Istraživanja Menadžment sigurnosti Zdravstvo

Suprema: Kako ostvariti supremaciju nad virusom

Nije sve počelo niti će završiti s aktuelnom pandemijom. Čak i prije njenog izbijanja timovi kompanije Suprema aktivno su radili na beskontaktnim rješenjima za kontrolu pristupa, pri čemu je taj trend prvobitno potaknut širenjem sistema beskontaktnog plaćanja. Danas su prioriteti ponešto drugačiji, ali korisnici i dalje traže ista rješenja, samo iz drugih razloga. U paketu s mobilnom kontrolom pristupa i prepoznavanjem lica, u Supremi su svjesni da se važan segment tehnoloških napora mora uložiti i u povratak u predpandemijski normalan život, uključujući i nastavak poslovanja. Stručnjaci su ustanovili da je kontrola pristupa ključna u ovom segmentu, jer je ta tehnologija nadrasla svoju prvobitnu namjenu i ulogu pukog sigurnosnog alata. Ona u 2021. služi i kao sredstvo zaštite pojedinaca od zaraze i prateća zaštita kontinuiteta poslovanja.

Porast potražnje za mobilnim akreditivima
“Kao prvo, tehnološki napredak na polju senzora i procesora povećao je performanse prepoznavanja lica i smanjio troškove. Drugo, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, naši algoritmi su postali složeniji, poboljšavajući performanse uređaja”, kaže Baudouin Genouville, Supremin direktor prodaje za Evropu. Dodaje da je COVID-19 ubrzao potražnju za mobilnim akreditivima i rješenjima za prepoznavanje lica. Zbog toga su u ovoj kompaniji pozitivno iznenađeni brzinom ove promjene u 2020. godini. Zato se udio proizvoda za prepoznavanje lica u njihovoj prodaji utrostručio sa 10% u 2019. na 35% u periodu između krizne 2020. i 2021. godine.

Kao odgovor na sve izraženije zahtjeve korisnika za zaštitom od bolesti, odgovor su ponudili Supremini proizvodi druge generacije nazvani FaceLite i FaceStation F2. FaceStation F2 je kao multimodalni terminal još ranije ponudio naprednu tehnologiju prepoznavanja lica (s interno razvijenom tehnologijom Fusion), a od izbijanja pandemije je preuzeo vodeću ulogu na polju borbe protiv njenog širenja. Tehnologija Suprema Fusion Matching kombinira infracrveno i vizuelno prepoznavanje lica s algoritmom dubokog učenja kako bi se postigla izuzetna preciznost autentifikacije i spriječili pokušaji prevare sistema. FaceStation F2 je prisutan u portfoliju kompanije od novembra 2019, no Suprema mu je zbog pandemije dodala i neke posebne funkcije za borbu protiv COVID-a 19, poput otkrivanja nošenja maske, provjere tjelesne temperature i autentifikacije korisnika čak i kada nose masku.

Beskontaktni pristup osvaja sve
Tokom pandemije rad na daljinu postao je nova norma za mnoge zaposlenike. Međutim, u Supremi navode da su prepoznali da, uprkos tome, još postoji mnogo poslova koji zahtijevaju fizičko prisustvo na licu mjesta. To se u prvom redu odnosi na građevinske kompanije, bolnice, domove zdravlja, fabrike i srodna preduzeća. Te su organizacije brzo počele tražiti prikladna rješenja koja su im zatrebala, posebno ona za otkrivanje povišene tjelesne temperature. Prema podacima Sharp Healthcarea, groznica je navedena kao ključni simptom za detekciju zaraze COVID-om u čak 78% slučajeva. To je navelo stručnjake kompanije da ponude odgovor na rast potražnje u ovom segmentu, a prvi korak je bio integracija namjenske kamere za mjerenje tjelesne temperature TCM10 s uređajima koji su, također, povezani s platformom FaceStation 2 ili FaceStation F2. U Supremi istraživanje i razvoj metoda za suzbijanje koronavirusa otišli su u pravcu kreiranja specifičnog firmwarea koji omogućava otkrivanje ispravnog nošenja maske na licu, jednako kao i autentifikaciju lica na kojem se nalazi maska. To znači da lica koja se podvrgavaju kontroli identiteta uopće ne moraju skidati masku jer će ih Supremin FSF2 prepoznati i odobriti i uz ovakvu vizuelnu prepreku.

“Dobili smo dosta pozitivnih povratnih informacija, ali najbolja koja je došla do nas je ona po kojoj je asmag.com uvrstio Supremin softver (BioStar2) i tehnologiju mobilnih akreditiva (SMAC) u najviši rang svjetskih proizvođača. Prema istraživanju sa 550 čitalaca asmaga, Suprema je izabrana za rješenje br. 1 kao softver za kontrolu pristupa i mobilne akreditive. Ovo je rezultat godina ulaganja u istraživanje i razvoj i posvećenosti našim kupcima i mi ćemo nastaviti ići ovim putem”, kaže Genouville.

Mobilnim pristupom za sigurnije okruženje
Kontrola pristupa u tzv. novoj normalnosti uključivat će pregled ljudi na ulazima u zgrade radi pridržavanja higijenskih mjera, a najsigurniji način provođenja ovih mjera jeste izvoditi ih bez fizičkog kontakta, odnosno koristeći rješenja za beskontaktnu kontrolu pristupa. Ipak, nijedan uređaj ili rješenje za kontrolu pristupa s beskontaktnom funkcijom ne može samostalno zadovoljiti različite potrebe velikog broja objekata. Zato organizacije moraju birati tehnologije iz portfolija za beskontaktnu kontrolu pristupa kao što su one za prepoznavanje lica i integraciju termalnih kamera. Isto važi i za mobilni pristup kao ključnu beskontaktnu tehnologiju u usponu.

Tako se platforma za mobilni pristup Mobile Access kompanije Suprema našla u centru napora za suzbijanje pandemije. Ova tehnologija korisnicima omogućava da svoj pametni telefon koriste kao ključ za pristup vratima i objektima, pri čemu telefon služi kao akreditiv umjesto pristupne kartice. Pored praktičnosti korištenja i smanjenja troškova u odnosu na fizičke kartice, ovaj pristup je i “zdraviji” jer je riječ o beskontaktnom sistemu kod kojeg je dovoljno prisloniti telefon na RFID čitač i vrata će se otvoriti bez potrebe za dodirivanjem potencijalno zaraženih površina. Istovremeno, izdavanje i opoziv pristupnih akreditiva odvijaju se znatno lakše jer se cijeli postupak premješta na mrežu. Suprema Mobile Access skraćuje i period izdavanja kartica direktnim slanjem linka za preuzimanje aplikacije putem e-maila. Kao bonus, korištenje pametnog telefona kao akreditiva za pristup smanjuje rizik od gubitka komponenti i troškova njihovog održavanja.

Pandemija mijenja biometriju i sisteme plaćanja
Pandemija je poslužila i kao katalizator za uspon postojećih, ali još nedovoljno etabliranih tehnologija. U kompaniji Suprema skreću pažnju na važan trend po kojem bi prepoznavanje lica moglo postati glavna metoda biometrijske autentifikacije u budućnosti. Otisci prstiju i dalje imaju važnu ulogu jer su brzi, jednostavni, tačni i pristupačni. Istovremeno, pitanje je vremena kada će prepoznavanje lica preuzeti vodstvo u segmentu biometrijske autorizacije. COVID-19 je ubrzao i plaćanje kreditnim karticama i beskontaktnim tehnologijama u vidu kartica ili telefona. U Supremi se pitaju da li će, npr., Evropljani ponovo koristiti gotovinu u svijetu koji nas čeka nakon prolaska pandemije, i to nakon što su već navikli na pogodnosti beskontaktnog plaćanja. Zato se u Supremi već pripremaju na postpandemijski svijet u kojem će rješenja koja su se dokazala tokom pandemije zadržati korisnike i u budućnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *