Događaji Sajmovi

Održan ISE 2019

Šesnaesti Evropski sajam integrisanih sistema, koji se održao u RAI Amsterdamu od 5. do 8. februara, bilo je najveće, najutjecajnije i najuzbudljivije izdanje ikada, još jednom potvrdivši epitet najbolje međunarodne destinacije za AV profesionalce
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

Na najvećem ISE-ovom izložbenom prostoru ikada, veličine 56.100 m2, izlagala je ukupno 1.301 kompanija, od čega je čak njih 225 (17%) tu bilo prvi put. Uz 15 sala, u kojima su predstavljene najnovije tehnologije i rješenja za profesionalnu audio-vizuelnu i sistemsku integraciju, sajam je imao i sveobuhvatni program profesionalnog razvoja, što je omogućilo bolju pokrivenost glavnih tržišnih vertikala. Ukupni broj registrovanih posjetilaca bio je 81.268, što predstavlja još jedan rekord, a čak 32 posto njih je ISE posjetilo prvi put. U srijedu 6. februara 2019. zabilježen je i najveći broj posjetilaca tokom jednog dana na bilo kojem dosadašnjem sajmu u Amsterdam RAI-ju.

ISE-ova žila kucavica je izložbeni prostor, a izlagači su iskoristili priliku da lansiraju nove proizvode i predstave najnovija rješenja. Prikazani tehnološki trendovi koji to pokazuju uključuju 8K ekrane, tehnologiju za pametne objekte i internet stvari, AI uređaje, novitete u oblasti tehnologije za udaljene sastanke, 3D videomapiranje, veliki izbor zakrivljenih, fleksibilnih, transparentnih i LED ekrana sve veće rezolucije te druge novitete u oblasti AV-a preko IP-a i umreženog zvuka.

Pogledajte fotografije sa sajma ISE 2019:

 

Nova iskustva
Ključna tema sajma bio je način na koji AV tehnologija omogućava kreativno stvaranje novih iskustava. O tome je bilo riječi i u uvodnom govoru glavnog projekcijskog dizajnera Barta Krese i završnom govoru Tupaca Martira, kreativnog direktora i suosnivača Satore Studija. Oni su bili dio programa profesionalnog razvoja, koji je uključivao 300 međunarodnih savjetnika, stručnjaka i kreativaca. Prvi put je korišten i obližnji Hotel Okura, u kojem se održalo pet od deset konferencija sajma. Noviteti u ovogodišnjem izdanju uključivali su HTNG-ovu Konferenciju za ugostiteljsku tehnologiju, zatim konferenciju za digitalna kina, koja je organizovana zajedno s Digital Cinema Reportom, potom AGORA-u, namijenjenu tržištu organizacije sportskih događaja, a na kraju su se stručnjaci za atrakcije i zabavne parkove iz Blooloopa još jednom predstavili sa svojom attractionsTECH konferencijom. Direktor organizacije događaja na ISE-u Mike Blackman naglasio je da je sajam, kao nenadmašan izvor edukacije i profesionalnog razvoja te kao destinacija na kojoj se okuplja i posluje globalna industrija, u potpunosti ispunio sva očekivanja. „Naš uvodni govor, završni govor i dvije demonstracije videomapiranja bili su izvrstan prikaz toga kako profesionalci i ostali mogu iskoristiti AV tehnologiju za bolju realizaciju svoje kreativnosti”, rekao je on.

Svjetska premijera i videomapiranje
Održana je i svjetska premijera najnovije videomapirane skulpture Barta Krese po imenu Sviatovid. Stalno mijenjajuća i detaljna slika projektovana na cijeloj skulpturi visokoj pet metara, sinhronizovana s dinamičnim soundtrackom, stvorila je neodoljivo AV iskustvo. U drugoj demonstraciji videomapiranja fasada nhow RAI Amsterdam hotela, koji se nalazi odmah pored izložbenog centra, postala je “platno” za videomapiranje, s videom snimljenim tog dana na sajmu. Predstavljen pod sloganom “Učite. Otkrijte. Budite inspirisani”, program profesionalnog razvoja ISE-a 2019 uključivao je značajno učešće suvlasnika sajma AVIXA-e i CEDIA-e, kao i konferencije u organizaciji stručnjaka iz pojedinačnih vertikala.

Direktor AVIXA-e Dave Labuskes čestitao je svima koji su učestvovali u organizaciji sajma ISE na još jednoj rekordnoj godini te rekao: “Nastojimo biti katalizator rasta globalnog AV tržišta te centar za okupljanje profesije i njenih stručnjaka. Mislim da smo mogli vidjeli ostvarenje ta dva cilja u Amsterdamu. Sve specijalizirane konferencije, uključujući AVIXA-ine rasprodane What’s Next edukacije za tehnologe u oblasti višeg obrazovanja i iz korporativnog okruženja, kao i prilike za uspostavljanje poslovnih veza poput onih održanih za članove AVIXA-inog vijeća žena te za članove s tržišta Evrope, Bliskog Istoka i Afrike – pomažu u približavanju ljudi u cilju poticanja napretka u ovoj industriji. Naša FlashTrack bina za obuku vrvila je od posjetilaca, a specijalni programi, kao što je ISE-ov studentski program za zapošljavanje, demonstrirali su neke od brojnih načina na koje sajam nastavlja biti dinamično središte profesionalaca iz industrije.”

What’s Next
AVIXA je organizovala dvije What’s Next konferencije, a mjesta su bila rasprodana i prije sajma. Ove dvije strateške i tehnološke konferencije fokusirale su se na integrisana AV iskustva u visokom obrazovanju i korporativnom okruženju, a asocijacija je na svom pultu održala i seriju besplatnih 20-minutnih FlashTrack edukativnih sesija. CEDIA, koja je iskoristila ISE 2019 da započne proslavu svoje 30. godišnjice, održala je četverodnevni program profesionalnog razvoja s više od 36 različitih kurseva koji su pokrivali relevantne teme u oblasti tehničkih vještina, nadolazećih trendova i poslovnog uspjeha. Osim toga, CEDIA je na svom štandu svaki dan sajma održavala CEDIA Talks na temu bitnih problema u industriji. Novitet na ISE-u 2019 su bile i stručne prezentacije, slučajevi iz prakse i stručne diskusije, a prezentacije su se prenosile uživo na ISE-ovom sajtu. Direktorica CEDIA-e Tabatha O’Connor izjavila je: “Uživali smo u fantastičnom ISE-u 2019! Naš program profesionalnog razvoja nadmašio je sva očekivanja, s delegatima iz svih krajeva svijeta koji su koristili izvrsne i raznolike prilike za obuku. Određeni broj radionica, uključujući i našu cjelodnevnu Home Cinema Design Masterclass radionicu, čak je bio rasprodat – što je sjajna stvar. Besplatni CEDIA Talks na našem pultu također su se pokazali popularnim i bili smo oduševljeni što smo na ISE-ovoj glavnoj bini mogli predstaviti projekte nagrađene CEDIA nagradom, uz podršku integratora i predstavnika kompanija iz ove industrije.“

Ona je još naglasila kako je ISE sjajno mjesto za CEDIA globalnu zajednicu, koja se može uvezati ne samo s brojnim uzbudljivim novim tehnologijama nego i s prijateljima i kolegama iz industrije. „Na CEDIA pultu smo se susreli s mnogim novim i postojećim međunarodnim članovima, pa smo iskoristili priliku da s njima podijelimo naš trogodišnji strateški plan te razgovaramo o mnogim inicijativama koje imamo u planu“, kazala je O’Connor. ISE 2020 će se održati u RAI Amsterdamu između 11. i 14. februara iduće godine.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *