Regija

Novi rendgenski uređaj za skeniranje vozila i roba na granici Hrvatske i Srbije

Kompanija Securitas Hrvatska isporučila je Carinskoj upravi Ministarstva finansija Hrvatske novi mobilni rendgenski uređaj za skeniranje prijevoznih i prijenosnih sredstava i robe, vrijedan oko 1.865.000 eura.

Svečana primopredaja RTG uređaja Nuctech MT1213DE održana je na teretnom terminalu Graničnog prijelaza Bajakovo na granici sa Srbijom, preko kojeg godišnje u prosjeku pređe više od sedam miliona putnika, dva miliona ličnih vozila i oko 400.000 teretnih vozila.

“Namjena nabave mobilnog rendgenskog uređaja je zaštita vanjske istočne granice EU kako bi se pronašle čak i vrlo male zalihe skrivenih cigareta, droga, alkohola, lijekova i tvari čiji je promet zabranjen i ograničen. U odnosu na posljednju varijantu, na ovom RTG uređaju napravljen je totalni redizajn interijera i eksterijera, s maksimalnim naglaskom na komfor i udobnost rada carinskih službenika. Radni prostor operatera u kabini sada je znatno veći. Skener najnovije tehnologije ima funkcionalnost automatske detekcije vrlo malih količina cigareta i oružja, što ga trenutno čini jednim od najnaprednijih sustava na tržištu”, rekao je na primopredaji član Uprave Securitasa Hrvatska Damir Dobrina.

Nuctechov rendgenski uređaj Carinska uprava je nabavila koristeći bespovratna sredstva iz fondova Evropske unije s ciljem jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i prometa na graničnim prijelazima.

“Na ovom najznačajnijem cestovnom pravcu, koji povezuje Aziju i Europu i koji se nalazi se na tzv. balkanskoj ruti, može očekivati vrlo visoki stupanj rizika od pokušaja unosa krijumčarene robe u Europsku uniju i Hrvatsku. Stoga će nova, neinvazivna i sofisticirana tehnologija, kao što je ovaj RTG uređaj, pridonijeti još boljim rezultatima i efikasnosti u radu carinskih službenika”, rekao je direktor Carinske uprave Mario Demirović.

(zastita.info)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *