Seminari Svijet

Turneja pet kompanija po Francuskoj: Sigurnosni kroasan na vašem pragu

Kompanije Secure Logiq, Toshiba, Cathexis, ZKTeco i Camect održale su netipičnu dvosedmičnu turneju po Francuskoj. Pridružili smo im se u predgrađu Pariza kako bismo iz prve ruke provjerili funkcionalnost cjelovitog integrisanog rješenja ovih izazivača na tržištu sigurnosti

Piše: Damir Muharemović; mail: redakcija@asadria.com

Putujući Niesmann+Bischoff iSmove kamper sustigli smo u Chatouu, divnom mještašcu izvajanom tradicionalnom francuskom arhitekturom i prirodom. Pitoresknim kućama s visokim uskim prozorima, kamenim i ciglenim fasadama u bojama zemljanih minerala i mrkim krovovima i pristaju samo takva mjesta – zelena i mirna. Cvrkut je njihov zvuk domaćin, a povremena vozila tek uljezi koji narušavaju mir. Iako nadomak turistički najposjećenijeg grada na svijetu, ondje život teče posve drugačijim vremenom: onim za sebe i svoje bližnje, u bistrou s prijateljima, u intimnim baštama optočenim živim ogradama. Čak i hotel u kojem smo boravili, mada svana sićušan i stopljen sa slikom cijelog mjesta, imao je malo unutrašnje kameno dvorište, gdje se uz kroasan i kafu može omirisati tradicija.

Pogledajte video reportažu sa France Security Tour 2022:

Integracija u praksi

Upravo smo se na tom mini trgu susreli s našim domaćinima: Ivanom, Jessicom, Dominiqueom i Pierreom. Hiljade pređenih kilometara i niz posjećenih gradova, suprotno očekivanjima, nisu ostavili primjetnog traga na njima: dočekala nas je vedra, otvorena i – ispostavit će se – interesantna ekipa, koje se, evo, i ovaj tekst prisjeća s osmijehom na licu. Njih četvero rade za različite kompanije, koje imaju raznovrsne proizvode u svom portfoliju, ali koje objedinjuje izazov i spremnost na saradnju. Naime, želeći potencijalnim partnerima i kupcima ponuditi nešto novo, odlučili su zajedno krenuti na turneju francuskim cestama. Kamper su brendirali, opremili ga proizvodima, a u rukama ponijeli svoje godine iskustva u razvoju poslovanja, prodaji i tehnici s namjerom da demonstriraju kako individualnu snagu svojih kompanija tako i onu koja proizlazi iz suodnosa s tehnološkim drugim. Vrijednost je to koja je svijetu sigurnosti važna jer zaštita svakog većeg objekta ili lokacije ovisi o funkcionalnostima i pouzdanosti niza dijelova složenih sigurnosnih sistema. Namjenski serveri Secure Logiqa, Toshibini hard diskovi, Cathexisov VMS, kontrola pristupa ZKTeca te Camectov hub s više izlaza za više kamera i monitora ili videozidova zapravo su, u ovom slučaju, naslagani slojevi jednog sigurnosnog kroasana koji su ovaj put klijenti mogli proučiti na svom pragu u okviru jedinstvene turneje u ovoj industriji.

Namjenski serveri za videonadzor

Cijeli se prezentovani sistem naslanja na Secure Logiqove namjenske servere, o čijim smo specifičnostima pisali prije nekoliko brojeva. Naime, skupina stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom rada za sve poznate proizvođače softvera za upravljanje videom nadošla je na ideju da popuni dio koji je nedostajao na sigurnosnoj slagalici. Riječ je o serverima namjenski dizajniranim i izrađenim za videonadzor, jer se korištenjem generičkih do tada nije dobijao kvalitet snimka koji se u stvarnosti mogao dobiti. Sistem prosto nije bio optimiziran. Secure Logiq je stoga razvio unikatan Benchmark Pro softver za simuliranje sistema u stvarnim okolnostima. U njega se unesu sve specifikacije koje klijent dostavi, od broja i vrste kamera do analitike koja se koristi, a softver zatim kreira virtuelne streamove i simulira kako će sve to izgledati prije same proizvodnje hardvera, odnosno da li će server izdržati opterećenje. “Klijenti nas često pitaju kako možemo garantirati da će naši serveri raditi. Odgovor je naš unikatan Benchmark Pro softver. Budući da svaki videosistem ima svoje potrebe, klijent nam dostavi šta mu treba, mi napravimo izračun i isporučimo server za koji tvrdimo da će raditi sto posto. Ako napravimo grešku, a dosad još nismo, popravit ćemo je o svom trošku. A kao dodatnu vrijednost uključenu u cijenu servera, svakom klijentu koji dostavi template i kojem pošaljemo preporuku za server također napravimo kompletan dizajn, gdje mi za svaku kameru napišemo koliko sličica po sekundi, koliko posto snimanja itd. i s tim dokumentom može klijentu otići i zatražiti ponudu”, kaže Ivan Sval, Secure Logiqov regionalni prodajni menadžer.

 Krov na četiri vode

Secure Logiq u portfoliju ima više vrsta servera: od ulaznih modela 1U s 42 TB, preko 2U i 4U do velikih radnih stanica do 384 TB. Najveći projekat koji su uradili bio je server s 1,4 PB u jednom kućištu. Vizija Secure Logiqa bazirana je na četiri stuba: najvećem arhivu, najbržem protoku podataka, najvećoj otpornosti i najboljem odnosu cijene i kvaliteta. “Sve naše komponente dolaze s tri do pet godina garancije. Svi serveri imaju dva SSD diska, pri čemu se operativni sistem po standardu preslikava na oba, a redundantno napajanje je opcionalno. Možemo raditi servere za snimanje, radne stanice koje se koriste za snimanje i gledanje ili radne stanice kao klijent samo za gledanje snimaka”, objašnjava Sval te dodaje kako servere mogu nadograditi grafičkim procesorima, a posljednji koji su radili imao je čak 30 GPU portova.

Uz Benchmark Pro, Secure Logiq kao dodatnu vrijednost nudi još dva softvera: Healthcheck, na koji se korisnik može spojiti preko clouda i odmah dobiti podatke o stanju svog servera, za što nije potrebna aplikacija, već pristup internetu preko bilo kojeg preglednika. U softveru mogu se podesiti pragovi, čije prelaženje aktivira slanje obavijesti. Sva je komunikacija zaštićena SSL enkripcijom i dvofaktorskom provjerom; te Logical Core, pomoću kojeg se može napraviti kopija servera na neki drugi bez korištenja licenci za usluge redundancije proizvođača VMS-ova. Kompletan Windows se preslika na drugi server. Kada prvi ispadne, drugi preuzima bez dodatnih troškova.

 Novi izazivač na tržištu pohrane

Sve hard diskove koje koriste u svojim serverima Secure Logiq kupuje od Toshibe. To je naizgled neobičan potez jer oni koji prate ovu industriju znaju da taj renomirani japanski proizvođač, iako globalno poznat po kvalitetu, donedavno uopće nije poslovao na videonadzornom tržištu. Toshiba je, naime, tek prije pet godina zakoračala u svjetsku industriju sigurnosti, a u evropsku od 2019. godine, za što je morala dizajnirati potpuno nove proizvode. “Morali smo razviti posebnu tehnologiju, jer je cjelodnevni rad zahtjevan za ovakvu vrstu diskova. Da bi podnio radno opterećenje od 180 TB godišnje, uređaj mora biti kvalitetan. Iako smo se suočili s jakom konkurencijom, kompanijama Seagate i Western Digital, Toshiba kao etablirani japanski proizvođač nudi veoma visoku vrijednost u smislu kvaliteta, dizajna, odnosa cijene i kvaliteta te ulaganja u istraživanje i razvoj. Naravno, morali smo početi od temelja, prezentirati naša rješenja i proizvode te uvjeriti kupce da nam daju povjerenje”, kazao nam je menadžer za ključne kupce Pierre Andrieux. Upravo s tim ciljem su i krenuli na ovu turneju kako bi se zajedno s drugim brendovima nametnuli na francuskom tržištu.

Toshiba je za videnadzorne primjene razvila posebnu seriju hard diskova, firmver i dizajn kako bi njihovi proizvodi mogli snimati videozapise 24 sata svaki dan u sedmici. Nova serija 3,5-inčnih diskova optimizirana za pohranu snimaka sa 64 kamere dobila je naziv S300, a zaokružena je verzijom S300 Pro s kapacitetom do 10 GB. Istovremeno, promovišu i još otporniju i pouzdaniju, ali cjenovno skuplju enterprise MG seriju hard diskova, koja može podnijeti godišnje opterećenje od 550 TB. Ona je namijenjena za industrijske servere, podatkovne centre i cloud infrastrukture. Svi Toshibini diskovi dolaze s pet godina garancije, bez obzira na to jesu li cjenovno najjeftiniji ili najskuplji.

 Višenamjenski softver otvorene arhitekture

Um koji na nosilima Secure Logiqovog i Toshibinog hardvera upravlja cijelim sistemom je softver za upravljanje videom južnoafričke kompanije Cathexis. Riječ je o softveru sofisticirane, otvorene arhitekture s višestrukim mogućnostima, koji se koristi za niz projekata širom svijeta, od instalacija sa 4.000 kamera do klijenata s više od 65.000 kamera na preko 1.500 lokacija. CathexisVision nije samo VMS u klasičnom smislu; on integriše i upravlja i svim ostalim sistemima trećih strana, od protivprovale i kontrole pristupa do vatrodojave, liftova itd., što ga čini veoma fleksibilnim i višenamjenskim. Dolazi u nekoliko verzija: Lite, Core, Professional i Premium. Razlika je u broju kamera koje podržava (najviše 48 u prve dvije verzije, 150 u Professionalu, a neograničen broj u Premiumu) i servera (Light i Core jedan, u preostale dvije verzije bez ograničenja). Cijena tražene serverske platforme znatno je manja nego kod konkurencije. Kompanija na ovaj način može prilagoditi softver potrebama projekta. Ako, recimo, imate deset kamera, među kojima je jedna ANPR, a dvije s postojećom analitikom, nije potrebno prelaziti na skuplju verziju, već zadržati osnovnu, a dokupiti licence za dodatne kamere. Ne postoji ograničenje u podržanim funkcionalnostima. Naknadne promjene također je lako napraviti, npr. prebacivanje analitike s jedne na drugu kameru.

 Brzo pronalaženje objekata

Interfejs CathexisVisiona je klasičan, s prikazom videosnimaka, vremenskom linijom, kontrolama za puštanje i pretraživanje snimaka itd. No, kako smo se uvjerili, softver je jednostavan za korištenje i pronalaženje potrebnih isječaka. “Lično smatram da je u VMS-u najvažnije brzo pronaći segment u videosnimku koji nam je potreban. U našem je softveru to jednostavno. Razne aktivnosti i druge korisne informacije prikazujemo na intuitivnoj vremenskoj liniji. Ona uključuje grafikon, često ga zovemo silueta Manhattana na horizontu, koji prikazuje kretanje. Vremenska linija također uključuje informacije iz drugih okidača i vremenskih zapisa. Ako, recimo, hoću da znam kada je vozilo ušlo na parking, kliknem na vrijeme kada vjerovatno nije pristiglo, npr. rano ujutro, i učitamo tu sliku, a zatim odemo na vrijeme kada je već tamo te dijelimo frejmove između te dvije vremenske tačke dok ne dobijemo onaj koji nam je potreban”, objašnjava Dominique Debusschere, Cathexisov menadžer za razvoj poslovanja za Evropu. Još jedna korisna funkcija je i Activity Trail, koja različitim bojama, nalik toplotnim mapama, reprezentira kretanja u nadziranom području u odnosu na vrijeme kada su se dogodila, a tu je i Adjacent Camera Mapping, pomoću kojeg se jednostavno prebacuje pogled s jedne kamere na drugu pomoću strelica nalik onima u Google Street Viewu.

Lako dodavanje analitičkih funkcija

Jedna od jačih strana CathexisVisiona je brzo podešavanje više vrsta analitike. Lakoća konfiguracije bila je jedna od karakteristika VMS-a koja je pomogla Cathexisu da u tri od posljednje četiri godine osvoji nagradu za inovacije britanskog sigurnosnog magazina Benchmark. “Kada je prijetnja identificirana, jedna ili više analitika u biblioteci, uključujući klasifikaciju objekata zasnovanu na vještačkoj inteligenciji, mogu se koristiti za borbu protiv neovlaštenog ulaska”, kaže Debusschere.

Pravi izazov s analitikom detekcije upada je veliki broj lažnih alarma, koji se obično rješavaju tako što tehničar ode na lokaciju i prilagodi sve parametre, nekad i više puta, što zahtijeva i vrijeme i novac. Da bi se to izbjeglo, Cathexis je razvio simulator analitike u kojem se snimljeni snimci iz lažnih uzbuna mogu daljinski obraditi, omogućavajući off-line, jeftin način finog podešavanja analitike. Integracija omogućava povezivanje s više vrsta uređaja drugih kompanija. Naprimjer, kada kamera detektuje kretanje, moguće je podesiti svjetla da se odmah uključe, puštati zvučno upozorenje, provjeriti jesu li sva vrata zaključana itd. Cathexis sada nudi potpuno novu, funkcijama bogatu i vrlo konfigurabilnu Android i iOS mobilnu aplikaciju. Sve je vidljivo i mobilnom zaštitarskom osoblju i može se prilagoditi njihovim potrebama. Kao novina za naše čitaoce, saznali smo da je netom prije našeg dolaska predstavljen novi karbonski korisnički interfejs, naprednija i modernizirana korisnička aplikacija s novim funkcionalnostima. Također smo saznali da trenutno rade na Enterprise aplikaciji, koja će vlasniku imanja dati uvid u svu svoju imovinu, kako različiti uređaji rade, šta radi, a šta ne, i moći će detaljno kontrolisati ko pristupa kojim resursima preko korporativnog Active Directoryja.

Fokus na novoj strategiji i odabiru partnera

Nakon boravka u evropskom sjedištu ZKTeca u Madridu, o čemu sam detaljno pisao u našem majskom, 178. izdanju, nije me iznenadilo prisustvo te multinacionalne kompanije na ovoj turneji. Tada sam, naime, pitao o njihovim razvojnim planovima u Evropi te saznao da su otvorili niz novih ureda i da planiraju još, da su profitabilno i aktivno poslovali čak i tokom pandemije te da su znatno proširili proizvodni portfolio u odnosu na vrijeme prije desetak godina kada su dosta skromnije obilježavali svoje prve prezentacije na ovdašnjim sajmovima sigurnosti. Evropsko tržište im je u fokusu i taj će kurs zadržati i u narednim godinama s obzirom na rast u svim zemljama. “Veliko evropsko tržište je tradicionalno veliki izazov. Pošto smo do sada u Evropi bili orijentisani na tendere za projekte, sada se želimo fokusirati na strategiju i odabir partnera, bez želje da se fokusiramo na sve, nego na nekoliko ključnih potreba. Želimo uspostaviti odnos zasnovan na povjerenju, tako da je moj zadatak da obučim naše partnere da lakše pronađu svoje partnere, dovedu ih i pomognu im da rastu”, kazala nam je Jessica Perret, menadžerica za razvoj poslovanja, čiji je cilj da ojača prisustvo kompanije na francuskom i belgijskom tržištu i kreira prateću strategiju.

Povjerenje klijenata će, između ostalog, izgraditi demonstrirajući sposobnost integracije, a turneja po Francuskoj upravo je bila odlična prilika za to. “Razlog zbog kojeg učestvujemo u ovoj putujućoj prezentaciji je da pokažemo u kojoj mjeri se možemo integrisati sa svim brendovima. Tu ne igramo samo ulogu samostalne kompanije već pokazujemo da smo na raspolaganju za integraciju i komunikaciju s drugim rješenjima. To je novi način marketinga. Ideja ove prezentacije je da privučemo kupce, pronađemo nove partnere i predstavimo jedan novi način upoznavanja brenda. Ovakva vrsta komunikacije je mnogo bogatija. Mislim da jē nekoliko vrhunskih brendova zajedno čine jačom i boljom”, objašnjava Perret.

Rješenje za mala i srednja preduzeća

Zelena kompanija nam je u parkovskom ambijentu predstavila cjenovno pristupačnu i sveobuhvatnu Atlas seriju uređaja za kontrolu pristupa, namijenjenu za mala i srednja preduzeća. Riječ je o jednostavnom rješenju, koje čini glavni kontroler, na koji se može povezati do dvadeset sekundarnih kontrolera, te dvije vrste čitača – RFID kartica te otisaka prstiju – koji se mogu koristiti istovremeno. Sistem ima mogućnost i beskontaktnog očitavanja QR kodova s mobilnih telefona, kao i PIN i bar kodova. S Atlasom dolazi instalirani Linux softver, za koji nije potrebna licenca.  Dovoljno je samo unijeti IP adresu kontrolera kao URL web-stranice. Na prvoj stranici softvera mogu se pratiti aktivnosti kontrolera, npr. koliko ih je povezano, koliko vrata se kontroliše, uz nadzor u realnom vremenu. “Možete lako utvrditi da li je neko korisnik i da li ta osoba ima pravo pristupa konkretnim vratima. Ako unesete nasumični kod, sistem javlja da neko pokušava ući u određenom terminu. Možete, naprimjer, identificirati vrata i čitače i povezati se na željena vrata. Isto tako, pomoću menija možete dobiti mapu instalacije, lokaciju kontrolera, kao i informaciju o tome s kojim vratima je povezan koji tip čitača”, kazala nam je ZKTecova menadžerica za razvoj poslovanja.

Jednostavnost Atlas serije ogleda se u plug & play povezivanju, koje olakšava rad i instalaterima, jer više ne moraju trošiti vrijeme na povezivanje, konfigurisanje i objašnjavanje rada sistema, ali i korisnicima, jer je lako kreirati novog korisnika i dodijeliti mu pristup. Naravno, ZKTeco u ponudi ima i rješenja za mnogo veće instalacije, kakvo je ZKBioSecurity, koje podržava više od 200 vrata i neograničeni broj korisnika, pri čemu se u softver mogu dodati i prepoznavanje tablica, kontrola lifta, evidencija radnog vremena itd. Sistem se može integrisati s bilo kojim proizvodom trećih strana. Kompanijama nude komunikaciju preko SDK-a, tako da mogu iskoristiti informacije pohranjene u kontrolere i komunicirati sa softverom drugih proizvođača.

Sva analitika u jednom uređaju

Iako nam se njihov predstavnik nije mogao pridružiti, na kraju su nam naši sagovornici predstavili i rješenje američke kompanije Camect, koje se koristi u više od trideset zemalja. Riječ je o pametnom hubu za kamere pomoću kojeg je moguće postići visokopreciznu detekciju objekata u kompaktnom i cjenovno pristupačnom lokalnom sistemu koji zahtijeva minimalnu konfiguraciju. Kako je dobijanje precizne videoanalitike s nadzirane lokacije i dalje izazov, Camect je napravio platformu koja šalje detaljne i informativne obavijesti o detektovanom objektu, koje može poslati nadzornom centru ili drugoj aplikaciji, eliminirajući pritom lažne alarme koje izazovu manji pokretni objekti, životinje, sjene ili vremenske neprilike. Čak je jednostavnim podešavanjem moguće detektovati objekte na velikim udaljenostima, što je pogodno za, naprimjer, gradilišta ili parkinge. Camectov hub je kompatibilan sa svim IP kamerama koje podržavaju ONVIF profile ili RTSP protokol, a objedinjavanjem analitike u jednom hubu dobijaju se odlični rezultati čak i iz jeftinih kamera. Integratori mogu otključati i napredne analitičke postavke poput povećanja osjetljivosti ili detekcije besciljnog zadržavanja ili neovlaštenog diranja uređaja. Sam hub ima i 1 TB interne memorije, gdje pohranjuje i procesira videopodatke, tako da se nadzornom centru šalju samo obavještenja o alarmima, što znatno smanjuje propusni opseg u odnosu na analitičke usluge u oblaku za filtriranje lažnih alarma.

Pogledajte fotografije sa France Security Tour 2022:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *