Svijet Vijesti

KING ICT: Rast prihoda i uspjeh na međunarodnim tržištima

Dvadeseta godina poslovanja KING ICT-a pamtit će se po rastu poslovanja i portfolija. Završavajući drugo desetljeće poslovanja, KING ICT broji 480 zaposlenih. Uspostavljena partnerstva sa svjetskim IT kompanijama i potvrda postojećih omogućuju pristup aktuelnim tehnologijama koje korisnicima pružaju kvalitetnu uslugu. Proširenje poslovanja na međunarodna tržišta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Azerbejdžana, Kuvajta i Katara, posebno u području cyber sigurnosti, potvrđuje visok kvalitet rada stručnjaka KING ICT-a.

Uspješnom poslovanju u prilog idu i brojke: u usporedbi s prošlom godinom, predviđeni rast prihoda u 2018. veći je od 20%. KING ICT bilježi ekspanziju poslovanja u granama poput sigurnosti, energetike, građevinarstva i transporta. Slijedeći viziju integratora industrijskih rješenja po principu ključ u ruke, dio prihoda ostvaruje na projektima iz domena energetske efikasnosti, izgradnje naftnih postrojenja, industrijske automatizacije i regulacije, što nisu tradicionalni ICT prihodi.

Godina na zalasku označuje i završetak rada na projektima u tim domenama. Među najznačajnijima je Projekat dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu s pripadajućom sigurnosnom i nadzornom opremom Terminala Omišalj za JANAF. Za HEP Elektru implementirano je SAP IS-U industrijsko rješenje za informatizaciju obračuna, izračuna isplate i naplate računa. Ovu godinu je obilježila i velika promjena u hrvatskom bankarskom sektoru pripajanjem Splitske banke OTP banci, koja sada posluje kao jedna banka (OTP Banka), a u čijoj je integraciji pomogao i KING ICT.

Internacionalizacija poslovanja i cyber sigurnost

Prema posljednjim podacima, svakih 39 sekundi dogodi se po jedan hakerski napad. Do 2020. godine prosječna šteta koja nastaje hakerskim napadom na bazu podataka preći će vrijednost od 150 miliona dolara. Alarmantne brojke ukazuju na sve veću potrebu za stručnjacima za cyber sigurnost u IT sektoru, na što je KING ICT već spreman.

U području usluga za zaštitu podataka (DLP – Data Loss Prevention) u 2019. KING ICT ulazi s najkompetentnijim timom stručnjaka. Uspješno realizirani projekti potvrđuju njegovu vodeću ulogu u sigurnosnom području. To je potvrdio i McAfee, vodeća američka kompanija za sigurnost softvera, svojim statusom stručne specijalizacije “McAfee DLP Service Delivery Specialization” i pozivom KING ICT-u na učešće u vijeću “McAfee Device to Cloud Data Protection – Product Advisory Council”, koje se održalo na ovogodišnjoj centralnoj konferenciji MPOWER u Rimu. Aktivnim učešćem u Vijeću KING ICT će imati priliku izložiti svoje prijedloge i tako oblikovati buduće McAfee proizvode.

U Hrvatskoj i regiji naglasak je na implementaciji sigurnosnih rješenja, poput sprečavanja gubitka podataka u bankarskom sektoru i pravosuđu. Na međunarodnom tržištu KING ICT učestvuje u realizaciji projekata u telekomunikacijskom sektoru, odbrambenoj i naftnoj industriji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Azerbejdžanu, Kuvajtu i Kataru. U 2019. planirana je ekspanzija poslovanja na Južnoafričku Republiku i Saudijsku Arabiju, također u sektoru cyber sigurnosti.

Projekti koji su obilježili 2018.

Zračna Luka Split

Među projektima sa sigurnosnim aspektom ističe se veliki infrastrukturni projekt Zračne luke Split, u kojoj je ugrađen sistem za sigurnosni pregled prtljage. Riječ je o projektu koji predstavlja kontinuitet uspješnih implementacija različitih sistema za aerodromu u Zagrebu, Dubrovniku i Prištini, kroz koje je prošlo više miliona putnika, uključujući izazovne mjesece za vrijeme turističke sezone.

Sistemi za nadzor i rano otkrivanje požara

KING ICT je dio velikog projekta inteligentnog sistema za videonadzor i rano otkrivanje šumskih požara u Dalmaciji, čiji je nosilac bilo preduzeće Odašiljači i veze, a u fazi završetka implementacije sistema za nadzor i rano otkrivanje šumskih požara u Hercegovini, u sklopu projekta HOLISTIC (Holistički model integralne zaštite od šumskih požara).

IT sistem Hrvatskih šuma

Među infrastrukturnim projektima svakako se ističe modernizacija i obnova mrežne opreme Hrvatskih šuma za 235 lokacija širom Hrvatske, što će omogućiti centralno upravljanje i nadzor nove WAN infrastrukture. U sklopu tog projekta obnovljena je i postojeća firewall infrastruktura te nadograđen sistem za zaštitu od naprednih cyber prijetnji.

Digitalizacija transporta

Digitalizacija je obuhvatila i transport. U punu produkciju ušao je i Sistem za prodaju i rezervaciju karata za Hrvatske željeznice, koji je integrisao pet kanala prodaje (POS blagajne, mobilne terminale, kartomate, web-stranicu i pametne telefone) u jedan integralni sistem. Rješenje je podrazumijevalo i primjenu infrastrukturnih rješenja za sigurnost i neprekidno poslovanje.

Videonadzor granica i saobraćajnica

U Bosni i Hercegovini KING ICT je za Automoto klub implementirao videonadzor cesta i graničnih prijelaza te je više od 50 kamera postavljeno na saobraćajnice u BiH. Provedena je implementacija sigurnosnog DLP sustava za BH Telecom, a nastavljena je realizacija e-Servis projekata, čime je nastavljena digitalizacija Ureda koordinatora za reformu javne uprave (PARCO). Uza sve projekte, KING ICT je i ove godine dobio veliko priznanje – među prvim je IT kompanijama u BiH s Industrijskom sigurnosnom dozvolom Ministarstva sigurnosti, koja omogućuje realizaciju poslova s oznakom „tajno“.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *