Sajmovi Svijet

ISE 2024 na proslavi godišnjice oborio sve rekorde

Posljednje izdanje vodeće svjetske izložbe o audio-vizuelnim tehnologijama i sistemskim integracijama opravdalo je sva očekivanja i pokazalo se kao “vaša destinacija za inovacije”. Integrated Systems Europe 2024 imao je najuspješnije izdanje u svojoj 20-godišnjoj historiji.

Održana u Fira de Barcelona Gran Via, izložba je privukla više od sedemdeset hiljada registrovanih pojedinačnih posjetilaca iz 162 zemlje, najviše od osnivanja sajma u Ženevi 2004. godine. To je povećanje od 27% u odnosu na izdanje iz 2023. godine.

U srijedu, 31. januara 2024. godine, sajam je posjetilo 51.617 posjetilaca, što je najveći broj ikada zabilježen u jednom danu, pobjeđujući prethodni rekord za gotovo 22%. Ukupan broj registracija dostigao je 95.396 s 172.627 posjeta tokom četiri dana. Isto tako, broj posjetilaca posljednjeg dana iznosio je 24.528, što također predstavlja rekord za izložbu otkada je postala četverodnevna manifestacija. Pored rekordne popunjenosti hotela, barova i zabavnih sadržaja u gradu, izlagači su izvijestili i o nezapamćenom broju posjetilaca na štandovima isto tako najvećeg ISE izložbenog prostora ikad održanog. Ovaj sajam je ugostio najveći broj izlagača (1.408) u najvećem izložbenom prostoru do sada (82.000 kvadratnih metara).

ISE 2024 se još jednom istakao kao putokaz za inovacije pro-A/V i zajednice za integraciju sistema. Izlagači iz cijelog svijeta predstavili su najmodernija rješenja, od naprednih tehnologija prikaza do imerzivnih audio sistema, pametne automatizacije i alata za saradnju. Raznovrsna ponuda proizvoda i usluga odražavala je svu predanost industrije ka pomjeranju granica i poboljšavanju korisničkih iskustava.

Mike Blackman, izvršni direktor Integrated Systems Eventsa, dao je svoje viđenje sajma: “U našem putovanju koje traje 20 godina svjedočili smo transformacijskoj moći inovacija i saradnje unutar naše zajednice. ISE 2024 ne samo da odražava najmodernije tehnologije koje definiraju našu industriju već služi i kao svjedočanstvo trajne kreativnosti i zajedništva. Dok slavimo ovu godišnjicu, zajedno s našim suvlasnicima AVIXA-om i CEDIA-om, radujemo se nastavku ISE-a kao globalne platforme za profesionalce u industriji.”

I obrazovna komponenta sajma je i ovaj put bila izuzetna. Sesije, radionice i glavne prezentacije, koje su vodili višestruko nagrađivana redateljica Sharmeen Obaid-Chinoy i vodeći svjetski digitalni umjetnici Jeroen van der Most i Sofia Crespo, omogućile su vrijedne uvide u nove trendove, dinamiku tržišta i tehnološka otkrića, dok su renomirani govornici dijelili svoje stručno znanje o temama kao što su vještačka inteligencija u audio i video tehnologijama, održivi dizajn i budućnost sarađivanja na daljinu. Posjetioci su imali priliku sudjelovati u značajnim diskusijama i stjecati operativno znanje kako bi ostali korak ispred u brzo evoluirajućoj industriji.

Proslava 20. godišnjice ISE-a došla je kao šlag na tortu. Komemorativni događaji, retrospektivne instalacije kao što su ISE Time Tunnel i Vintage Audio muzej te priznanja pionira industrije još jednom su istakli nevjerovatno putovanje koje je ISE prošao. Ovo nije samo kreiralo osjećaj nostalgije već i naglasilo otpornost i prilagodljivost industrije pred tehnološkom evolucijom.

Za kraj još treba reći da se ISE ponovo vraća u Barcelonu od 4. do 7. februara 2025. godine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *