Maloprodaja Naftna i plinska industrija Svijet

Mjerenje nivoa plina pentana u proizvodnji pjene

Često korišteni polistiren, poznat kao stiropor, služi za izolaciju zgrada, smanjenje emisije CO2 te zaštitu ljudi, robe i hrane, npr. u kacigama za zaštitu od udara te ambalaži za televizore i svježe proizvode. Polistiren je izuzetno lagan, odličan izolator od toplote i hladnoće i veoma je otporan na mehaničke i hemijske utjecaje.

Proizvodnja polistirena

Da bi se proizveo polistiren, potrebna je nafta. U klasičnoj suspenzijskoj polimerizaciji miješaju se voda i stiren. Uz dodatak agensa za napuhivanje pentana, smjesa formira granulat u obliku kuglica, ekspandirajući polistiren (EPS). Čim se EPS granule zagriju parom, one se napuhaju na oko pedeset puta od svoje prvobitne veličine. Nakon cjelodnevnog skladištenja pjenaste granule se pune u kalupe i spajaju ponovnim zagrijavanjem parom. Dobijeni polistirenski blokovi se nakon određenog vremena skladištenja režu u listove.

Hrvatska firma Plastform d.o.o. specijalizirana je za proizvodnju polistirena kao izolatora u građevinarstvu te za proizvodnju polistirenske ambalaže za upotrebu u industriji i poljoprivredi.

Plastformova fabrika polistirena sa stacionarnim sistemom upozorenja na gas MSR-Electronica za mjerenje koncentracije gasa pentana

Mjerenje koncentracije pentana plinskim senzorima

Plinski senzori MSR-Electronica nadziru koncentraciju plinova pentana u pojedinačnim fazama proizvodnje kako bi se spriječilo stvaranje eksplozivnih smjesa. Proizvodni pogon Plastforme oslanja se na pouzdano mjerenje plina pomoću serije PolyXeta2 uređaja iz MSR-a. Kao rezultat toga, koncentracija plina se mjeri u Atex zoni 1, kada se štiti polistiren (EPS) u paropropusnim silosima. Nadalje, eksplozivni plin pentan se detektira u Atex zoni 2 tokom skladištenja sirovina u procesu lijevanja ingota. Fiksni sistem upozorenja na gas uključuje ventilaciju na izmjerenoj koncentraciji od 10% LEL. Ako to nije dovoljno i koncentracija dostigne 20% LEL, sistem za detekciju gasa prekida dovod pentana i zaustavlja proces proizvodnje.

MSR-Electronicova rješenja za mjerenje koncentracije plina u Atex zoni 1 i 2

PolyXeta2 senzor se koristi u industrijskim područjima kao što su naftna/gasna industrija, bioplinska i petrohemijska postrojenja, elektrane itd. u Atex zonama 1 i 2. Pogodan je i za komercijalne prostore kao što su stanice za prijenos plina.

Senzor plina s mikroprocesorom i 4–20 mA / RS-485 Modbus izlazom, izlaznim relejem za alarm i grešku (svi certificirani u skladu sa SIL2 nivoom zaštite), koristi se za nadzor zraka radi otkrivanja zapaljivih plinova i para pomoću katalitičkog senzorskog elementa (pelistor) u skladu s Direktivom 2014/34/EU. Za senzore bez LC displeja kalibracija se vrši preko praktičnog uređaja za kalibraciju ili softvera za računar. Senzori sa LC displejem imaju integrisanu rutinu kalibracije koja se pokreće izvana pomoću permanentnog magneta bez otvaranja kućišta. Osim toga, pozadinsko osvjetljenje se mijenja iz zelene u crvenu u slučaju alarma ili greške.

PolyXeta2 senzor plina kompanije MSR-Electronic

Prednosti

  • MSR-Electronic ima Atex i IECEx certifikate za električnu zaštitu od eksplozije i metrološka ispitivanja kao i SIL2 za sigurnosne funkcije 4-20 mA, RS-485 i relejni izlaz (samo pelistor senzor).
  • Dvije verzije: s vatrootpornim kućištem ili zaštitom od paljenja
  • Kućište: dodatni FM i CSA certifikat za Klasu I, Div. 1
  • Kontinuirani nadzor
  • Mikroprocesor sa 12-bitnom rezolucijom pretvarača
  • Samonadzor
  • Jednostavna kalibracija / usluga kalibracije zamjenom glave senzora
  • Proporcionalni 4–20 mA izlaz
  • Serijski interfejs za kontrolni centar
  • Zaštićen od obrnutog polariteta i preopterećenja

Dodatne informacije o MSR-ovim uređajima možete pronaći ovdje u MSR-Electronic online katalogu ili u web-trgovini www.msr-24.com.

Instalaciju sistema izveo je MSR-ov partner zagrebačka firma Aurel d.o.o.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *