Svijet

ASSA ABLOY prodaje CERTEGO bravarsku djelatnost Nalka Investu

Kompanija ASSA ABLOY je potpisala ugovor o prodaji CERTEGO nordijske bravarske firme Nalka Investu, koji ulaže u mala i srednja preduzeća, prvenstveno u Skandinaviji.

CERTEGO se bavi projektovanjem, instalacijom i upravljanjem mehaničkim, elektromehaničkim i elektronskim sigurnosnim rješenjima za korisnike u više vertikala. Ima mrežu od 70-ak lokacija s oko 1.200 zaposlenih u Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Danskoj.

“Nedavni trendovi na tržištu instalacije sigurnosnih rješenja, uključujući rastuću potrebu da se ponudi sveobuhvatan raspon različitih rješenja, doveli su nas do toga da preispitamo prednosti vlasništva nad CERTEGO-om. Zaključili smo da bi nam prodaja omogućila da resurse usmjerimo u svoju osnovnu djelatnost. Uvjeren sam da će Nalka Invest podići CERTEGO na viši nivo kao dio njihove poslovne transformacije”, kaže Neil Vann, izvršni potpredsjednik ASSA ABLOY-a.

Transakcija će imati pozitivan učinak na operativnu maržu ASSA ABLOY-a u budućnosti. Prodaja će rezultirati gubitkom kapitala i izlaznim troškovima u iznosu od približno 19,6 miliona eura. Akvizicija podliježe regulatornom odobrenju, a njeno okončanje se očekuje u trećem kvartalu 2021.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *