Intervjui

Intervju: Hasna Nahdi, direktorica izvoza, PASO

PASO nije naslijedio od GELOSO-a samo intelektualno vlasništvo nad brendovima i patentima već i prvenstveno tehničko znanje visoke vrijednosti. Time je PASO postao jedan od glavnih italijanskih brendova specijaliziranih za proizvodnju pojačala, miksera, mikrofona i zvučnika za razglasne sisteme, u 100 V segmentu, a sada i jedan od vodećih proizvođača evakuacijskih sistema certificiranih u skladu s EN54-16 i EN54-4 standardima

Razgovarao: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

 a&s Adria: Gospođo Nahdi, hvala vam na odvojenom vremenu. Možete li se predstaviti našim čitaocima? Recite nam nešto o Vašem obrazovanju i karijeri? I koju funkciju sada obnašate?

Hasna Nahdi: Prije svega, u ime našeg tima, željela bih vam se zahvaliti što ste posvetili prostor u a&s Adria magazinu da kroz ovaj intervju predstavimo našu kompaniju. Želimo se još jednom zahvaliti i na velikom gostoprimstvu i predanoj podršci koju ste nam ukazali tokom Adria Security Summita u Zagrebu. U PASO-ovom poslovanju s audiouređajima voditeljica sam prodaje na međunarodnim tržištima. Spoj mog obrazovanja iz elektrotehnike i poslovne ekonomije omogućila mi je da se zaposlim u kompaniji PASO, koju smatram hramom elektronike i zvuka uopće. Veoma sam ponosna što sam dio ovog tima već duže od 18 godina, pri čemu sam obnašala različite funkcije. Prije toga sam 12 godina radila u oblasti profesionalnih audiorješenja i muzičkih instrumenata. Stoga mogu kazati da imam tri decenije iskustva u audioindustriji, kao i u poslovanju na međunarodnim tržištima.

 a&s Adria: Početak rada PASO-a seže u 1973. godinu, kada je vašu kompaniju osnovalo rukovodeće i tehničko osoblje koje je ranije radilo za poznato milansko preduzeće GELOSO, jednog od lidera na tržištu profesionalnih sistema za emitovanje zvuka. Mnogo toga se dogodilo u skoro pedeset godina. Koje su bile najvažnije prekretnice za PASO i šta vas je održalo na čelu italijanskog PA/VA tržišta? Godine 2012. ste postali dio FBT Elettronice, šta ste time dobili?

Hasna Nahdi: Da, uistinu se mnogo toga dogodilo u posljednjih pet decenija. PASO nije naslijedio od GELOSO-a samo intelektualno vlasništvo nad brendovima i patentima već prvenstveno tehničko znanje visoke vrijednosti. Time je PASO postao jedan od glavnih italijanskih brendova specijaliziranih za proizvodnju pojačala, miksera, mikrofona i zvučnika za razglasne sisteme, u 100 V segmentu, a sada i jedan od vodećih proizvođača evakuacijskih sistema certificiranih u skladu s EN54-16 i EN54-4 standardima. Naime, našu pedesetu godišnjicu – što je za nas veliki ponos – obilježit ćemo uskoro, naredne godine, i to će biti povod za posebne proslave i događaje.

Pripajanje FTB-u označila je novu eru – svojevrsni most je izgrađen između dvije kompanije: FBT-a, dobro etabliranog italijanskog brenda na tržištu profesionalnih audiorješenja, i PASO-a s iskustvom u italijanskoj elektronskoj industriji i jakim zaleđem unutar 100 V segmenta – što se smatra nišom u ovom polju poslovanja. Dvije kompanije grade međusobnu sinergiju, ali i pojedinačno čuvaju vlastiti identitet i posebnosti. PASO je prisutniji na tržištima i događajima koji se fokusiraju na zaštitu i bavi se temama koje se bave EN54 standardima i evolucijom evakuacijskih sistema na globalnom tržištu, dok se FBT fokusira na događaje i tržišta gdje su u centru pažnje profesionalna audiorješenja i muzički instrumenti.

Kako je naš izvršni direktor Antonio Faccioni rekao govoreći o planovima i strategijama obje kompanije: “Predložit ćemo neku vrstu zajedničke platforme na kojoj će se rješenja koja su razvile dvije kompanije konvergirati u skladu sa svojim posebnostima. Tako ćemo moći pristupiti čak i vrlo složenim projektima kako u domenu profesionalne difuzije zvuka tako i oblasti evakuacijskih sistema.” To je ono na čemu radimo i u šta ulažemo zajedničke napore i odgovarajuće timove za istraživanje i razvoj kako bismo razradili našu strategiju za budućnost.

a&s Adria: Ulaganje u fabriku Lainate 2017. godine zasigurno je bila jedna od prekretnica. Šta ste dobili revitalizacijom interne proizvodnje? Jeste li došli na taj nivo da sami lokalno proizvodite sve elektroničke komponente?

Hasna Nahdi: Veoma važne investicije u našu fabriku ustvari su unaprijedile naš proces proizvodnje, kao što je automatizirana linija za SMD kola (tehnologiju površinske montaže komponenata), opremljena sa dvije tzv. pick & place mašine, te potpuno novo automatizirano vertikalno skladište, sa skladištenjem i povratom materijala potrebnih za različite proizvodne procese. To nas je dovelo u rang najsavremenije industrijske tehnologije 4.0 i omogućilo nam jaču i bolju kontrolu nad različitim koracima u proizvodnji naših uređaja, odnosno dovelo nas u poziciju da sami proizvodimo glavne elektroničke dijelove naših ključnih uređaja.

a&s Adria: Možete li ukratko predstaviti vaš proizvodni portfolio? Koje su vaše ključne tehnologije?

Hasna Nahdi: Portfolio naših proizvoda podijeljen je na dva glavna makrosegmenta: uređaje za emitovanje zvuka u javnom prostoru, sa širokim spektrom razglasnih i konferencijskih sistema, te evakuacijske sisteme, s elektronikom certificiranom u skladu s EN54-16 i EN54-4 standarima i širokim spektrom zvučnika usklađenim s EN54-24 standardima. U našem je fokusu, nesumnjivo, elektronika i učenje kako elektronski sistemi mogu zvučati i pri tome biti potpuno usklađeni s navedenim standardima.

a&s Adria: Sistem distribucije zvuka u prostorima s velikim prometom zahtijeva kombinaciju strogih sigurnosnih propisa i visokog stepena svestranosti upotrebe. PASO je prihvatio izazov da adekvatno odgovori na potrebe i zahtjeve EVAC sektora s dva pametna sistema za glasovnu evakuaciju: PAW5500-VES i PAW51K-VES. Koje su njihove karakteristike, od nazivne snage, preko broja zona do ostalih funkcionalnosti?

Hasna Nahdi: Naša kompaktna “sve u jednom” evakuacijska rješenja sadrže široku paletu uređaja, među kojima možemo navesti dvije porodice.

PAW5500-VES, s EN54-16 i EN54-4 certifikatima i kontrolnim jedinicama, montira se na zid. Posjeduje audioizlaz ukupne nazivne snage 500 W, koji se može slobodno distribuirati među zonama s maksimalnim ograničenjem od 250 W po jednoj zoni. Sistem može upravljati sa dvije do šest alarmnih zona i to je razlog zašto dolazi u tri modela: PAW5502-V 500 W (dvije zone), PAW5504-V 500 W (četiri zone) i PAW5506-V 500 W (šest zona). Svaku pokriva jedno pojačalo, kao i udaljena mikrofonska stanica sa ulazima preko kojih se može povezati na centralni sistem za gašenje požara.

PAW51K-VES 1000 W asortiman kompaktnih zidnih evakuacijskih uređaja uključuje dva integrisana sistema glasovne evakuacije za hitne slučajeve: PAW51K4-V 1000 W (četiri zone) i PAW51K6-V 1000 W (šest zona). Moguće je povezati do 15 ovih modela međusobno ili kombinovati uređaje iz spomenute dvije porodice i upravljati s ukupno 90 zona!

Ove uređaje karakteriziraju 4,3-inčni ekran osjetljiv na dodir s pozadinskim osvjetljenjem koji omogućava izbor zona upozorenja i evakuacije, podešavanje nivoa jačine zvuka te konfigurisanje opreme i pregled kvarova. Uređaji posjeduju i ručni vatrogasni radio-pejdžing mikrofon za puštanje snimljenih evakuacijskih, alarmirajućih ili drugih poruka (spotova, najava, zvona), sedam ulaza za reprodukciju poruka o evakuaciji i/ili upozorenju, dva ulaza podesiva spram različitih izvora zvuka, od kojih se jedan može konfigurisati i kao muzički, te tri konfigurabilna relejna izlaza uz dvostruki A+B izlaz za svaku zonu. Podržan je poziv s aktivacijom prioriteta ili poziv s automatskom aktivacijom (VOX), dnevnik događaja te povezivanje drugih PAW uređaja. Opcionalno je moguće koristiti internu ACPAW-2IN karticu za proširenje za još dva dodatna muzička ulaza (EXT 1 i EXT 2) ili ACPAW-6IN kartica za proširenje sa DSP-om za šest dodatnih muzičkih ulaza. Ovi uređaji su sveobuhvatni kompaktni evakucijski uređaji s nazivnom snagom od 1000 W ili 500 W, ali su i savršene audiomatrice.

 a&s Adria: Na ovogodišnjim sajmovima predstavili ste najnoviji mrežni audioadapter ACNET. Kako se on može koristiti sa PAW5500-VES i PAW51K-VES sistemima?

Hasna Nahdi: ACNET se može koristiti sa PAW5500-VES i PAW51K-VES uređajima i može povezati udaljene mikrofonske stanice na ta dva sistema. Također, može prenositi i primati signale preko RS485 kabla, pretvarati analogne u digitalne i digitalne u analogne audiosignale, pakovati i raspakivati digitalne audio podatke koristeći vlasnički zaštićeni IP format te slati i primati IP pakete. Omogućava komunikaciju putem LAN mreže dva direktno povezana PAW uređaja (point-to-point, odnosno protokol od tačke do tačke) u RS485+LAN ili samo LAN kombinaciji. Dvostruka veza omogućava praćenje statusa sistema, nadzor kvarova, USB audio plejer (.wav i .mp3 formati) i interfejs web-servera.

 a&s Adria: Za manje aplikacije kao što su uredi, restorani i trgovine, ali i privatne kuće, predstavili ste PAW Mini. Koje su karakteristike ovog nešto jednostavnijeg integrisanog sistema glasovne evakuacije?

Hasna Nahdi: PASO PAW Mini porodica “sve u jednom” uređaja za evakuaciju jedan je od podviga našeg odjela za istraživanje i razvoj iz jednostavnog razloga što je napravljena tokom najtežeg perioda izolacije usljed pandemije. Ovaj asortiman kompaktnih sistema nastao je kao rezultat našeg posvećenog slušanja onoga što tržište traži od evakuacijskih sistema, a to je laka ugradnja, kompaktnost, manje dimenzije i više funkcija. PAW Mini porodicu čini pet modela, koje karakteriše dosta manje i kompaktno kućište, a kada je riječ o snazi zvuka dolaze u dvije verzije: 100 W za modele PAW1101-V, PAW2101-V i PAW2102-V te 250 W za modele PAW2251-V i PAW2252-V.

Kao i prethodni PAW uređaji, i PAW Mini ima 4,3-inčni ekran osjetljiv na dodir s pozadinskim osvjetljenjem koji omogućava izbor upozorenja i evakuacije, podešavanje jačine zvuka, ostala podešavanja i vizuelizaciju kvarova.

Na prednjoj strani dolazi vatrogasni mikrofon, sa tipkama za upravljanje sistemom za hitne slučajeve s LED indikatorom i tipkom za resetovanje. Naravno, uređaji omogućavaju slanje snimljenih poruka o evakuaciji i upozorenju, dok AUX ulaz za služi konekciju eksternih izvora zvuka. Tu su konfigurabilni relejni izlazi preko kojih je moguće povezivanje jedinica za pejdžing ili udaljenih mikrofona za hitne slučajeve. Također, možete upravljati jednom ili dvjema alarmnim zonama putem lokalnih kontrola ili daljinske mikrofonske stanice. PAW Mini asortiman odlično je rješenje za male instalacije, kao što su trgovine ili restorani, i vrlo je isplativo zbog dobrog odnosa cijene i kvaliteta. Možemo potvrditi da je na nekim međunarodnim tržištima velika potražnja za ovom porodicom uređaja.

a&s Adria: Šta tačno predstavljaju standardi koje ste nekoliko puta spominjali i koja je njihova korist za instalatere i krajnje korisnike?

Hasna Nahdi: Rasprava o EN54-16 i EN54-4 standardima vjerovatno bi zahtijevala poseban intervju, ali hajde da pokušamo sumirati šta oni predstavljaju. EN 54 opisuje minimalne standarde kvaliteta potrebne za sisteme za dojavu požara, od detektora dima i vizuelnih indikatora do pojačala i zvučnika. Ovo osigurava da takvi sistemi funkcionišu jasno i pouzdano tokom hitnih slučajeva. Naprimjer, glasovni alarmi, koji emituju snimljene glasovne poruke umjesto sirene, pokriveni su sa dva posebna dijela EN 54 standarda: EN 54-16 i EN 54-24, koji su dio šireg svijeta detekcije i dojave požara. Odnose se na elektroniku i uređaje napravljene da koriste zvuk za upravljanje evakuacijom ljudi u zgradama.

Ovakvi se uređaji moraju proizvoditi u skladu s posebnim pravilima. Proces proizvodnje mora nadgledati i redovno provjeravati strana laboratorija, dok uređaji uvijek moraju imati certifikat stranog ovlaštenog tijela i moraju biti označeni CPR brojem. Svi potpuno razumijemo osjećaj spokoja i mira kada se nalazimo u hotelu, tržnom centru ili na bilo kojem javnom mjestu znajući da su tamo potrebni uređaji za otkrivanje opasnosti od požara i zaštitu naših života i sigurnu evakuaciju u slučaju vanrednih situacija. Ovo je važno jer su naša sigurnost i životi najdragocjeniji.

Kada je riječ o instalaterima, pored specifičnih vještina za koje je potreban certifikat, oni su po zakonu primorani da budu identifikovani kao “instalateri vatrodojavnih sistema” da bi mogli održavati ovakve instalacije. Odgovarajuće servisiranje je obavezno po zakonu i obavlja se jednom u šest mjeseci. Stoga su potrebne vještine za koje je potreban certifikat, ali je to i prilika za širenje poslovnih mogućnosti redovnim obavljanjem servisa.

 a&s Adria: “Naša glavna ideja je decentralizacija evakuacijskih sistema, nešto što je prije mnogo godina bilo nezamislivo”, rekao je Roberto Megazzini, direktor prodaje u PASO-u. Šta to znači u praksi?

Hasna Nahdi: Kada biste nekada ranije projektovali veliki pejdžing-sistem, imali biste svoj veliki rack ormar ili centralni sistem u kontrolnoj sobi, iz koje ste upravljali svim zonama. Glasovni alarmni sistem usklađen s EN54-16 standardom koji je decentraliziran po zgradi ili objektu omogućava vam da izolujete područje u kojem biste mogli imati bilo kakvu vrstu kvara ili specifičnog alarma ili specifične servisne aktivnosti, dok ostalo savršeno radi u skladu sa standardima i cjelokupnim dizajnom i specifikacijama. Ustvari, možete koristiti naš PAW sistem i vaš dizajn će uključivati, naprimjer, određeni broj PAW uređaja po zgradi koji su uvezani. Ako iz bilo kojeg razloga jedan bude isključen, ostali će nastaviti raditi bez problema.

 a&s Adria: Razvijate nova pojačala koristeći modernu GaN tehnologiju na bazi galij-nitrida. Kako vam je to pomoglo da postignete visoke performanse u vašim novim PMG1000-V pojačalima klase D snage 1000 W?

Hasna Nahdi: Razvili smo i počeli plasirati naša nova GaN pojačala klase D od 1000 W nazivne snage opremljena modernom galij-nitrid (GaN) tehnologijom, koja pruža visoke performanse u smislu efikasnosti i uštede prostora. Glavna inovacija koja se odnosi na upotrebu ove vrhunske tehnologije u razglasnim sistemima je ekstremno velika brzina i mogućnost rada s visokonaponskim mrežama. Karakteristike ovih novih uređaja omogućavaju rad na 300 volti sa frekvencijama od 400 kHz istovremeno – uprkos ekstremnim radnim uslovima. Stoga mogu ponuditi bolje performanse od ekvivalentnih silicijskih komponenti, čiji je rad ograničen nižim naponima. S ovim uređajima moguće je imati i 100-voltni izlaz bez transformatora s jednim pojačalom (a ne dva pojačala s mostom, kao što je slučaj sa silicijskim uređajima).

a&s Adria: Možete li predstaviti neke od najnovijih i najuspješnijih projekata, poput uvođenja evakuacijskog sistema u novom paviljonu poliklinike u Bariju? Na koje vertikale se inače fokusirate?

Hasna Nahdi: Neke od naših posljednjih projekata su zgrada Vetra u veoma poznatom dijelu Milana, zgrada Katalonske fondacije Esplai u Barseloni, Srednja škola Haapavesi u Finskoj, FAO Schwarz prodavnica u Milanu – zgrada Sign, bolnica u Medini u Saudijskoj Arabiji, Crkva Sv. Monike iz 17. stoljeća u Kremoni u Italiji, trgovački centar Sanremo na Ligurijskoj rivijeri u Italiji itd. Generalno, glavna vertikalna tržišta za naša razglasna i evakuacijska rješenja su zdravstvo, ugostiteljstvo, maloprodaja, obrazovanje i industrijske infrastrukture.

 a&s Adria: Šta još možemo očekivati od PASO-a? Planirate li otvaranje novih ureda u Evropi?

Hasna Nahdi: Nastavit ćemo širiti našu prodajnu mrežu i razvijati naša evakuacijska rješenja u skladu s EN54 standardima. Iako je riječ o evropskim standardima, postoje razlike između zemalja. Zahvaljujući stalnom slušanju tržišta, naš razvojno-istraživački odjel uvijek prilagođava naša glavna rješenja kao odgovor na neke lokalne i specifične dodatne zahtjeve s obzirom na lokalne standarde i globalne regulative. Djelujemo lokalno, a poslujemo globalno pomoću jakih partnerstava kojima uvijek prenosimo određene dijelove naše stručnosti.

a&s Adria: Na koji način namjeravate povećati svoj udio na tržištu Jadranske regije? Da li vam je Adria Security Summit bila dobra prilika da upoznate nove potencijalne klijente?

Hasna Nahdi: Jadranska regija je vrlo specifično područje sačinjeno od malih tržišta unutar kojih izvozna razmjena nije uvijek glatka. Zahvaljujući našem drugom učešću na Adria Security Summitu, progresivno smo počeli stvarati interes za naš brend i rješenja. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i pretvoriti u stvarne prilike i poslove. Osim te dvije zemlje u kojima je održan Summit, nismo prisutni u drugim državama Jadranske regije. Vjerujemo da vaša konferencija i izložba ima vrlo dobar format i da nam samo može pomoći da etabliramo svoj brend i na drugim tržištima.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *