Regija

Mostar ulaže 184 hiljade eura u sigurnost

Nakon posljednjih huliganskih nereda sredinom oktobra Grad Mostar odlučio je uložiti sredstva u nabavku videonadzorne opreme visokog kvaliteta.

Struka smatra kako bi s 80 kamera na ključnim mjestima u gradu došlo do smanjenja krivičnih djela te bi se policiji i parking službi uveliko olakšala kontrola saobraćaja, javlja Radio-televizija Bosne i Hercegovine. Trenutno je na području Mostara aktivno 12 videonadzornih kamera.

Nakon huliganskih izgreda Grad Mostar osigurao je 360.000 KM (oko 184.000 eura) za nabavku i instalaciju opreme. Time bi se u 2022. pridružio listi bosanskohercegovačkih gradova koji su uspješno uveli videonadzor.

“Nije to samo da kupite kamere i postavite. Radimo na tom projektu i realizirat će se, nadam se, već u prvom mjesecu sljedeće godine”, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Čapljina je prvi grad u toj zemlji koji je potpuno pokriven kamerama. Uvođenjem videonadzora došlo je do vidljivog pada kriminaliteta, a rasvijetljena su mnoga krivična djela i prekršaji.

“Ispočetka je bilo različitih razmišljanja u stilu: ʻNe treba nam veliki bratʼ, ali ipak je ogromna većina prihvatila videonadzor kao nešto dobro, što se kasnije i pokazalo jer se stopa kriminaliteta smanjila za 30 posto. Dakle, preventivno smo htjeli djelovati, a videonadzor je policiji poslužio u nekoliko slučajeva da otkriju počinitelja kaznenih djela”, ističe Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

“Preko videonadzora riješili smo silovanje, više lakših kaznenih djela, kaznena djela koje su počinili migranti, prometne nezgode”, kaže Anđelko Buljubašić, šef Policijske stanice Čapljina.

Kako izvještava BHRT, građani Mostara pozdravljaju ideju uvođenja videonadzora jer bi se osjećali mnogo sigurnije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *