Regija

Kalemegdan nadgleda 67 kamera

Javno preduzeće “Beogradska tvrđava” je, nakon dugogodišnjeg čekanja, završilo projekat postavljanja 67 kamera visoke rezolucije na Kalemegdanu, prema projektu Arhitektonsko-građevinskog instituta.

“Nastavićemo da preduzimamo dalje radnje i mere na unapređenju i zaštiti kompleksa Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, pri čemu će upotreba sistema video-nadzora nesumnjivo doprineti očuvanju zaštićene prostorno-kulturne celine i bezbednosti posetilaca”, kažu iz JP “Beogradska tvrđava”.

Iako su čuvari stalno prisutni na toj lokaciji i mjesečno, u prosjeku, spriječe petnaestak krađa i pokušaja uništavanja kulturnih dobara, to ipak nije dovoljno. Identifikacija i kažnjavanje osoba koje oštećuju znamenitosti bili su nemogući. Zato su 2020. godine, na tek obnovljenom postamentu “Pobjednika”, osvanuli grafiti, kao i na Stambol kapiji i Damad Ali-pašinom turbetu. Najčešća meta je grobnica narodnih heroja, koja je samo u prethodne dvije godine bila oskrnavljena deset puta.

Najveća šteta napravljena je u maju 2020. godine, kada su vandali provalili u Barutanu, oborili rimsku statuu iz 2. vijeka, koja je pukla u nekoliko dijelova. Konzervatori Narodnog muzeja još rade na restauraciji ove skulpture.

Postavljanje videonadzora čuvarima će olakšati posao, ali i spriječiti eventualne incidente i sukobe koji su se nerijetko dešavali. Također, i sugrađanima će biti lakše da pronađu svoje izgubljene stvari, jer se na prostoru Beogradske tvrđave gotovo svakodnevno nalaze lopte, igračke, ključevi, telefoni, ali i novac.

Ovaj projekat, koji uključuje i pokrivanje Kalemegdana bežičnim internetom, vrijedan je oko 444.000 eura (52 miliona dinara).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *