Svijet

Veliki rast svjetskog tržišta biometrije u narednih pet godina

Globalno tržište biometrijskih sistema će, prema novom izvještaju Marketsandmarketsa, porasti sa 42,9 milijardi dolara u 2022. na 82,9 milijardi do 2027. godine, uz prosječnu složenu stopu rasta od 14,1%.

Razvoj biometrijske tehnologije u različitim sektorima i rastuća potražnja za sigurnosnim, nadzornim te rješenjima za autentifikaciju i identifikaciju u različitim područjima primjene primarni su faktori koji pokreću rast tržišta. Sve veće usvajanje biometrijskih sistema u potrošačkoj elektronici, bankarskom sektoru i automobilskoj industriji također će pokretati potražnju za ovom tehnologijom u bliskoj budućnosti.

Istraživači su otkrili da je tržište blago palo u 2020. uglavnom zbog utjecaja pandemije. Opskrbni lanci prekinuti su u martu i aprilu te godine zbog karantina koji su uvele različite vlade i manjka radne snage u ovim industrijama zbog ograničenja putovanja. Međutim, analitičari očekuju da će se sektor u potpunosti oporaviti do sredine 2022.

Jednofaktorska autentifikacija drži najveći udio

Jednofaktorski biometrijski sistemi su isplativi, jednostavni i mnogo brži, iako mogu biti skloni visokim sigurnosnim rizicima. Ipak, tehnološki poboljšana hardverska i softverska rješenja i biometrijski sistemi integrisani s vještačkom inteligencijom povećali su nivo tačnosti i sigurnosti jednofaktorske autentifikacije. Najviše se koristi tehnologija prepoznavanja otiska prsta, a rast tog tržišta pripisuje se sve većoj potražnji u oblasti sigurnosti putovanja i imigracije za e-pasoše i e-vize, kao i u državnom sektoru za izdavanje vozačkih dozvola.

Biometrija u potrošačkoj elektronici

Pozicija biometrije u sektoru potrošačke elektronike je jaka zahvaljujući svojoj sigurnosti i isplativosti. Pametni telefoni znatno doprinose usvajanju te tehnologije. Kompanije za potrošačku elektroniku sve više razvijaju i primjenjuju napredne i isplative biometrijske sigurnosne funkcionalnosti. Došlo je do brzog napretka u dizajniranju čipova i algoritama za prepoznavanje glasa i lica, a cijena biometrijskih tehnologija u potrošačkoj elektronici pada.

Najviši rast u Azijsko-pacifičkoj regiji

Tržište u Azijsko-pacifičkoj regiji, segmentirano na Kinu, Japan, Indiju, Australiju, Južnu Koreju i ostače zemlje, rast će najvećom složenom stopom rasta u narednih pet godina, procjena je Marketsandmarketsa. Očekuje se da će prisustvo istaknutih proizvođača biometrijskih sistema, uključujući Fujitsu i NEC Corporation, doprinijeti povećanju udjela prihoda zahvaljujući brzom ekonomskom rastu u velikim zemljama kao što su Kina, Japan, Indija i Južna Koreja. Rast se također pripisuje tehnološkom napretku biometrijskih sistema, povećanju svijesti među masama o njihovom korištenju u sigurnosne svrhe i smanjenju cijene uređaja baziranih na ovim tehnologijama.

Glavni igrači su: Thales Group, Idemia, ASSA ABLOY, NEC, Fujitsu, Precise Biometrics Secunet Security Networks, Stanley Black & Decker, Aware i Cognitec Systems.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *