Istraživanja Menadžment sigurnosti Zdravstvo

Partizan Security:Simbioza ekonomskih i tehnoloških faktora

Kada je u pitanju izbor između opcije da se za potrebe borbe protiv COVID-19 mijenjaju postojeća rješenja ili kreiraju potpuno nova, u kompaniji Partizan tvrde da su se za svoje rješenje STD-2MP odlučili na simbiozu ekonomskih i tehnoloških faktora. U pitanju je uređaj ne veći od tableta koji na jednom mjestu objedinjuje sistem za mjerenje temperature, kontrolu pristupa i praćenje pridržavanja epidemioloških mjera, poput nošenja maske. Kao slabost dostupnih uređaja za borbu protiv pandemije prepoznali su potrebu da se s njima ostvari fizički kontakt, što u ovo vrijeme predstavlja pravi rizik. Kao odgovor je odabrano beskontaktno rješenje za daljinsko mjerenje temperature. Za ekonomsku komponentu u dizajnu rješenja pobrinula se činjenica da su CCTV kamere s funkcijama mjerenja temperature često preskupe opcije, zbog čega se Partizan opredijelio za sistem koji jeste nov, ali se jednostavno vezuje i za postojeća rješenja za kontrolu pristupa i, kao bonus, nudi sistem prepoznavanja posjetilaca. Na taj način žele ponuditi ekonomično rješenje, uz svijest da korisnicima za borbu protiv pandemije ne trebaju i dodatne složene funkcije koje se rijetko koriste, ali i dižu cijenu proizvoda.

Zaštita privatnosti i inteligencija u borbi protiv COVID-a
U ovoj su kompaniji svjesni da je pitanje zaštite privatnosti već dovoljno osjetljivo i da mu se ni u vrijeme pandemije ne može pristupiti na “ho-ruk” način. S druge strane, zauzdavanje opakog virusa u centar pažnje stavlja identifikaciju pojedinaca koji mogu biti izvor opasnosti. STD-2MP sistem za mjerenje temperature i kontrolu pristupa može u bazu podataka pohraniti 22.400 lica, odnosno 100.000 događaja, ali je istovremeno usklađen sa zahtjevima evropske GDPR direktive. To znači da će osobe koje se provjeravaju u sklopu protivpandemijskih mjera moći mirno spavati uz svijest da uređaj neće prikupljati njihove lične podatke, dok je pohrana informacija o događajima vremenski ograničena.

Pored zaštite privatnosti, uređaji koje sigurnosna industrija ubacuje u pohod na COVID-19 moraju biti dovoljno brzi, precizni i otporni na ometanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti. Zato su u Partizanu tehnološke karte bacili na vještačku inteligenciju (AI), koja ovdje mora ponuditi odgovore na više zahtjeva istovremeno. Oni ključni se tiču same pandemije i odnose se na mjerenje temperature posjetilaca i identificiranje osoba koje imaju povišenu temperaturu, kao i detekciju nošenja maske i mogućnosti prepoznavanja lica čak i kod osoba koje nose masku. No, kako biti precizan i brz u ambijentu u kojem vanjski faktori poput ambijentalne temperature predstavljaju prepreku za pravilno mjerenje one tjelesne? Po hladnom vremenu temperatura izloženih dijelova tijela može pasti za jedan stepen ispod stvarne. Po vrućini, s druge strane, ona može porasti na 37,4°C, iako njena stvarna vrijednost zapravo iznosi 36,6°C. Situaciju otežava činjenica da se skeneri i ručni uređaji obično instaliraju i koriste u zatvorenom prostoru, a ljudi u te prostore dolaze izvana, gdje je temperatura obično drugačija. Tu na scenu stupa AI algoritam, koji upoređuje temperaturu osobe i predmeta oko nje i izračunava nominalnu normalnu temperaturu čak i unutar skupine ljudi.

Kontrola pristupa za borbu protiv budućih sezonskih epidemija
STD-2MP će u svijetu sigurnosti ostaviti onoliko dubok trag koliko bude mogao ponuditi trajnost i korisnost jednom kada aktuelna pandemija prođe, smatraju predstavnici kompanije Partizan. Zato su u njega ugradili dugotrajnu isplativost i održivost koja se odražava u dvojakoj namjeni: kao uređaj za borbu protiv pandemije i budućih sezonskih bolesti, ali i za obavljanje općih zadataka iz oblasti kontrole pristupa. STD-2MP će tako služiti i kao sistem za upravljanje posjetama (uključujući registraciju vremena dolaska i odlaska), kontrolu i evidenciju radnog vremena, ograničavanje ili odobravanje pristupa i aktiviranja alarma u slučaju kršenja pravila. Univerzalnost primjene ovog uređaja bila je od ključnog značaja tokom njegovog razvoja. To znači da je sistem morao biti pogodan za postavljanje na što većem broju ulaza, prostora, prolaza, ograda, pa čak i vrata s elektromagnetskom bravom. Kada su u pitanju sezonske bolesti, sistem će u budućnosti imati koristi od činjenice da je groznica, odnosno povišena temperatura simptom ne samo COVID-a 19 nego i velikog broja čestih oboljenja. Zaštitom osoblja od ovih bolesti STD-2MP će osigurati bolju zdravstvenu zaštitu radnika i ponuditi kontinuitet visokih radnih učinaka koje neće ometati odsustva zbog bolesti.

Trajna zaštita zdravlja kao nova i pozitivna normalnost?
U Partizanu smatraju da će njihov proizvod kompaniji osigurati dugoročno pozicioniranje na tržištu, čak i nakon što prođe trenutna prijetnja od pandemije. Razlog za to je činjenica da zaštita zdravlja pomoću sigurnosne tehnologije postaje dio životnog i poslovnog stila i u to u različitim industrijama i vertikalama. Zato je STD-2MP, između ostalog, morao biti dizajniran za što lakše i pristupačnije korištenje i uklapanje u što različitija javna i poslovna okruženja. Kako to izgleda u praksi? Za početak, glavni modul Partizanovog STD-2MP uređaja nije veći od običnog tableta sa 7-inčnim IPS ekranom. Tu su i modul za mjerenje temperature, bijelo pozadinsko osvjetljenje, 2 MPx IP CCTV kamera i ugrađeni kontroler pristupa. Partizan STD-2MP se može ugraditi u blizini obrtne rampe, na okvir prolaza ili na sama ulazna vrata. Da biste to učinili, u katalogu dodatne opreme možete pronaći sve vrste različitih nosača za podove i zidove.

Istovremeno, sistemi za borbu protiv pandemije moraju biti ne samo estetski i funkcionalno lako uklopivi u sva okruženja nego i ponuditi jednostavno upravljanje na sveprisutnim platformama današnjice – mobilnim telefonima. Kako pandemija traži agilnost u djelovanju, Partizanov uređaj podržava upravljanje preko mobilne aplikacije pored desktop verzije pratećeg softvera. To znači da će korisnici uvid u stanje svog tehnološkog sistema na prvoj liniji borbe protiv COVID-a dobijati jednostavnim posezanjem u džep – tamo će im aplikacija ponuditi uvid u notifikacije za alarme, evidenciju posjeta i praćenje aktuelnih dolazaka i odlazaka.

Kako je pandemijska borba i globalna, Partizan je ponudio uređaj koji će lako naći mjesto na objektima kritične infrastrukture, graničnim prijelazima, aerodromima, prodajnim prostorima, stadionima, školama i dr. Do danas STD-2MP već otežava prodor COVID-a i drugih virusa u klinikama i zabavnim parkovima u Švicarskoj, proizvodnim pogonima u Rumuniji, tržnim centrima u Indoneziji i Gruziji, ali i skladištima na području Kanade te tvornicama u Nigeriji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *