Konferencije

King ICT: Dan otvorenih integracija

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, koji je u 2018. potvrdio status jednog od vodećih sistem-integratora u regiji s gotovo milijardu kuna ostvarenih prihoda i 500 zaposlenika
Piše: Matija Mandić, voditelj Odjela tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rješenja, KING ICT
E-mail: matija.mandic@king-ict.hr

Uvodne riječi ustvari su poruka Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu, na kojoj je i ove godine bilo više od 600 sudionika, što joj daje epitet jedne od najznačajnijih ICT konferencija u Hrvatskoj. “Ključni aspekt uspješnog digitalnog društva je razvijena digitalna infrastruktura”, navodi Bela Virag, partner svjetske konzultantske tvrtke Artur D Little. Virag ukazuje da se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža, višestruko brža od aktualne četvrte generacije. Razvoj 5G mreže pomoći će automatizaciji poslova, digitalizaciji kampusa i razvoju predvidive analitike.

Više prihoda
Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Banka Hrvatske, upozorava da hrvatsko gospodarstvo raste sporije u odnosu na europski istok. “Na samom smo začelju po izvozu usluga i previše radimo s obzirom na vrijednost stvorenog. Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije jer donose više prihoda i robotizirati poslove kako bi se povećao profit. Robotizacija otvara prostor bolje plaćenim poslovima”, kaže on. Usprkos nedostatku konsenzusa, u Hrvatskoj postoji niz pozitivnih primjera koji ukazuju na potencijale suradnje različitih sektora, posebno znanosti i gospodarstva. Prof. dr. sc. Darko Chudy iz KB Dubrave i prof. dr. sc. Bojan Jerbić s FSB-a publici su otkrili detalje o suradnji na robotu RONNA, koji je doživio svoju 4. generaciju: “Kad smo se upustili u izradu robota RONNA, govorili su nam zašto se bavimo time, zašto ga ne kupimo u Americi. Međutim, ovo se ne može kupiti, htjeli smo se upustiti u avanturu razvoja.” U izradi robota sudjelovali su inženjeri, dizajneri, doktori… Riječ je o projektu koji ukazuje što sve jedna takva sinergija može postići. Andro Galinović, predsjednik ISACA Croatia Chaptera, ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla uzrokovati organizacijama. Zaključuje da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo.

Digitalizacija poslovanja
Sudionici okruglog stola “Digitalizacija poslovanja – izazovi i kako ih prepoznati?” pod moderatorskom palicom direktora tvrtke Gartner Adriatic/Calisto Ivana Maglića, složili su se da je digitalizacija proces koji traje. “Digitalizaciju provodimo kako bismo optimizirali interne procese i poboljšali iskustva korisnika”, navodi Eugen Paić Karega, član Uprave Zagrebačke banke. Složio se i Tihomir Šibalić, direktor tvrtke Enna Infosense, navodeći da unutar sustava postoje silosi otpora digitalizaciji, ali se mogu razbiti kroz edukaciju. “Unutar kompanije organizirali smo interni organizacijski centar, koji podučava kolege o koristima digitalizacije”, zaključuje Šibalić. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, otkrio je da do kraja godine slijedi nadogradnja servisa e-Građani: “Država radi na poboljšanju digitalnih usluga i međusobnog povezivanja institucija. Do kraja godine omogućit ćemo mobilni pristup uslugama e-Građani.”

Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja tvrtke i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja, dok su se predavanja i radionice odnosili najviše na digitalnu infrastrukturu, cyber sigurnost i automatizaciju ekonomije. Među predstavljenim rješenjima u Demo Roomu posebnu su pozornost imala rješenja namijenjena cyber sigurnosti, zatim rješenja napredne videoanalitičke koncepte nadzora, KING SFERA, rješenje za upravljanje u hitnim događajima, sustav za upravljanje upitima kupaca te brojna druga.

AI i videoanalitika u demo sobi
Kroz prezentacijski postav je uživo prikazana mogućnost nadzora kritične infrastrukture korištenjem kamere dugog dometa, koja sadrži kameru u vidljivom spektru s 62x optičkim uvećanjem te termovizijsku kameru za udaljeni nadzor u uvjetima otežane vidljivosti s izuzetnim optičkim performansama. Predmetni sustav omogućuje detekciju objekta na udaljenosti od nekoliko kilometara. Danas je sve veća potreba za primjenom tehnologija umjetne inteligencije u Smart City konceptima. Stoga je prikaz mogućnosti primjene AI tehnologija prepoznavanja lica i analitike vozila plijenio posebnu pozornost u Demo sobi. Upravljanje prometnom potražnjom, u dijelu optimizacije prometnog toka vozila te također vrlo bitnog pješačkog prometa, izvodi se primjenom naprednih videoanalitičkih tehnologija temeljenih na AI tehnologiji. Korištenjem naprednih videoanalitičkih kamera s podrškom za procesiranje algoritama dubokog učenja (engl. deep learning) omogućeno je napredno procesiranje svih bitnih atributa vozila (registarske oznake, kategorije vozila, boje i modela), kao i atributa pješaka (spol, godine, smjer kretanja) u realnom vremenu. Na taj način se mogu dobiti vrlo kvalitetni analitički podaci, koji predstavljaju temelj za buduće prometne planove i optimizacije.

Praktična primjena
I na kraju bi trebalo spomenuti vrlo interesantan prikaz procesiranja biometrijskih podataka korištenjem aplikativnih rješenja, koja se izvode u cloud infrastrukturi. Prezentiran je koncept procesiranja biometrijskih podataka koji su pohranjeni u biometrijskim ispravama te način provjere autentičnosti podataka vlasnika isprave kroz interakciju sa sustavom prepoznavanja lica i usporedbom s podacima pohranjenim u pametnom čipu biometrijske isprave. Biometrijska autentikacija i procesiranje biometrijskih podataka ne podrazumijeva samo primjenu u sigurnosnim sustavima, nego se predmetni podaci mogu vrlo učinkovito koristiti u različitim područjima poslovanja kroz optimizacije toka ljudi na aerodromima, šoping-centrima, parkovima na način da se optimiziraju prometni tokovi, smanje redovi čekanja te u konačnici osigura što bolja usluga korisniku. Pritom je vrlo važno poštivati koncept zaštite osobnih podataka kroz anonimizaciju lica u fazi procesiranja slike (zamućenje), kao što je bio prezentirano kroz produkcijski postav u Demo sobi.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *