Istraživanja Menadžment sigurnosti Zdravstvo

ISEO Serrature: Bluetooth i RFID u vrijeme socijalnog distanciranja

Značaj preventive u traženju rješenja za složenu pandemijsku zagonetku prepoznala je i italijanska kompanija ISEO. Kao jedna od vodećih grupacija za projektovanje i proizvodnju sistema zaključavanja, kontrolu pristupa prepoznala je kao esencijalnu oblast za borbu protiv pandemije. Pri tome, ona svoju sigurnosnu tehnologiju usmjerava na sprečavanje širenja bolesti uz izbjegavanje dodirivanja potencijalno zaraznih površina, posebno na kontaktnim tačkama. Tu na scenu stupa beskontaktna, ali ništa manje efikasna kontrola pristupa u pratećem kompletu rješenja za suzbijanje vektora širenja pandemije.

Zero1 i x1R SMART
Bluetooth i RFID tehnologija u ISEO-ovom Zero1 elektronskom sistemu zaključavanja kombinirani su s automatskim upravljačima za vrata te elektromehaničkim i električnim bravama. Zahvaljujući ovom tehnološkom koktelu, korisnici sada mogu otvarati vrata bez potrebe za dodirivanjem ručica ili ključeva, što doprinosi zauzdavanju zaraze. x1R SMART i IS9100 automatski upravljači vrata čine jezgru sistema koji ISEO baca na megdan aktuelnoj pandemiji. x1R SMART je motorizirana elektronska brava koja je namjenski dizajnirana za upotrebu na zaštitnim vratima koja se mogu lako programirati i kontrolirati pomoću aplikacije Argo. Motor i elektronska kartica s mikroprocesorom kontroliraju funkcije otvaranja i zatvaranja. X1R Smart se otvara u kombinaciji s RFID akreditivima, Apple Watch satom, karticama, tagovima, PIN kodovima i čitačem otisaka prstiju. Cilj je, naravno, ponuditi fleksibilnost u situaciji u kojoj svaki korisnik može biti potencijalni prijenosnik zaraze.

Bluetooth Smart tehnologija
Zahvaljujući Bluetooth Smart tehnologiji, vrata se mogu otvarati i pomoću pametnog telefona. Besplatna aplikacija Argo omogućava svakom Bluetooth Smart Ready telefonu (iOS, Android) da otključa vrata opremljena tehnologijom x1RSmart. Istovremeno, tehnologija omogućava daljinsko otključavanje vrata na udaljenosti i do 10 metara. Tako se svaki telefon praktično pretvara u daljinski upravljač za otvaranje vrata, uz sigurno distanciranje koje je neophodno u vrijeme lakšeg širenja bolesti. Osim toga, moguće je dati pristup samo određenim osobama u konkretnim zonama, uz vremensko tempiranje trajanja ovlaštenja, čime se olakšava filtriranje pristupa objektima i prostorima za ovlaštene osobe, što opet olakšava kontroliranje cirkuliranja potencijalnih prijenosnika zaraze. Radi lakšeg vođenja evidencije i prepoznavanja trendova, x1R Smart pohranjuje podatke o svim ulascima i izlascima.

U slučaju nestanka struje, vrata se i dalje mogu otvoriti pomoću mehaničkog ključa. Tu je i reverzibilna ručica, anti-panik funkcija te podrška za standard EN 14846: 2008. Vrata idu u kombinaciji s IS9100 automatskim upravljačem, koji se može instalirati na jednokrilna ili dvokrilna vrata. Podržano je automatsko otvaranje vrata putem pametnog telefona zahvaljujući Bluetooth tehnologiji, bez potrebe za dodirivanjem ručica ili ključeva koji se obično dijele s drugim ljudima. Istovremeno, snaga zatvaranja i brzina mogu se prilagoditi konkretnim potrebama.

Hardver i softver
ISEO ne polaže sve nade u hardver, nego podjednak značaj daje i softverskoj komponenti. Zato je aplikacija Argo ažurirana uz dodavanje funkcije koja podržava otvaranje vrata glasom, tj. glasovnom naredbom. Sve navedeno treba poslužiti lakšoj provedbi globalno provjerenih metoda za ograničavanje širenja koronavirusa. Za dodatnu fleksibilnost kompanija će uskoro predstaviti i čitač Multi-Reader, koji treba raditi u kombinaciji sa x1R Smart sistemom. On će korisniku unutar jednog objekta omogućiti da odabere koji će akreditiv koristiti za otvaranje vrata (PIN kod, čitač otisaka prstiju, RFID kartica ili pametni telefon), a sve radi postizanja veće fleksibilnosti kod beskontaktnog, odnosno epidemiološki sigurnog otvaranja vrata.

Globalna borba
ISEO za svoju ponudu antipandemijskih proizvoda dobija ponude iz cijelog svijeta, što je potvrda teze da borba protiv bolesti može uspjeti jedino kao globalni napor. ISEO-ovi proizvodi i sistemi za kontrolu pristupa su na prvi pogled raznoliki, no svi oni mogu doprinijeti sprečavanju širenja zaraze, posebno ako se fokusiraju na namjenske sektore.

Argo će tako poslužiti za stambene i manje poslovne zgrade i ugostiteljske objekte, dok su sistemi V364, Locken LSA i Sirio razvijeni za industrijske i finansijske objekte, transportne i logističke kompanije, velike ugostiteljske centre, kulturne objekte i zgrade za komunalne usluge. U međuvremenu, ISEO će nastaviti raditi na razvoju beskontaktnih rješenja u sklopu svojih istraživačkih napora, a novi proizvodi će se prilagođavati i globalnim trendovima u borbi protiv COVID-a 19.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *