Softveri Tehnologija i proizvodi

Napredak tehnologije i očekivanja guraju videoanalitiku naprijed

Očekivanja od nove i uzbudljive tehnologije često prevazilaze realnost. Ovo se desilo i u slučaju analize videosadržaja (VCR), poznate i kao videoanalitika, u vrijeme kada se ona prvi put javila na sigurnosnom tržištu. Očekivanja na nivou SF filmova po kojima će VCR na planu videonadzora ponuditi prava čuda negativno su utjecala na prihvaćenost i popularnost ove tehnologije. No, učimo dok smo živi, kaže izreka. Iako će uvijek postojati neke mane, prednosti videoanalitike uveliko nadmašuju njene nedostatke

Izvor: a&s International

E-mail: editorial@www.asadria.com

Proizvođači rješenja za videoanalitiku priznaju da ova tehnologija nikada neće biti 100% pouzdana, ali je i u životu rijetko šta zagarantirano. Prihvatanje nedostataka, privikavanje na rad s njima i razumijevanje istih predstavlja najbolji način da se istinski iskoriste prednosti koje nudi videoanalitika. Ako ovo imamo na umu, jasno je zašto je VCA tehnologija prihvaćena u okviru sigurnosne industrije. VCA tehnologija je u početku bila fokusirana na sigurnost perimetra. Dok se neke kompanije poput SightLogixa i dalje fokusiraju na sigurnost vanjskog perimetra, što je i bila prvobitna namjena VCA tehnologije, primjena videoanaltike danas se može naći u brojnim različitim aplikacijama. Danas VCA utječe na skoro svaki aspekt videonadzora. Ipak, kako bi se to postiglo, neophodne su promjene i poboljšanja ne samo tehnologije nego i pratećih faktora.

 

Promjene idu naprijed 

Kompjuterska obrada podataka ima značajan utjecaj na videoanalitiku, kao što utječe i na rad samih kompjutera. Slabiji kapacitet za obradu podataka znači manje mogućnosti za procesiranje algoritama. Zato je jača procesorska snaga dovela do promjene u svijetu videoanalitike. „Lokomotiva koja vuče voz promjene u svijetu VCA tehnologije je, po nama, bio sveprisutan rast procesorske snage, što je omogućilo da se sve sofisticiraniji algoritmi koriste za konkretne probleme“, kaže Eric Olson, zamjenik direktora marketinga u kompaniji PureTech Systems. “Napredak na planu procesorske snage, uključujući i računarstvo u oblaku, omogućio je analizu ogromne količine videosadržaja pomoću kvalitetnijih algoritama i uz veliku brzinu u stvarnom vremenu.“ Napredna procesorska moć i dostupnost boljih procesora omogućila je preciznije računarstvo, tvrdi Steve Viegas, direktor prodaje OEM proizvoda u kompaniji IntelliVision Technology. Pored toga, povećanje procesorske snage omogućilo je obradu velikih podataka, ističe Shiliang Pu, direktor sektora istraživanja i razvoja u kompaniji Hikvision Digital Technology, koja je izvršila „prelazak videonadzora iz sfere tradicionalnog, pasivnog nadzora u inteligentni i proaktivni videonadzor. Ovo je omogućilo značajne uštede u pogledu radne snage, troškova i uloženog vremena, kao i ojačalo sigurnost i vrijednosti koje i nisu povezane s njom“.

Masovnije korištenje IP mreža i poboljšana visina rezolucije prikaza također su doveli do promjena u segmentu VCA tržišta. „Materijal slike, njen kvalitet i rezolucija su značajno unaprijeđeni u posljednjih nekoliko godina. Zbog masovnije primjene IP mreža, postajalo je sve lakše pristupati bilo kojem slikovnom sadržaju, i to, podrazumijeva se, u digitalnom formatu“, kaže Frank Brandtner, direktor upravljanja proizvodima u kompaniji Geutebruck. Još jedna kompanija u kojoj poboljšanje kvaliteta slike navode kao ključni faktor unapređenja VCA tehnologije jeste i Aralia Systems. „Kako kamere kvalitetnih specifikacija počinju popunjavati tržište, krajnji korisnici žele iskoristiti njihov puni potencijal i imati sofisticiraniju videoanalitiku“, kaže Eleanor Wright, menadžer proizvodnog razvoja ove kompanije. Nastavak rasta i sazrijevanje videonadzornog tržišta također se navodi kao jedan od ključnih faktora promjene VCA tržišta. IHS Technology prognozira da će globalno tržište videonadzorne opreme samo u 2014. zabilježiti rast od 12 posto. Ovaj dvocifreni rast osigurava postojanje velikog tržišta za potrebe razvoja trenda korištenja analitike na rubnim uređajima. IHS predviđa da će tržište videonadzornih rješenja sa VCA mogućnostima u 2014. zabilježiti rast, posebno kada su u pitanju aplikacije kod kojih je korisnicima potrebna napredna i pouzdana analitika.

Kvalitet ispred kvantiteta

Realno govoreći, u svijetu videoanalitike se već neko vrijeme ne pojavljuju nove i inovativne tehnologije. Umjesto većeg broja inovacija, na VCA tržištu se javljaju brojna poboljšanja postojeće tehnologije, što je dovelo do unapređenja njena kvaliteta, što ju je učinilo znatno pouzdanijom. Uprkos manjku „novih“ inovacija, ipak postoje određeni pravci u kojima proizvođači VCA rješenja danas djeluju. Iskorištavanje metapodataka, odnosno podataka o podacima, postaje sve popularnije kod proizvođača VCA rješenja. „Korištenje metapodataka danas omogućava primjenu novih analitičkih pravila na snimljenom videomaterijalu kako bismo, naprimjer, pronašli plavo vozilo koje je jedne večeri napustilo parking između sedam i devet sati prošle sedmice“, kaže Shahar Ze’evi, viši voditelj proizvoda u kompaniji Tyco Security Products. U slučaju korištenja metapodataka, tvrdi Olson, jedina granica je vaša mašta. „Kada shvatimo ideju videosadržaja, razne aplikacije se mogu izraditi s ciljem manipulacije podacima na različite načine i u različite svrhe, kao i njihovog pretvaranja u korisne informacije“, kaže Olson. Uvođenje 3D videoanalitike također je u fokusu interesa. Korištenjem stereokamere, odnosno kamere sa dva ili više objektiva s odvojenim senzorima, mogu se sinhronizirati oba senzora za sliku. Na taj način je moguće „doći do podataka o udaljenosti i visini, na temelju kojih se mogu prepoznati ljudi različite visine, kao i utvrditi da li se objekti približavaju kameri ili se odmiču od nje“, objašnjava Jamie Wu, voditelj marketinga u kompaniji HuperLaboratories. Ovim se postiže veća preciznost, jer na nju sada slabije utječu sjenke i promjene nivoa osvjetljenja, što ova rješenja čini posebno pogodnim za primjenu na otvorenom.

Nije sve tako sjajno

Iako je preciznost videoanalitike generalno unaprijeđena, još uvijek su prisutni problemi koji predstavljaju izazove. Prepoznavanje spola, uzrasta, težine i rase i dalje predstavlja prepreku za algoritme videoanalitike. “VCA tehnologija neće u skorije vrijeme zamijeniti ljudsko oko“, kaže Viegas i dodaje: „Ako je ljudima teško raspoznati rasu ili težinu nekog lica, to će biti jednako teško i za kompjuter.“ Achim Hauschke, direktor kompanije Riva (ViDiCore), na to dodaje da „filteri poput onih za spol i utvrđivanje starosti i dalje predstavljaju problem, ali da će uskoro sigurno postati mnogo pouzdaniji, pri čemu će se više koristiti za marketing nego za sigurnost“. Analiza ponašanja je još jedna funkcija videoanalitike koja nije dovoljno razvijena. Ona se obično traži za sportske događaje i velike stadione i zahtijevat će uvođenje značajnih poboljšanja prije nego što je se počne koristiti u skladu sa standardima koje postavljaju korisnici. Tehnologija koja bi omogućila da razlikujemo da li je neko skočio od sreće jer je njegov tim postigao pogodak ili neko nekoga napada još uvijek nije dostupna. Praćenje među kamerama je još jedna od funkcija za koju tržište mora pronaći adekvatno rješenje. Mogućnost praćenja određenog lica među nizom kamera ima očite prednosti. Ova jako atraktivna funkcija je bila tema tehničke radionice koju je u ljeto 2013. organizirao Nacionalni institut za standarde i tehnologiju, no niko do sada nije bio u mogućnosti da je pretvori u upotrebljivi standard, tvrdi Olson. Iako je ova funkcija poželjna, prateća tehnologija je još uvijek u povojima i daleko od dana kada će biti spremna za korištenje.

Jedan od izazova koji je u manjoj mjeri povezan s tehnologijom jesu varijable okruženja. Promjenjivo osvjetljenje, prometne zone i prepreke mogu utjecati na preciznost i učinkovitost videoanalitike. Zbog toga je potrebno znati gdje i kada se VCA može koristiti kako bi se postigli najbolji i najprecizniji rezultati. Naprimjer, funkcija detekcije ostavljenog objekta može se koristiti u ne previše prometnim okruženjima, dok će u onim u kojima preovlađuju gužve i brzo kretanje, poput željezničkih stanica i aerodroma, postizanje preciznosti biti gotovo nemoguće. U ovim slučajevima je važno da korisnici budu svjesni da su takvi zahtjevi neosnovani, ali je jednako bitno i da proizvođači znaju kada im trebaju reći „ne“, umjesto da obećavaju neostvarive rezultate.

Još jedna od prepreka koja nema veze s tehnologijom jeste cijena infrastrukture, posebno one za korištenje na otvorenom, što je u prošlosti kočilo i videonadzorno tržište. Zbog toga proizvođači u sferi napajanja uvode određene inovacije kako bi solarnu energiju i bežičnu komunikaciju učinili održivim opcijama. Jačanjem kapaciteta za obradu videa, uz paralelno smanjenje potreba za napajanjem na rubnim uređajima, proizvođači mogu ponuditi precizne VCA sisteme za detekciju koji koriste solarno i bežično napajanje. Na taj način se otklanja potreba za većinom građevinskih radova, čime se otvara pristup ogromnom tržištu za videonadzor na otvorenom.

Kvalitetnija prihvaćenost uz prilagodbu očekivanjaEXPLORATION

Jedna od glavnih prepreka široj prihvaćenosti VCA tehnologije bila su idealizirana očekivanja od tehnologije koja nije mogla postići nemoguće. Pored ovakvih očekivanja, i proizvođači su prodali mnoštvo proizvoda uz nerealna obećanja, što je dovelo do razočarenja među kupcima. Lažni alarmi i uzbune kreirali su više problema nego što su rješavali, no proizvođači VCA rješenja su od toga vremena uložili velike napore na poboljšanju algoritama za sprečavanje pojave lažnih alarma i kvalitetnijoj edukaciji tržišta. „Na nivou industrije su uočeni problemi i ažurno je rađeno na unapređenju analitičkih senzora i algoritama“, kaže Steve Gorski, direktor za američko tržište u kompaniji Mobotix. „Danas postoje rješenja kod kojih je detaljnim pregledom videosadržaja moguće utvrditi u kojem se smjeru ljudi i objekti kreću, a da se pri tome izostave suvišni ili ponavljajući pokreti i izmjene unutar promatrane zone. Na taj način se drastično smanjuje broj lažnih alarma kod aplikacija za videodetekciju kretanja.“ Edukacija korisnika je također imala ulogu u širenju popularnosti ove tehnologije. Iako će uvijek postojati kompanije koje daju nerealna obećanja, i krajnji korisnici su danas obzirniji i svjesniji u pogledu toga gdje, na koji način i kada mogu i trebaju koristiti videoanalitiku. „Primjetan je jasan trend u pogledu kvalitetnijeg razumijevanja ograničenja i prednosti VCA tehnologije u odnosu na period prije samo godinu dana, između ostalog i zbog rastućeg broja publikacija na temu videoanalitike“, tvrdi Hauschke. „Mi u kompaniji ViDICore svaku ili drugu treću kameru prodajemo uz VCA licencu, uz uočljiv trend rasta. Čini se da će ova tehnologija postati standard u periodu 2014–2015. godine“, kaže on.

Bolje razumijevanje VCA tehnologije također pomaže krajnjim korisnicima da lakše odaberu način njene primjene i korištenja. „Iza nas su dani kada je VCA tehnologija korištena isključivo kao sistem za detekciju neovlaštenih upada“, kaže Charlie Erickson, zamjenik direktora proizvodnje u kompaniji 3xLogic. „Integratori su zajedno s organizacijama i kompanijama u kojima rade počeli razumijevati da se videoresursi na koje se oslanjaju za sprečavanje gubitka robe i sigurnost mogu iskoristiti i kao resurs od kojeg korist ima cijela kompanija.“ Primjenom ove tehnologije, odjeli za sprečavanje gubitka robe i sigurnost imaju kvalitetan uvid u samu organizaciju koja može optimizirati svoju operativnu učinkovitost i profitabilnost.

Tržišni segmenti postaju intuitivniji

Prihvaćenost među korisnicima omogućila je videoanalitici da se proširi na različite tržišne segmente. Videoanalitika je u početku uglavnom korištena za zaštitu perimetra na otvorenom, ali su u posljednje vrijeme veliki entuzijazam u vezi s njom pokazali sektori poput transporta, videonadzora gradova, ključne infrastrukture, a posebno maloprodaje. „Videoanalitika omogućava kompanijama da podignu nivo sigurnosti javnih i privatnih prostora tako što omogućava ne samo detekciju upada u objekte nego i napuštenih predmeta i neuobičajenih aktivnosti na brz i konzistentan način“, kaže Ely Maspero, voditelj proizvoda u kompaniji MarchNetworks, koja posluje u sklopu Infinove. „VCA tehnologija omogućava otkrivanje neovlaštenog rukovanja kamerom u stvarnom vremenu i promovira proaktivnije održavanje sistema tako što obavještava osoblje o ometanju rada kamere ili promjenama njene lokacije, koje inače mogu ostati neprimijećene.“

Maloprodajni sektor koristi prednosti analitike

Posljednjih godina je zabilježen značajan rast aplikacija za poslovnu analitiku, posebno u sektoru maloprodaje. „Ovaj vid analitike omogućava da se troškovi posjedovanja videonadzornog sistema rasporede u različitim odjelima unutar maloprodajnog poslovnog subjekta, jer sada i odjeli za marketing i ljudske resurse mogu iskoristiti prednosti videa“, objašnjava Gorski. Videoanalitika u maloprodaji pomaže u identifikaciji problematike usluživanja kupaca i nudi uvid u učinkovitost pozicioniranja robe na temelju obrazaca kretanja kupaca putem toplinskog mapiranja. Ona se može iskoristiti i za brzu i učinkovitu identifikaciju neuobičajenih aktivnosti, poput nepotrebnog zadržavanja, neovlaštenog pristupa zaštićenim prostorima, blokade vrata i protivpožarnih izlaza, kao i padova. Povrat investicija je važan faktor za sve koji ulažu u novu tehnologiju. VCA kompanijama u maloprodaji nudi blagovremeni povrat investicija. Naprimjer, „praćenje i brojanje ljudi u supermarketima nudi detaljne informacije (o broju ljudi, kao i vremenu, mjestu i trajanju kretanja) i predstavlja jako uspješnu analizu, uz direktan povrat uloženog“.

Nijedan tržišni segment nije zanemaren

Pored maloprodaje, videoanalitika se počela koristiti i u brojnim drugim tržišnim segmentima, poput transporta, ključne infrastrukture i videonadzora gradova. VCA tehnologija više ne predstavlja nepoznanicu u ovim sektorima, koji ostvaruju konkretnu prednost od nje. Sigurnost perimetra je segment u kojem je VCA najprije zaživjela i, uprkos činjenici da se ova tehnologija danas razgranala, ona i dalje igra ključnu ulogu u njemu. Kompanije poput SightLogixa, koje se bave isključivo zaštitom perimetra na otvorenom, nastavile su promovirati korištenje videoanalitike kao alata u kombinaciji sa hardverom kakav su termalne kamere. Na taj način se omogućuje kvalitetnija detekcija. Zbog prednosti na planu detekcije „VCA tehnologija se često smatra zadovoljavajućim primarnim metodom detekcije za sigurnost perimetra, koja je važna u kontekstu naftne, gasne i ključne državne infrastrukture i zona visoke sigurnosti“, kaže David Aindow, direktor proizvodnje i tehnologija u kompaniji Synectics. Bankarski sektor je još jedan tržišni segment koji može iskoristiti videoanalitiku, smatra Maspero. „Banke mogu smanjiti gubitke od prevara i drugih kriminalnih aktivnosti tako što će pomoću videoanalitike vršiti praćenje korisničkih usluga i efekata reklama, kao i poboljšati sigurnost bankomata, sigurnosnih ormarića, parkinga, trezora i prostorija za brojanje novca.“

Sektor ugostiteljstva također može iskoristiti prednosti VCA tehnologije radi povećanja operativne učinkovitosti, odnosno kako bi ponudio kvalitetnije iskustvo u rangu „pet zvjezdica“. Primjenom videoanalitike u kontekstu kontrole redova ili prepoznavanja registarskih tablica prilikom dolaska VIP osoba, ugostiteljski sektor gostima u svojim objektima može ponuditi vrhunsko iskustvo.

Budućnost

Videoanalitika je ostvarila veliki napredak ne planu same tehnologije i prihvaćenosti od strane korisnika, no i dalje su prisutni izazovi u vezi s određenim funkcijama. Ipak, odgovor na pitanje hoće li industrija biti u stanju da riješi spomenute izazove na zadovoljstvo krajnjih korisnika može ponuditi samo vrijeme. Proizvođači VCA rješenja ipak vjeruju da će prednosti videoanalitike prevladati nerealna očekivanja na tom planu. Sve dok korisnici dovoljno dobro znaju šta žele od videoanalitike i imaju razumna očekivanja, VCA tehnologiju ništa ne može zaustaviti na putu da u bližoj budućnosti postane standard unutar sigurnosne industrije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *