Svijet

Tržište automatizacije zgrada će dostići 155 milijardi dolara do 2028.

Očekuje se da će tržište sistema za automatizaciju zgrada sa 88,4 milijarde u 2023. dostići 155,9 milijardi USD do 2028. uz prosječan rast (CAGR) od 12%, navodi novi istraživački izvještaj Marketsandmarkets. On dalje pokazuje da je ovo tržište trenutno u fazi razvoja, uz prisustvo više igrača koji nude tehnologije sistema za automatizaciju zgrada.

Energetska efikasnost i ekološka prihvatljivost

Softver za upravljanje energijom u zgradama igra ključnu ulogu u omogućavanju operaterima zgrada i vlasnicima kuća da kontinuirano nadgledaju i procjenjuju potrošnju energije u svim strukturama. Ovi sistemi ne samo da upozoravaju operatere i vlasnike zgrada o odstupanjima u potrošnji energije, već daju i praktične uvide za postizanje ušteda. Građevinski sektor se ističe kao značajan globalni potrošač energije i na njega otpada više od jedne trećine ukupne svjetske potrošnje energije. Osim toga, značajno doprinosi i emisiji ugljendioksida (CO2).

Značajne mogućnosti za uštedu energije i troškova

Prema statističkim podacima IEA, grijanje zraka, hlađenje i grijanje vode zajedno čine oko 60% globalne potrošnje energije u zgradama, što predstavlja značajnu priliku za smanjenje potrošnje. Sistemi za automatizaciju zgrada nude dodatnu prednost automatizacije HVAC i sistema rasvjete, što rezultira potencijalnom uštedom energije u rasponu od 5% do 30% ukupne potrošnje energije zgrade.

Globalni igrači

Izvještaj opisuje glavne igrače na tržištu sistema za automatizaciju zgrada kao što su: Honeywell, Siemens, Johnson Controls, Schneider, Carrier, Bosch, Legrand, Hubbell, ABB, Crestron, Lutron, Cisco, Rockwell, Delta, Mitsubishi, Huawei, Beijer i Hitachi.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *