Konferencije

Održan Hikvision Day 2023

Oko dvije stotine zvanica i gostiju u konferencijskoj sali Hotela Hills u Sarajevu prisustvovalo je prezentaciji nove serije proizvoda kompanije Hikvision, pomalo i atipične za ovog poznatog kineskog proizvođača sigurnosne opreme

Piše: Nermin Kabahija: E-mail: redakcija@asadria.com

U Sarajevu je početkom oktobra održan “Hikvision Day 2023”, event u organizaciji distributerske firme AFP koji tradicionalno okuplja veliki broj gostiju i zvanica. Tako je bilo i ovaj put. Oko dvije stotine poslovnih saradnika i kupaca te predstavnika medija prisustvovalo je prezentaciji novih modela čuvenog kineskog proizvođača sigurnosne opreme kompanije Hikvision. No, ovaj put domaćini su nas prilično iznenadili s opremom i rješenjima koja su namijenjena širem spektru različitih tržišnih vertikala, a neka imaju primjenu i izvan domena sigurnosti.

U skladu sa sloganom

“Mi smo ovdje došli sa proizvodima po kojima smo i poznati u svijetu, ali i novitetima po kojima nas ljudi još ne vežu – a to su ulazno/izlazne rampe koje su povezane s našim kamerama za prepoznavanje tablica, interaktivni ekrani, komercijalni displeji i digitalni zasloni, monitori za komercijalnu namjenu”, kazao je za naš magazin Antun Buterin, voditelj marketinga Hikvisiona u Jadranskoj regiji, te dodao kako je sva prezentirana oprema u skladu s njihovim sloganom “Gledaj dalje, ići ćeš duže”. Domaćin eventa bio je Ivica Brekalo, direktor AFP-a, dugogodišnjeg zastupnika proizvoda kompanije Hikvision za Bosnu i Hercegovinu.

“Zajedno smo s našim dobavljačem Hikvisionom danas organizirali i prezentirali neka nova rješenja na tržištu, pored CCTV-a koji je njihov osnovni biznis. Moram reći da smo veoma zadovoljni ovim događajem. Izuzetno smo zahvalni našim kupcima na velikom odazivu i svima koji su došli i izdvojili svoje dragocjeno vrijeme, a dio su ove naše struke”, kazao je Brekalo, koji je naglasio kako su za AFP upravo kupci najznačajniji dio ovog događaja.

Širenje tržišta

Na naše zapažanje kako je u pitanju prilično iznenađujući asortiman predstavljene nove opreme, gospodin Brekalo je kazao: “Tako je. Danas smo imali prezentaciju parking rješenja, zatim AX Pro protuprovale, kao i nekih novih tehnologija koje i nisu toliko vezane uz sigurnosnu branšu, kao što su digitalna signalizacija, LED posteri, interaktivni zasloni i oprema za konferencijske sale, što je jedan značajan i tražen segment u današnjem poslovanju.” Prezenteri novog portfolija bile su kolege Andrej Češek i Elvis Ferhatović, pretprodajni inžinjeri kompanije Hikvision.

 Prezentacija proizvoda

Andrej Češek je prezentaciju počeo sa cjelokupnim rješenjem barijera za parkinge, koje uključuje same rampe, ANPR kamere za čitanje tablica i autentifikaciju, radarske detektore, interfone za komunikaciju, displej za informacije i sistem plaćanja. Tri su nivoa barijera u ponudi, od osnovnih modela do onih većih, sofisticiranijih i teleskopskih koji se mogu izvlačiti. Razlikuju se po serijama oznaka 4B, 42 i 52, a opremljene su motorima različitih snaga koji omogućavaju otvaranje od 3 sekunde (AC motori) do modela sa brzinama otvaranja za 2, 1,2 i 0,9 sekundi (DC brushless motori). Barijere posjeduju daljinske upravljače, cilindre koji sprečavaju sudar vozila s barijerom te svjetla za indikaciju u tri boje. Dolaze u tri oblika – proklopne, ravne i ograde – a predviđeno otvaranje/zatvaranje, prije servisa, varira od tri do pet miliona puta, u zavisnosti od serije.

ANPR kamera model DS-TCG406 napaja se putem PoE-a ili 12V DC, slika tablicu više puta, radi pri 0,0005 luxa, a podržava pokretanje snimanja tablica nakon što detektira vozilo. Sistem još sadrži DS-TMG035 trigger radar za triganje slikanja tablice, a i DS-TMG035 anti-fall radar kao zaštitu od udara rampe o vozilo ili osobu. Sistem još dodatno sadrži LED displej DS-TVL224-4-5Y za različite vrste obavještenja, kontrolne terminale DS[1]TME401-TPC i 402-TPC za izdavanje kartica te sistem za upravljanje Parking lot management.

Digitalna signalizacija i LED posteri

Češek je zatim prešao na digital signage ekrane, koji omogućavaju plasiranje digitalne verzije reklame na jednom ili nekoliko različitih mjesta. Ekrani su dimenzija od 22 do 86 inča, imaju 4K rezoluciju, mogu stajati samostalno ili se vezati u jedan veliki videozid, a predviđeni su za neprestani cjelodnevni rad. Uz njih dolazi i HikCentral FocSign softver, preko kojeg je moguće slati materijale i kontrolirati sve uređaje (do 5 uređaja je besplatno), a opcionalno je tu i Android box s kojim se mogu vezati i najobičniji ekrani. Zatim je predstavio LED postere, također uređaje za reklamiranje napravljene od LED panela. Uređaji dolaze u tri serije, u zavisnosti od broja “pixel pitcha”, a posjeduju vlastiti kontroler, pa je olakšano postavljanje materijala. Moguće je spojiti do deset ovih LED ekrana u jedan veliki, postaviti ekran na zid pod različitim uglom ili na pod, a zahvaljujući HOB tehnologiji, uređaji su zaštićeni od prašine, vlage i vode. Ovi, kao i digital signage ekrani primjenu pronalaze u trgovačkim centrima, konferencijskim salama, recepcijama hotela itd.

 Interaktivni displeji

Prezentator je demonstrirao i rad s interaktivnim ekranom, čime je praktično prikazao njegove napredne mogućnosti da mijenja nekoliko uređaja te objedinjuje videokonferenciju, korištenje table za pisanje i rad s prezentacijama u jednom. Hikvision donosi dvije serije ovih ekrana – D5B i D5C – koje se razlikuju u količini memorije, sitnim dizajnerskim detaljima i u nešto više funkcija kod potonjeg (NFC, veća frekvencija pri 4K videu itd.). Posjeduju i zvučnike, opcionalno i kamere, a dodatna je pogodnost ta što između osjetljivog ekrana i vanjskog stakla na novim modelima više nema praznog prostora (Zero-gap), pa je osjećaj pisanja mnogo realniji. Neke od bitnih karakteristika su i staklo sa zaštitom od odsjaja, alat za glasanje u anketama i obavještenja, AirPlay, DLNA, povezivanje putem NFC-a, Dongle i Reverse projekcija te HDMI izlaz. Interaktivne ekrane pogoni Android platforma, a može se s dodatnim kompjuterom OPS PC proširiti i na Windowse. idealni su za obrazovne institucije, konferencijske sale i preduzeća.

Kamere i snimači

Drugi prezenter Elvis Ferhatović bio je zadužen za prezentaciju Hikvisionovog videonadzornog i alarmnog programa. On je u kratkim crtama prošao kroz sve novitete koje bi se trebali uskoro naći na bosanskohercegovačkom, ali i regionalnom tržištu. U prvom redu najavio je nove Turbo HD kamere, IP, solarno napajanje PTZ kamere, kao i robusne kamere s metalnim kućištima za teške uvjete rada te nove modele digitalnih snimača. Turbo HD ColorVu kamere sada su dio i analogne ponude i dolaze s oznakom “L”, koja označava Smart Hybrid Light tehnologiju, dok neke dolaze i sa ColorVu podrškom. Kamere imaju novi dizajn, gotovo 20% povećano dodatno osvjetljenje te povećan IR i čistoću slike. Dolaze s Full HD rezolucijom i smart opcijom paljenja svjetla, koje će se aktivirati samo u slučaju pametne detekcije osoba/vozila i tada kamere iz IR moda počinju snimati u boji. Svjetlo se gasi prolaskom osobe/predmeta iz zone perimetra. Upravljanje Smart Hybrid Light tehnologijom omogućeno je i s novih Hikvisionovih snimača i Hik-Connect mobilne aplikacije.

Tu je i novi firmware 4.51.00, koji će na serijama snimača Ultra Acusense za sve analogne kanale omogućiti Motion detection 2.0 te povećati broj kanala koji može odraditi Acusense analitiku te povećati broj IP kamera koje se mogu povezati na analogne snimače. Slične opcije dolaze i u seriji novih IP kamera, koje će na tržište doći i s potpuno novim oznakama. Neke kamere će imati podršku za Hikvision Live-Guard i Motion detection 2.0, a neke ne. Ferhatović je posebno istakao i nove dome kamere iz jeftinije Serije 1, koje dolaze s opcijom podešavanja po tri ose. Novina je i opcija zamagljivanja osoba na snimcima koje se može vršiti i na samim kamerama.

Novi firmware dobio je i AX Pro alarm kao i nekoliko novih funkcija kao što su dodjeljivanje vlastite melodije za alarm, novu verziju tastature, opciju koja otkriva stanje alarma i mnoge druge. Novi je i interfejs alarma, a dodato je nekoliko novih jezika.

Zadovoljni učinjenim

Treba reći da je Hikvision za ovaj poslovni događaj dopremio i specijalni kombi s instaliranom pokaznom opremom, koji su gosti mogli posjetiti na parkingu hotela i na licu mjesta se uvjeriti kako funkcioniraju obične i termalne kamere, kontrola pristupa, alarmi ili videointerfoni.

Upriličena je i simbolična podjela nagrada za najsretnije goste manifestacije, a Ivica Brekalo nam je još na kraju rekao kako smatra da su poslovni prijatelji i kupci bili veoma zadovoljni prezentiranim te da su i sami iskazali veliki interes za nove tehnologije koje AFP i Hikvision donose na tržište. “Sad je na nama svima da gledamo kako će i koje će od ovih tehnologija zadovoljiti potrebe našeg tržišta”, zaključio je Brekalo.

 Hikvisionove interaktivne ploče za škole budućnosti

“Danas smo ponovno bili gosti Hikvision Daya kod našeg već petnaest godina vjernog partnera i distributera za područje Bosne i Hercegovine kompanije AFP iz Širokog Brijega, s kojom na ovakav način surađujemo svake godine. Velika nam je čast biti dio ovako velikog skupa. Ovdje smo došli s proizvodima po kojima i nismo toliko poznati u svijetu, no želimo pokazati da, na primjer, i u segmentu zaslona Hikvision može kvalitetno proizvesti nešto sasvim novo i pri tome se prilagoditi tržištu. Moram napomenuti da su interaktivne ploče Hikvisiona u Hrvatskoj odabrane kao najbolje rješenje za velik europski projekt e-škole. Riječ je o informatizaciji školskih procesa i procesa učenja, u svrhu razvijanja naprednih digitalnih škola 21. stoljeća. U sklopu tog projekta isporučili smo više tisuća uređaja, a ti Hikvisionovi uređaji sad su postali standard za obrazovne ustanove u Hrvatskoj.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *