Komunikacije i prijenos Tehnologija i proizvodi

Noviteti iz ComNeta: Rješenja za brži prijenos podataka preko Etherneta

Danas Ethernet mreže obično nude brzinu prijenosa od 100 Mbps i 1 Gbps, uza sve brži prelazak na 10 Gbps kod sistema koji imaju intenzivniji promet podataka. Savremenim sigurnosnim sistemima potrebna je sve veća brzina, posebno zbog eksponencijalnog širenja videonadzornih sistema i sve većeg broja megapikselnih kamera

Piše: Marco Grasselli, menadžer za jugoistočnu Evropu, ComNet

E-mail: mgrasselli@comnet.net

Kompanija ComNet specijalizirala se za prijenos podataka preko optičkih vlakana, a posjeduje i bogato iskustvo u oblasti videonadzora. U ponudi ima proizvode za sve potrebe, posebno one koje se tiču dostupnosti fizičke infrastrukture, a odnedavno je ponudu proširila serijom uređaja za komunikaciju preko Etherneta.

Medijski konverteri

Seriju otvara medijski konverter s jednim od najširih opsega na tržištu, uz više od 140 različitih artikala. Tu spadaju medijski konverteri za komercijalne ili industrijske aplikacije s radnim temperaturama od -40 do +75°C i MTBF-om (srednje vrijeme između otkazivanja) od preko 100.000 sati. Tu su također i jednostruki ili dvostruki kanal za prijenos dva IP signala preko jednog optičkog vlakna, s odvojenim upravljanjem dva toka. Konverteri uključuju i one s PoE podrškom do 60 W za industrijske aplikacije velike snage. Dostupni su i minijaturni ili PCB uređaji za ugradnju unutar kućišta, kao i medijski konverteri za prijenos na 100 M ili multirate do 1 G. Portfolio uključuje plug & play, samostalne i održavane prekidače, što predstavlja ComNetovu inovaciju koja unutar jednog proizvoda objedinjuje fleksibilnost plug & play prekidača i najvažnije funkcije upravljačkih prekidača za CCTV aplikacije. Iako u osnovi plug & play, oni mogu upravljati i multicast tokovima s IGMP podrškom i/ili prstenastim konfiguracijama sa SNMP podrškom, dok je “programiranje” omogućeno preko mikro prekidača na uređaju. Posljednja inovacija je Port Guardian funkcija namijenjena računarskoj sigurnosti, koja je posebno korisna kod lažiranja IP adresa kod kojih se povezivanje s mrežom pokušava ostvariti isključivanjem IP uređaja iz polja. Nakon što Port Guardian prepozna takav pokušaj, u centar se šalje SNMP obavijest i vrši se fizičko blokiranje porta radi sprečavanja neovlaštenog pristupa. Tu su i upravljani prekidači s industrijskim prekidačima proizvedenim u SAD-u, koji podržavaju PoE do 60 W na većoj temperaturi. Ponuda obuhvata i više od 60 SFP modula za komunikaciju na 100 M, 1 G, 2,5 G, 10 G, Midspan i PoE injektore, Ethernet repetitore, RJ45 prenaponsku zaštitu za portove i ostalu dodatnu opremu.

Reliance i Copperline

Naposljetku, tu je linija Reliance, koja nudi visoku pouzdanost i ispunjava sigurnosne zahtjeve sektora kritične infrastrukture, s posebnim fokusom na proizvodnju i transport energije. ComNet nudi i rješenja za bežično povezivanje. Bežične antene služe za instalaciju različitih mrežnih topologija i unaprijed konfigurisanih point-to-point kompleta. Tu je i radijska i antenska oprema s kućištima usklađenim s IP67 standardom, uz radne temperature od -40 do +75°C i MTBF-om od preko 11 godina. Uređaji koriste PoE i imaju stvarni kapacitet protoka podataka 95–500 Mbps. ComNet dalje nudi switch i ruter s dvostrukom redundantnom celularnom vezom. Uređaji nude konfigurisanje bakrenih i portova s optičkim vlaknima, napajanja, serijskog upravljanja, brzine mobilne veze (3G, 4G, LTE, …), a tu je i novi gateway malih dimenzija s dualnom antenom za “jednostavne” industrijske aplikacije. Na kraju, Copperline serija izlazi izvan okvira strukturnog kabliranja i predvodi prelazak na IP tehnologiju uz iskorištavanje postojećih kablova kao što su RG59, telefonske žice ili bilo koji drugi CAT kablovi. Neke od karakteristika ovih proizvoda uključuju održavanje integriteta mreže, izrazito fleksibilni raspon snage, PoE podrška u Pass Through konfiguraciji, itd. Bitno je istaći da svi ComNetovi industrijski uređaji dolaze uz ekskluzivnu “doživotnu garanciju”.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *