Svijet

Vrijednost tržišta nadzornih kamera 81 milijarda dolara do 2030.

Globalno tržište nadzornih kamera trebalo bi dostići vrijednost od 81,36 milijardi američkih dolara do 2030. godine, uz prosječan godišnji rast od 10,7%, stoji u novom istraživanju Grand View Researcha.

Rastuća zabrinutost za sigurnost, sve veća upotreba interneta stvari i pametnih tehnologija u gradovima i tehnološki razvoj videonadzornih rješenja neki su od glavnih faktora koje analitičari navode kao pokretače rasta tog tržišta.

Neprestana evolucija tehnologije kamera, uz inovacije u vještačkoj inteligenciji, videoanalitici i rubnom računarstvu, omogućila je proizvođačima videonadzornih sistema napredne funkcionalnosti i mogućnosti. Primjena AI-ja povećava kvalitet, tačnost i upotrebljivost takvih sistema, jer se mogu projektovati da odgovaraju različitim vrstama uređaja. Nije zanemariv ni utjecaj 5G mreže, koja pruža značajne koristi korisnicima, uključujući smanjenje latencije i veće brzine prijenosa podataka.

Što se tiče vrsta uređaja, očekuje se da će mobilne kamere biti najbrže rastući segment do kraja decenije. Značajan rast je očekivan zbog rastuće potrebe za daljinskim i fleksibilnim nadzornim rješenjima putem mobilnih mreža radi omogućavanja pristupa videozapisima uživo i povezivosti na različitim lokacijama.

Najveći rast se očekuje u Azijsko-pacifičkoj regiji, a ključni igrači navedeni u istraživanju su: Honeywell, Cisco Systems, Eye Trax, Nokia, Panasonic, Bosch, Teledyne FLIR, Milesight, Dahua i Swann.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *