kvalitetan servis i garancija. Recite nam nešto o tom pitanju iz ugla vaše kompanije?

Buza: S obzirom na to da radimo u sektoru sigurnosti, gdje se u nekim slučajevima radi o ljudskim životima, kvaliteta produkata i kvalitetan servis za nas predstavlja najvažniji segment naše ponude. Svaki projekat je specifičan i zato je potrebna naša pomoć na početku projektovanja. Naši partneri veoma cijene naš trud, ulaganje i podršku. Mi ne želimo biti samo proizvođač koji ne nudi dodatnu vrijednost svojim kupcima, naš cilj je da pružimo kompletnu podršku našim partnerima. U tu podršku se podrazumijeva analiza projekta, odabir najbolje moguće variante, koja je efikasna, ali i cjenovno itekako povoljna.

a&s Adria: Na koji način gradite odnos s vašim partnerima? Koje im edukacije i programe nudite, koje pogodnosti, te kako bi zainteresirana firma mogla postati vaš partner?

Buza: Naši partneri su integratori u sektorima sigurnosti, audio i telekomunikacija. Kako bismo izgradili usku saradnju s njima, nudimo im i edukacijska usavršavanja kroz nastavu i kurseve kao što su: tehničko usavršavanje, programiranje i konfiguriranje naših proizvoda, edukacijski kurs o tome kako rasporediti zvučnike i izvršiti akustičku optimizaciju i instalaciju, zatim kurs o EN54-4, EN54-16 i EN54-24 normama te kurs prodaje, u kojem detaljno pokazujemo sve mogućnosti koje se pružaju instalacijom naših proizvoda i rješenja. Našim partnerima također nudimo i veoma povoljne poslovne uslove plaćanja robe i vrlo povoljne cijene. Cilj saradnje je da na kraju svi budu zadovoljni, mi kao proizvođač, naši partneri kao instalateri/integratori te krajnji kupac kvalitetom i cijenom robe. Sve integratorske firme koje su zainteresirane za saradnju mogu nas slobodno kontaktirati. Za nas je važno da ta firma posjeduje određeni nivo znanja, vještina i iskustava u sigurnosom i audio sektoru, te da ima tehnički osposobljen tim ljudi koji je u stanju instalirati i održavati naše proizvode.

a&s Adria: Prema vašem mišljenju, koji su trenutno najvažniji trendovi u PA/VA industriji i šta možemo očekivati u godinama koje su ispred nas?

Buza: U posljednje vrijeme se radi na tome da sve PA/VA instalacije budu urađene prema najaktuelnijim sigurnosnim standardima. S obzirom na to da je PA/VA jedan dio sigurnosnog lanca u čitavom projektu, trend je da se PA/VA uređajima može upravljati putem eksternih sistema/upravljača, a upravo to je već danas moguće s našim Ateïs sistemima. Aktuelni trend je i mala konzumacija električne energije, a mi već duže vrijeme koristimo isključivo D-CLASS pojačala, koja se odlikuju veoma malom potrošnjom električne energije. U budućnosti će se više insistirati i na kompaktnosti uređaja kako bi se izbjegla velika količina zasebnih jedinica. Važnu ulogu će svakako igrati i IP tehnologija, to jeste prijenos audiopodataka preko IP mreže. Mi ćemo s našim portfolijem “Audio Over IP” već za koji mjesec moći ponuditi veoma inteligentna i cjenovno povoljna rješenja pod nazivom Sound School System za objekte poput školskih ustanova. To je inteligento rješenje prijenosa audiosignala putem IP mreže, preko koje će istovremeno biti moguće osigurati i Amok Alarm. Također radimo i na novim pojačalima iz D-Class segmenta, dok nove matrice spremamo za Plug and Play podršku. Sve novitete krasit će jednostavnost komunikacije sa drugim uređajima i mnogo manje kablova, tako da će i sam integrator znatno uštedjeti na vremenu.

a&s Adria: Vaša kompanija posluje i zemljama Jadranske regije? U kojim državama tačno radite i kakvi su vaši razvojni planovi na ovom području?

Buza: Već otprilike desetak godina poslujemo na području Republike Hrvatske. U Zagrebu imamo našeg lokalnog partnera s kojim smo realizirali mnogo prestižnih projekata, o kojima smo ranije govorili. Trenutno smo u završnoj fazi projekta na državnom nivou, koji će nakon završetka sigurno biti naš najveći i najznačajniji projekat u Hrvatskoj. Od 2014. godine imamo partnera i u Sloveniji, s kojim veoma uspješno poslujemo, dok u ostalim državama bivše Jugoslavije za sada imamo veoma interesantne kontakte koji se postepeno razvijaju. Naravno, radimo na tome da proširimo našu partnersku mrežu i da postanemo jedan od važnijih igrača na Zapadnom Balkanu. Moram vam reći da razmišljamo i o otvaranju regionalnog ureda, ali za sada još nismo donijeli konkretnu odluku.

a&s Adria: Kakvo je inače Vaše mišljenje o sigurnosnom, odnosno PA/VA tržištu Jadranske regije? Koji su njegovi nedostaci, a koje prednosti? Sustižu li se svjetski trendovi i na čemu bi se trebalo više raditi? 

Buza: Po mome mišljenju, Jadranska regija posjeduje ogromni potencijal ne samo u PA/VA biznisu nego i općenito. Riječ je o području u kojem se mnogo gradi i razvija infrastruktura, a uz to automatski idu i PA/VA instalacije. S obzirom na to da PA/VA struktura nije previše razvijena u regiji, tu vidim veliki potencijal u budućnosti. Što se tiče svjetskih trendova, mislim da se region polahko uklapa, barem mi imamo takva iskustva iz Slovenije i Hrvatske, gdje su sve instalacije rađene po posljednjim standardima Evropske unije. Za ostale zemlje to ne mogu sa sigurnošću tvrditi, no veoma je važno istaći da se radi na podizanju kvaliteta i nivoa ozbiljnosti. Svaki instalater, baš kao i kupac, mora znati da je riječ o sigurnosnim instalacijama i da nikakvi propusti nisu dozvoljeni. Važno je ugrađivati kvalitetnu robu i propisno je održavati. Na početku su investicije malo veće, ali kada se sve sagleda, mnogo više se isplati ugrađivati top kvalitet koji traje dugo godina nego manje kvalitetni materijal koji se mora mijenjati svakih nekoliko godina.

a&s Adria: Na kraju, pored ukupno 14 sajmova na kojima ćete izlagati ove godine, bit ćete izlagač i na Adria Security Summitu 2016, koji će se održati u Beogradu. Koliko je Summit kao najveća regionalna konferencija i izložba sigurnosti za Vas važna prilika da promovirate Vaš brend i sklopite nova poslovna partnerstva? Kakva su Vaša očekivanja?

Buza: Adria Security Summit će biti nešto novo za nas i veoma mi je drago što imamo šansu da učestvujemo na ovogodišnjem Summitu. Sa zadovoljstvom smo prihvatili da budemo GOLD sponzori Summita i drago nam je što nam se na taj način pruža prilika da promovišemo našu firmu i dođemo do novih poslovnih partnerstava. Naša glavna očekivanja su sticanje novih poznanstava i još bolje upoznavanje sigurnosnog sektora u Zapadnom Balkanu. Po mom mišljenju, Adria Security Summit je idealna platforma za našu promociju, zaista se radujem događaju u Beogradu, a raduje me i to što ću se opet sresti s timom a&s Adria magazina. Nadam se, i uvjeren sam u to, da je pred nama blistava budućnost i da Ateïs može mnogo toga pozitivnog doprinijeti u sigurnosnom/audio sektoru ove regije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *