Događaji Konferencije

Konferencija MIBO komunikacija

Pred 60-ak prisutnih stručnjaka iz oblasti sigurnosti i telekomunikacija bh. sistem-integrator MIBO komunikacije održao je konferenciju posvećenu ponudi partnerske kompanije Cambium Networks. Mrežna infrastruktura iza sigurnosnog sistema jednako je važna kao i njegovi front-end uređaji, zaključak je ovog susreta

Piše: Damir Muharemović

e-mail: redakcija@www.asadria.com

U Hotelu Sarajevo 25. maja održana je konferencija sarajevske firme MIBO komunikacije. S više od 20 godina iskustva u informacijsko-komunikacijskom sektoru, MIBO je jedan od vodećih bh. sistem-integratora specijaliziranih i za najsloženija rješenja. Među takvima su i sigurnosne aplikacije, prvenstveno izgradnja mreže, koja čini temelj na koji se naslanja videonadzorni sistem.

Renome izgrađen na kvalitetu

Kako bi održao renome pouzdanosti, MIBO je već na samom početku poslovanja sklopio partnerstvo s Motorola Solutionsom, koja će 2011. postati nezavisna kompanija Cambium Networks. Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođača opreme za izgradnju bežične širokopojasne infrastrukture. Njihov portfolio obuhvata WiFi opremu, bežične širokopojasne linkove point-to-point (PTP) i multipoint rješenja (PMP). Konferenciju je otvorio Nezir Hamzić, prodajni menadžer MIBO Komunikacija. Uz dobrodošlicu prisutnima, govorio je o zatjevima profesionalnih sistema videonadzora i utjecaju komunikacija na njihovu pouzdanost i sigurnost. Prisutni su mogli čuti i o konkretnom projektu sistema nadzora javnih površina glavnih saobraćajnica u sarajevskoj općini Novo Sarajevo.

Riječ je zatim prepustio predstavnicima Cambium Networksa: Kristijanu Fabini, regionalnom prodajnom menadžeru za Jadransku regiju, i Sebastianu Opieli, tehničkom menadžeru za centralnu Evropu. Fabina je govorio o SPARTA sistemima, namijenjenim za nadzor vozila. Nakon očitavanja registarskih tablica sistem podatke automatski šalje na provjeru bežičnim putem se spajajući s bazom u 57 zemalja. Omogućuje i upravljanje lokacijama i kreiranje mapa, a kamere mogu raditi u temperaturnom rasponu od -40° (fiksne), odnosno -30° do +55°C.

Siguran prijenos podataka

Nakon toga riječ je preuzeo Opiela, čije je prvo predavanje bilo posvećeno point-to-point komunikacijskim rješenjima. 450i je rješenje koje odlikuju fleksibilna širina kanala, propusnost preko 300 Mbps, latencija 3-5 ms, usklađenost s 802.3 PoE, PoE izlaz itd. Kada je riječ o zaštiti podataka, 450i je usklađen s FIPS-197 128-bit AES, SNMPv3 i HTTPS protokolima. Sistem je mnogo imuniji na smetnje u odnosu na jeftinije konkurente, a zbog svoje robusnosti (IP67) namijenjen je i za videonadzor. PTP 650 ima veću propusnost od 450 Mbps, nešto veću širinu kanala (do 45 MHz), radi na 4,9–6,05 GHz. Najveći prijenos podataka ovim sistemom ikada zabilježen je 249 km. Bilo je govora i o PTP700, koji radi na 4,4–5,925 GHz. Koristi se u vojne primjene, npr. za NATO, a specifičnost je u tome da je stalno uključen tražeći bolje kanale i bilježi historiju u posljednjih mjeseca dana.

Prema riječima predavača, najzanimljiviji proizvod za istočnu i centralnu Evropu jesu ePMP komunikacijski sistemi kao infrastruktura za pružanje Triple-play servisa bežičnim putem poslovnim i privatnim korisnicima. Odlikuje ih skalabilnost i konzistentnost, odnosno garancija da se povećanjem broja korisnika po jednoj pristupnoj tački neće izgubiti propusnost (do 120 korisnika), zatim GPS sihnronizacija, automatsko upravljanje energijom (ako je korisnik bliži baznoj stanici, traži se slabije transmitovanje), odražavanje performansi pri vanjskim interferencijama, multicast podrška, Air Fairness tehnologija itd. Predstavljen je novi ePMP2000, koji ima novu Hypure tehnologiju za inteligentno filtriranje signala i pametno upravljanje antenom tako da pomjera ugao prema signalu. Također je usklađen s 128-bit AES enkripcijom.

Osim ovoga, bilo je govora i o cnPilot Wi-Fi pristupnim tačkama i kontrolerima te cnReach rješenjima za industrijski IoT. Detaljnije o ponudi Cambium Networksa na www.cambiumnetworks.com.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *