Intervjui

Intervju: Walid Shihaden, vlasnik, SPSC Group

Upustili smo se, da tako kažem, u borbu protiv COVID-19 koristeći već postojeću tehnologiju i naše patentirane pumpe. Nakon izbijanja epidemije u Italiji R&D tim u UR Fogu je velikom brzinom počeo raditi na kombinaciji ovih pumpi i magle za higijenizaciju. Tako smo patentirali Purifog, dvostruki sistem za čišćenje zraka i higijenizaciju površina, a ujedno i protivprovalnu zaštitu
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Shihaden, hvala Vam na odvojenom vremenu. Prije nego što počnemo, riječ-dvije o Vašem obrazovanju, karijeri i funkciji koju obavljate u SPSC Grupi?
Shihaden: Rođen sam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tačnije u Abu Dhabiju. Još kao dječaku moj hobi je bio da rastavljam i sastavljam računare i električne igračke ili testiram razna pojačala i zvučnike. Osnovnu školu sam završio u Emiratima, a srednju školu i fakultet u Novom Sadu te stekao zvanje diplomiranog inženjera za preduzetni menadžment.
SPSC Group sam osnovao nakon dugogodišnjeg iskustva u velikim kompanijama kao što su Emiratski telekom (Etisalat) i Datwyler, švicarski proizvođač telekomunikacijskih kablova.

a&s Adria: SPSC Grupa s radom je počela 2002. kao firma za savjetovanje kompanija, investiranje i preuzimanje odgovornosti za poslove sa sjedištem u UAE-u. Proširivši spektar usluga, danas distribuira i prodaje proizvode sigurnosnih, telekomunikacijskih i IoT brendova. Predstavite nam SPSC ukratko?
Shihaden: SPSC Group smo osnovali da bismo pružali usluge konsaltinga, projektovanja i instalacija telekomunikacijske infrastrukture te distruibuirali opremu tehničke zaštite i nudili sisteme pametnih kuća (smart home). Nakon rada na velikim projektima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odlučili smo pružati našim klijentima tzv. rješenja po mjeri, tako da smo u saradnji s nekoliko proizvođača kreirali rješenja i integrirali više brendova u jedan sistem. To nas je navelo da dodamo i distribuciju u naš portfolio za branšu u Sarajevu, jer smo vidjeli da ima veliki potencijal za uvođenje novih tehnologija i sistema na tržištu.

a&s Adria: Iako ste mlada firma, već ste brendirali i vlastiti proizvod. Riječ je o UR Fog maglenoj zaštiti, aktivnom rješenju za sprečavanje krađe imovine. Na koji način sprečava pljačke i za koje je vrste kupaca to rješenje namijenjeno?
Shihaden: Pravilo kaže da ne možeš ukrasti ono što ne vidiš. Upravo zahvaljujući toj misli, došli smo na ideju o maglenoj zaštiti kao jedinom sigurnosnom rješenju koje može zaštititi ljude i imovinu istog trenutka bez čekanja intervencije. UR Fog sa svojim patentiranim pumpama sprečava zločin istog momenta kada se dogodi i izbacuje maglu tako da se vidljivost u prostoriji smanjuje i potpuno onemogućava u roku tri sekunde. Zato je UR Fog jedini efikasni način da zaštitite svoju robu, vrijednu opremu i drugo. Primjena maglene zaštite postaje uobičajena širom svijeta, jer predstavlja siguran i veoma efikasan način zaštite imovine i lica kao nijedan sigurnosni sistem do sada. Postoji nekoliko jednostavnih načina za odabir vrste povezanosti u zavisnosti od aplikacije. UR Fog se može povezati s postojećim alarmnim sistemom, tipkovnicom, PIR senzorom pokreta, IR daljinskim upravljačem ili se aktivirati čak putem dojavnih centara i clouda.

a&s Adria: Kakve su tehničke karakteristike ovog rješenja? Da li je magla opasna za ljude i ostavlja li tragove nakon upotrebe?
Shihaden: Prednosti UR Fog maglene zaštite su zaista velike. U prvom redu, to je najbrži generator magle na svijetu, odnosno snažan i iznimno brz sistem za generisanje magle koji može zaštititi prostor bilo koje veličine. Magla velike gustine potpuno onemogućava vidljivost, a samim time i kretanje ka željenoj stvari. Punjenje je izmjenjivo. Vrećice s tečnošću su lahko zamjenjive i ne prazne se jednom upotrebom, a uz to su i prihvatljive cijene. Ovaj sistem odlikuje i niska potrošnja energije, što omogućava znatne uštede, pogotovo u odnosu na druge sisteme koji imaju sličnu svrhu. Posjeduje specijalno patentiran senzor na mlaznici koji omogućava detektovanje bilo kakvih promjena na mlaznici te obavještava o njima, tako da niko ne može neopaženo dirati elemente sistema niti ih mijenjati. Back up baterija nudi dugotrajnu zaštitu, čak i u slučaju nes¬tanka električne energije. Sistem je fleksibilan s mogućnošću povezivanja na već postojeći ili novoumreženi alarmni sistem. Potpuno je bezopasan za ljude, životinje i elektroniku, i posjeduje certificirani fluid za maglu koji je u skladu s propisima Evropske unije.

a&s Adria: S UR Fogom učestvujete i u borbi protiv epidemije koronavirusa?
Shihaden: To je tačno. Upustili smo se, da tako kažem, u borbu protiv COVID-19 koristeći postojeću tehnologiju i naše patentirane pumpe. Nakon izbijanja epidemije u Italiji R&D tim u UR Fogu je velikom brzinom počeo raditi na kombinaciji ovih pumpi i magle za higijenizaciju. Tako smo patentirali Purifog, dvostruki sistem za čišćenje zraka i higijenizaciju površina te protivprovalnu zaštitu. Ovim sistemom se može upravljati i na daljinu pomoću cloud kartice. U trenutku aktiviranja magla koja se stvara temeljito čisti i svako okruženje čini higijenskim. Magla ostaje u suspenziji nekoliko sati, padajući na dno, a čestice u zraku dosegnu sve uglove i teško dostupne površine, kao i zidove. Efikasnost higijenizacije je 1.700 puta veća od običnog raspršivača. Sastav magle je netoksična formula koja se temelji na bazi alkohola, vode, dipropilenglikola i kvarternih amonijevih soli. Purifog je idealan za sve vrste poslovnih i stambenih prostora i vrlo je jednostavan za instalaciju i održavanje. Potpuno je bezopasan za ljude, životinje i elektroniku.

Saradnja s Tiandyjem

a&s Adria: Distributer ste na regionalnom tržištu manje zastupljenog, ali jednog od najprodornijih kineskih brendova. Tiandy je jedan od deset najvećih videonadzornih proizvođača u toj zemlji. Zašto ste se odlučili na to partnerstvo, odnosno šta je njegova najveća vrijednost, te koje proizvode i rješenja nudite u videonadzornom portfoliju?
Shihaden: Tiandy je jedan od deset najvećih kineskih videonadzornih proizvođača s 30-postotnim godišnjim rastom i to je jedan od razloga zašto smo se opredijelili za saradnju. S tim brendom radimo već dugo godina u Emiratima i nikad nas nije iznevjerio ni na jednom projektu. Tiandy je uvijek dostupan za svaku vrstu podrške. Sistemi na kojima rade su vrlo efikasni, kao što je Early Warning, tj. sistem ranog upozoravanja, koji funkcioniše pomoću lasera i upozorava prije vremena o dešavanju nekog zločina tako da kamera prati kretanje osobe. Tiandy ima 4 serije proizvoda: Lite, Pro, Ultra i posebnu seriju za prepoznavanje lica, tako da nude širok portfolio, od standardnih kamera za kućnu upotrebu do profesionalnih za velike projekte. Akcent je stavljen na Starlight tehnologiji, koja nudi potpunu noćnu vidljivost u boji uz visoku rezoluciju. Tiandy je kompatibilan s više VMS softvera, tako da je mogućnost kombinacije i integracije s drugim brendovima znatno široka. Trenutno smo u finalnim dogovorima za distribuciju. Isto tako, uskoro potpisujemo ugovor i s poznatim brendom za kontrolu pristupa ZKTeco.

a&s Adria: Sklopili ste niz partnerstava i s kompanijama iz oblasti pametnih domova. Na šta se SPSC Grupa fokusirala u svijetu IoT tehnologije, koje usluge nudite i s kojim proizvođačima radite?
Shihaden: Uglavnom su u pitanju pametni satovi, pametne brave i pametni termostati. Zajedničko za sve ove uređaje jeste to što su dio jedne brzorastuće kategorije nazvane Internet of Things. U osnovi, pojam IoT odnosi se na povezivanje svakodnevnih objekata ili stvari na internet ili s drugim uređajima s ciljem pružanja jednostavnijeg, preciznijeg i “pametnijeg” iskustva u njihovom korištenju. Konačna svrha IoT-a je olakšavanje svakodnevnih rutinskih i naprednijih radnji tokom dana, na poslu, kod kuće itd. SPSC Group je već odavno prepoznala vrijednost IoT sistema, a potražnja za njima se svake godine eksponencijalno povećava. Tome smo svjedočili radeći u UAE-u i ostatku Zaljeva u posljednjih više od deset godina, gdje su naše iskustvo i kreativnost odigrali veliku ulogu. Opredijelili smo se za brendove kao što je Fibaro i Aeotec, a naš stručni tim je kreirao rješenja koja odgovaraju svakom klijentu. S integracijom više brendova u jedan sistem izabrali smo najbolju moguću kombinaciju brendova koje rade na bazi Z-Wave protokola za bežične mreže. Trenutno smo u fazi formiranja više paketa koji će odgovarati budžetu i standardima stanovništva Jadranske regije. Kompletna demonstracija modela pametne kuće moći će se uskoro vidjeti uživo u našem uredu u Sarajevu.

a&s Adria: Poslujete i u svijetu autosigurnosti. Šta je MSR i kako on onemogućava kloniranje signala i hakiranje?
Shihaden: My Smart Remote je osvojio veliki broj nagrada za inovacije za pametni sigurnosni sistem. Sastoji se od hardverskog dijela koji se ugrađuje u automobil i softverskog dijela, tj. aplikacije koja ga kontroliše. MSR omogućava kontrolu klime, prozora, zvučnog sistema, svjetala i još mnogo toga. Sigurnosni aspekt ovoga sistema je značajan iskorak u svijetu autosigurnosti jer onemogućava sve tradicionalne i moderne načine krađe i obijanja. Dok su konkurentski sistemi podložni hakiranju, kloniranju signala i nekim drugim tehnikama, MSR je znatno unaprijeđen i onemogućava takve tehnike. Dakle, MSR sprečava klasični način krađe i pljačkanja automobila, kloniranje ključeva, hvatanje signala, hakiranje. Isplativ je budući da nema dodatnih troškova servisa. Dok je zamjena ili kopiranje ključa izuzetno skupo, MSR nudi download aplikacije i promjenu lozinke neograničeno mnogo puta. Moguće je programirati auto da se upali, uključi hlađenje ili grijanje kako bi se postigla idealna temperatura prije nego što sjednete u njega. Sistem radi bilo gdje, čak i u područjima u kojima nema dostupnih mobilnih mreža, a može se integrisati u bilo koju vrstu automobila neovisno o njegovoj starosti. Još bih istakao da se MSR može poručiti u tri različita paketa: MSR Fun, koji pretvara automobil u pametni uređaj, MSR Security, sistem protiv provala i obijanja automobila, i MSR Comfort, koji objedinjuje oba paketa u jedan.

a&s Adria: Imate zavidnu listu referenci. Na kojim ste projektima radili i za koja ste vertikalna tržišta specijalizirani?
Shihaden: Uspješno smo realizirali mnogo projekata na Bliskom Istoku. Na našoj listi referenci su: Predsjednička palača Abu Dhabija (vanjsko fiber kabliranje), Centar za posjetioce velike džamije Sheikh Zayed (videonadzor), Vijeće za edukaciju Abu Dhabija (ELV), Westin hotel (BMS sistem), otok St. Regis Saadiyat (videonadzor), Queens stambeni kompleks (niskovoltažni sistem), Bloom neboderi (sigurnosni i niskovoltažni sistem), ADNOC benzinske pumpe (sigurnosni sistem), Ambasada Bosne i Hercegovine u Abu Dhabiju (WiFi infrastruktura), Ambasada Republike Srbije u Abu Dhabiju (videonadzor) itd.

Počinje nova era digitalnih tehnologija

a&s Adria: Cijeli svijet, pa tako i industrija sigurnosti i pametnih domova, pod utjecajem su mjera za borbu protiv pandemije novog koronavirusa. Prema vašem mišljenju, kakve će to efekte ostaviti na firme koje posluju u ovom segmentu i kako prebroditi ekonomske posljedice?
Shihaden: Pandemija koronavirusa je ukazala na značaj digitalnog svijeta. Cijeli svijet je izolovan u svojim domovima, poslovi se uglavnom obavljaju od kuće, kupovina ide putem interneta, mobilnih telefona, sastanci se održavaju putem raznih videoaplikacija, nastava je također online itd. Sve to pokazuje da je sektor digitalnih tehnologija zapravo u uzlaznoj putanji i da će u narednom periodu IT i digitalizacija preuzeti glavno mjesto u svijetu. Ovo je i prilika da se mladi ljudi fokusiraju na obrazovanje u oblasti novih digitalnih tehnologija. Zamislite situaciju da želite obaviti kontrolni test krvi i da vam se jednostavno ne da otići kod doktora, čekati u redu, uzimati uputnice ili, pak, otići u privatnu polikliniku. Sve veći broj kompanija u svijetu pronalazi rješenja da svako može kod kuće ili na bilo kom mjestu prekontrolisati osnovnu krvnu sliku i stanje svog organizma, a da pri tome vrše online konsultacije s ljekarima. Obrazovni sistem je već odavno uveo sistem online studiranja, banke mobilno bankarstvo itd. Tako da nakon pandemije koronavirusa definitivno počinje nova era digitalnih tehnologija.

a&s Adria: Na kraju, u kojem će smjeru SPSC Grupa ići u budućnosti? Kakvi su vaši razvojni planovi u Jadranskoj regiji, namjeravate li širiti portfolio i sklapati nova partnerstva?
Shihaden: SPSC Group su osnovali mladi ambiciozni eksperti. Naš tim konstantno prati nove tehnologije i radi na kombinovanju najboljih rješenja za naše klijente. Planiramo širenje saradnje ne samo u Bosni i Hercegovini već i u cijeloj Jadranskoj regiji i Balkanu uopće. Uskoro ćemo proširiti lepezu svojih proizvoda, a planiramo potpisivanje ugovora s novim partnerima, dodajući i rješenja za pametne gradove koji će raditi preko 5G mreže. Također planiramo dodati u naše proizvode i novi pametni protivpožarni sistem. Osim programa za distribuciju u Bosni i Hercegovini, SPSC Group će uskoro i nuditi i usluge digitalnog marketinga budući da će se sve kompanije uskoro okrenuti digitalnom svijetu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *