Intervjui

Intervju: Stacey Lien, direktorica prodaje za EMEA regiju, VIVOTEK

VIVOTEK je izgradio kompletan poslovni ekosistem, koji se proteže od istraživanja i razvoja do proizvodnje sa tri izuzetne fabrike na Tajvanu. U Evropi imamo filijalu i skladište u Holandiji, što nam olakšava isporuku proizvoda, a naši su prodajni predstavnici uvijek dostupni za pomoć pri odabiru adekvatnog rješenja

Razgovarao: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Možete li se ukratko predstaviti našim čitaocima? Iz ugla osobe odgovorne za upravljanje prodajom u EMEA regiji, kako je vaše poslovanje organizirano?

Lien: Ja sam Stacey Lien, direktorica prodaje kompanije VIVOTEK za Evropu, Bliski Istok i Afriku. Upravljam prodajnim timom, klijentima i partnerima. Kao što znate, tržište EMEA-e u fokusu je naše kompanije još od 2012. godine. Imamo filijalu i skladište u Holandiji, što nam olakšava isporuku proizvoda, a naši su prodajni predstavnici prisutni širom regije, tako da lako možete pronaći naše osoblje koje će vam pomoći da odaberete sigurnosna rješenja koja odgovaraju vašim potrebama. Umjesto gomilanja proizvoda radi veće prodaje na tržištu, mi se više fokusiramo na one vertikale kojima je potrebno profesionalno znanje i dovoljno vremena da provjere implementirani koncept. Postižemo, naprimjer, izvanredna postignuća u transportu na tržištima kao što su Njemačka, Francuska, Poljska, Češka, Italija, Velika Britanija i Irska. S ponosom možemo reći da je VIVOTEK nevidljiva zaštita većine vozova u Evropskoj uniji. Osim toga, imamo i uspješne projekte u maloprodaji u Velikoj Britaniji i zdravstvu u Njemačkoj. Precizna vještačka inteligencija može biti dobro rješenje za rješavanje problema s upravljanjem ljudima i radnim aktivnostima.

 a&s Adria: VIVOTEK je dio Delta Electronicsa. Kako vaša kompanija funkcioniše unutar te svjetske grupacije?

Lien: VIVOTEK je podružnica Delta Electronicsa, vodećeg dobavljača IoT i rješenja za upravljanje energijom na Tajvanu. Grupacija zapošljava više od 80.000 profesionalaca širom svijeta, koji opslužuju različite industrije, od pametnih zgrada do energije i infrastrukture. U prošlosti su VIVOTEK i Delta bili partneri i konsolidovali resurse u razvoju pametnih zgrada, pametnih fabrika i pametne ulične rasvjete. Ti su nam projekti pomogli da se proširimo na svjetsko tržište.

a&s Adria: Pandemija, nedostatak elektroničkih komponenti na tržištu i povećanje cijena sirovina i transporta utjecali na sve kompanije u industriji sigurnosti. Kako ste vi prebrodili te izazove?

Lien: Uprkos trenutnim izazovima s kojima se suočavamo, zajedničkim naporima uspjeli smo prilagoditi količinu nabavljenog materijala i isporuku uređaja te održati zdrav rast prihoda na godišnjem nivou. Do sada smo se vrlo uspješno prilagođavali trenutnoj situaciji i ispunjavali sve potrebe naših partnera.

 a&s Adria: VIVOTEK sve svoje uređaje proizvodi na Tajvanu. Nedavno ste otvorili prvu automatiziranu liniju za testiranje, a u procesu ste izgradnje četvrte fabrike. U kojoj mjeri ste unaprijedili svoje proizvodne kapacitete, koliko jedinica sada proizvodite na sat?

Lien: VIVOTEK je kao kompanija i brend ponikao na Tajvanu. Od svog početka u industriji IP videonadzora prije otprilike 22 godine, VIVOTEK je izgradio kompletan poslovni ekosistem, koji se proteže od istraživanja i razvoja do proizvodnje sa tri izuzetne fabrike na Tajvanu. Kako bi osigurala kontinuiranu ekspanziju i poboljšala efikasnost proizvodnje, naša je kompanija svoju strategiju razvoja proizvodnje usmjerila na automatizaciju prije dvije godine. Na tom putu VIVOTEK je prošao kroz mnogo prekretnica, uključujući usklađenost sa ISO9001, ISO14001 i SO14064-1 standardima, te izgradio odličnu reputaciju kao međunarodni brend.

a&s Adria: Upravo ste u novoj fabrici vaše matične kompanije implementirali svoja rješenja, stvarajući sinergiju između VIVOTEK-ovog cjelovitog pametnog IP videonadzornog rješenja i Deltinog postojenja 7, koje je dobilo USGBC-ov zlatni certifikat za energijski efikasan dizajn?

Lien: Nova, sedma fabrika Delta Electronicsa u Wellgrow Industrial Estateu u tajlandskoj pokrajini Chachoengsao dobila je LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zlatni certifikat u kategoriji nove gradnje od Vijeća za zelenu gradnju Sjedinjenih Američkih Država (USGBC). Parametri tog certifikata obuhvataju održivost lokacije, energijsku efikasnost i utjecaj na atmosferu, materijale i resurse, kvalitet zraka u zatvorenom prostoru, efikasnost upotrebe vode te inovacije u dizajnu. VIVOTEK je dizajnirao kompletno rješenje, uključujući IP kamere, mrežne snimače, PoE prekidače i VAST 2 softver za upravljanje videozapisima. Sistem ima više od 178 pametnih IP nadzornih kamera, uključujući 5 MP IB9387-HT unutrašnje/vanjske varifokalne bullet kamere, 5 MP FD9187-HT unutrašnje varifokalne kamere sa fiksnom kupolom te 5 MP FE9380-HV unutrašnje/vanjske fisheye, 360-stepene kamere. VAST 2 softver za upravljanje IP videonadzorom zadovoljava potrebe postrojenja DET 7 omogućavajući jednostavan rad na više monitora pomoću Matrix Video Wall softvera i prilagođenog interfejsa za uspravne (u prolazima i hodnicima) i panoramske orijentacije prikaza.

Kako bi zaštitio mrežne kamere od kibernetičkih napada i povrede podataka, VIVOTEK je na ovom projektu sarađivao s TrendMicrom, poznatom softverskom kompanijom. U konačnici, cyber sigurnosno rješenje koje smo isporučili ispunjava zahtjeve industrijskih protokola i konstantno pruža visok nivo zaštite od raznih vrsta napada. Ujedno, Delta Electronics je, kao zagovornik zelene gradnje, svoje novo postrojenje na Tajlandu učinio ne samo ne samo sigurnim već i ekološki efikasnim. Odabirom VIVOTEK-ovog cjelovitog nadzornog rješenja fabrika je dobila i sigurnost i održivost svjetskog nivoa.

a&s Adria: Spomenuli ste da se snažno fokusirate na transport i saobraćaj. Jeste li u posljednje vrijeme imali neki veći projekat u toj vertikali u EMEA regiji?

Lien: Da, nedavno smo integrisali rješenje za nadzor saobraćaja na Garneton naplatnim kućicama na autoputu u Zambiji. Wilson Mofya Chakulya Toll Route naplatni je dio T3 autoputa. Povezujući obližnja predgrađa Chimwemwe, Mindolo i Mindolo Sjever, Garneton cesta je jedna od najvažnijih u toj regiji. VIVOTEK je sarađivao sa sistem-integratorom Africa Technology Operations and Maintenance na nadogradnji i zamjeni više desetaka kamera. To je uključivalo povezivanje pojedinačnih kamera na centralno upravljani sistem pomoću VIVOTEK-ovog VAST 2 softvera. Postavljeno je ukupno osam VIVOTEK IB9367‐HT kamera za nadzor saobraćajnih traka. Te su kamere namijenjene za upotrebu na otvorenom s kućištem otpornim na vremenske uslove prema IP66 i IP67 standardima te na vandalizam shodno IK10 standardu, a njihovi ugrađeni IR osvjetljivači efikasni su do 30 metara.

Također, postavljeno je devet IP9165-LPR-A Kit kamera duž rute kako bi se osigurao vrhunski noćni nadzor. Ove kamere posjeduju certifikat brojnih proizvođača LPR softvera širom svijeta, a mogu snimati scenu i registarske tablice pri brzini vozila do 90 km/h. Vrhunska sposobnost odbijanja odsjaja i CaMate IR iluminator s tehnologijom kontinuiranog promjenjivog ugla snimanja (CVA Tech) garantuju visoku preciznost i prepoznavanje tablica i noću, kada je vidljivost loša. Štaviše, ovu kameru je lako instalirati i zahtijeva malo održavanja. Nadalje, četiri VIVOTEK CC8160 kamere su postavljene unutar kontrolne zgrade kako bi se osigurala dobra ukupna vidljivost u zatvorenom prostoru. 2-megapikselni CMOS senzor ima horizontalni panoramski pogled od 180° s ugrađenim mikrofonom. Opremljene Smart Streamom II za optimizaciju efikasnosti propusnog opsega, CC8160 kamere imaju poboljšan široki dinamički raspon i snimaju slike visoke rezolucije pri 30 fps u bilo koje doba dana.

Ovime je VIVOTEK pružio klijentu odlično rješenje za nadzor saobraćaja. Stari sistem zamijenjen je mrežom vrlo pouzdanih nadzornih kamera s preciznim automatskim prepoznavanjem registarskih tablica. Koristeći VAST 2 softver za centralno upravljanje i analitiku, kamere su objedinjene u besprijekoran IP nadzorni sistem. Rezultat je sistem sa svim perifernim pogodnostima te ispunjeni zahtjevi klijenata za preciznim i pouzdanim sistemom nadzora.

a&s Adria: Jeste li zadovoljni VIVOTEK-ovim poslovanjem u Jugoistočnoj Evropi?

Lien: Naše poslovanje u Jadranskoj regiji u 2022. godini je vrlo dobro. Kako je veliki broj projekata bio zaustavljen ili usporen u godinama pandemije, dobar dio se počeo vraćati u drugoj polovini prošle i početkom ove godine, tako da smo u prvih šest mjeseci imali rast od preko 60%. Kompletna prva dva kvartala radili smo jako naporno. Početkom ljeta došlo je do smirivanja tržišta u pogledu narudžbi i isporuke opreme. U ostvarivanju rasta mnogo nam je pomoglo i to što smo imali izvrsne rokove isporuka, čime smo uspjeli privući nove partnere da probaju i upoznaju VIVOTEK kao brend. I naši novi partneri uvjerili su se u kvalitet VIVOTEK-ovih proizvoda i usluga. U ovoj godini smo odradili snažne pretprodajne aktivnosti, svakodnevno radimo na nuđenju rješenja i opreme našim partnerima, kako dugogodišnjim tako i novim. Najveće nam je priznanje to što su naši dugogodišnji i novi partneri zadovoljni te što kao brend uspijevamo ispuniti njihove potrebe i očekivanja u ovom neobičnom vremenu.

 a&s Adria: U kojem smjeru će inače ići razvoj VIVOTEK-ovih proizvoda i šta možemo očekivati u budućnosti?

Lien: VIVOTEK je u ovoj industriji odveć poznat kao proizvođač IP videonadzornih rješenja. Naša 20-godišnja stručnost dovela nas je do velikog uspjeha u prošlosti. Međutim, okolnosti se brzo mijenjaju. Prije deset godina svi su pričali o vještačkoj inteligenciji, ali nisu znali kako da je iskoriste. Deceniju poslije neki već upravljaju osnovnom tehnologijom i žele je poboljšati i proširiti njenu upotrebu. Mi smo spremni da se suočimo s ovom uzbudljivom epohom. Vještačka inteligencija je veliki dio našeg plana. Svi smo gledali one stare filmove u kojima policajac sjedi ispred stola i satima pretražuje snimak kako bi pronašao isječak sa sumnjivom radnjom ili osobom. S AI-jem dubinsko pretraživanje nam pomaže da pronađemo isječke među stotinama sati videoklipova ne samo s jedne već sa svih povezanih kamera.

Ovo je samo dio upotrebe vještačke inteligencije. Zamislite šta tek možemo uraditi ako razvijemo više AI pravila i prilagodimo ih softveru, uređajima za pohranu podataka, pa čak i kamerama. Glavna funkcija IP kamera je snimanje slika. Svi smo bili željni visoke rezolucije i nastavili poboljšavati performanse pri slabim svjetlosnim uslovima. Kada je ovo postalo uobičajeno, očekivala se kamera koja koristi AI da analizira slike. Taj se trend naziva rubna analitika. Kada zakoračimo u “svijet na rubu”, ne možemo izbjeći razgovor o cloudu. U našoj industriji mi to zovemo VSaaS – videonadzor kao usluga. Ovaj potpuno novi pravac je pogodniji u odabranim regijama jer se više oslanja na promet podataka putem interneta i navike korisnika. Ukratko, u naredne tri do pet godina VIVOTEK će se posvetiti rubnim aplikacijama pogonjenim vještačkom inteligencijom i uslugama u oblaku. Veoma smo motivisani i kada je riječ o našoj strategiji za EMEA regiju. Nastavljamo raditi na onome što smo započeli i pratiti trendove u industriji.

a&s Adria: A kakvi su vaši planovi u Jadranskoj regiji?

Lien: U Jadranskoj regiji ćemo i dalje nastaviti razvijati naše primarne vertikale, kao što je poslovanje vezano za prijevoz roba i usluga (željeznica), prometna rješenja te, svakako, na male i srednje korisnike. Kako sam spomenula, svaki voz u Evropi ima VIVOTEK-ove kamere i plan nam je da nastavimo uspješno poslovati u tom segmentu i u Jugoistočnoj Evropi. Kako je željeznički saobraćaj ovdje pomalo zapostavljen nakon događaja iz 1990-ih, očekujemo snažno investiranje u tu vertikalu, jer je ovaj dio Evrope jako bitan u kompletnoj željezničkoj mreži budući da povezuje Istok i Zapad. Čak je i nekad slavni Orient-Express prolazio ovuda. Kako je proteklo desetljeće bilo više vezano za ulaganje u cestovnu povezanost, smatram da će ovō biti obilježeno ulaganjem u željezničku infrastrukturu kako bi joj se vratila ona važnost koju je imala prije 90-ih godina.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *