Sajmovi

Održan jubilarni 112 Expo: Preventivom do zaštite ljudi i imovine

40. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbjednosti i zdravlja na radu 112 Expo održan je na Beogradskom sajmu od 11. do 14. oktobra 2016. pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije – Sektora za vanredne situacije i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije, Uprave za bezbjednost i zdravlje na radu

Piše: Draga Grubić

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Manifestacija je značajna za prezentaciju svih društvenih i privrednih potencijala namijenjenih suprotstavljanju nepredvidivim i neočekivanim događajima, kao i vanrednim situacijama koje ugrožavaju ljudske živote i imovinu. Sajam se održava svake druge godine, a okupio je oko stotinu izlagača, koji predstavljaju 150 domaćih i svjetskih brendova iz desetak zemalja.

Neophodna prevencije katastrofa

Otvarajući 112 Expo, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić podsjetio je da su Srbija i zemlje u okruženju tokom prethodnih godina bile suočene s brojnim katastrofama, koje su za posljedicu imale ljudske žrtve, veliku patnju i materijalne štete. “Sve to ukazuje da elementarne nepogode i tehničko-tehnološki akcidenti predstavljaju veliku pretnju i narušavaju bezbednost građana”, rekao je Marić. Tokom sajma Sektor za vanredne situacije predstavio je sisteme i opremljenost vatrogasno-spasilačkih jedinica pokaznim vježbama za reagovanje u vanrednim situacijama. Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Srbije Aleksandar Jovanović sajam smatra važnim zbog promjene svijesti u oblastima bezbjednosti i zdravlja na radu. “Ovu oblast promovišemo više kroz stručni program, diskusije, konferencije i socijalni dijalog i apelujemo na poslodavce i zaposlene da su dužni da primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu kako bi se broj povreda na radu sveo na minimum. Želimo da sačuvamo zdravlje radno aktivnog stanovništva jer smo svesni da je to preduslov razvoja zemlje”, rekao je Jovanović. U Srbiji prosječno godišnje na radnom mjestu nastrada oko 35 ljudi, a hiljadu doživi teške povrede. Da se više ulaže u preventivu možda bi životi bili više sačuvani, a porodice ne bi ostale bez hranilaca.

Važno je biti viđen

Iako tradicionalno prisutni na ovakvoj vrsti događaja, prezentacija novih proizvoda, druženje s potencijalnim kupcima ili konkurencijom motiv je koji i dalje privlači kompanije koje posluju u ovoj oblasti da izlažu na sajmu 112 Expo. “Ovo je najveći sajam zaštitne opreme u Srbiji, a mi kao jedan od vodećih proizvođača moramo da zauzmemo svoje mesto”, kaže Slobodan Dimitrijević, direktor sektora marketinga i komercijalnih poslova Proizvodnje Mile Dragić. Jer, kako je objasnio, dražava je njihov najveći kupac, a zatim slijede vatrogasna društva. “Tradicija je osnova zbog čega smo prisutni jer se na sajmovima ovog tipa ne može ništa novo napraviti budući da dolaze isti ljudi”, ističe Nebojša Pančić, generalni direktor firme Vatroival. Smatra da bi za kompanije koje se bave vatrogasnom opremom bilo korisnije da se organizuju u udruženja i tako zajedno nastupaju, dodavši ipak da to nije izvodljivo zbog raznih sujeta.

 

Promovisani novi proizvodi 

Izlagači su predstavili novitete u oblastima prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama, bezbjednosti i zdravlja na radu.

Kompanija CP Security promovisala je sistem s master ključem, koji omogućava vlasniku više objekata da im pristupi samo s jednim ključem koji ne može biti kopiran, što predstavlja tehnologiju visokog stepena bezbjednosti. Kompanija Bexing, koja se bavi proizvodnjom, servisom i održavanjem specijalnih nadogradnji za različite vrste vatrogasnih i komunalnih vozila i opreme, predstavila je vozila vlastite proizvodnje: aerodromsko vozilo VP 2.500/250V, na podvosku MB Atego 1329 4×4 i kombinovano vatrogasno vozilo VPS 3000/250 na podvosku Iveco Trakker 150E25WS 4×4. Bexing je izložio i vatrogasne Rosenbauerove ljestve L32A-XS, koje su posjetioci imali priliku i da isprobaju. Nikola Stojančević, direktor Vertec Solutionsa, nije krio optimizam zbog prisustva na sajmu. Ovo je tek drugi put da izlažu, ali iznenadila ih je dobra posjeta projektanata i firmi kojima su potrebni sistemi za detekciju i gašenje varnica u ventilacionim kanalima i sistemi za detekciju i gašenje požara na udaljenim lokacijama. Firma Svecom prezentovala je sisteme za gasnu detekciju, stacionarnu i personalnu, a prvi put na 112 Expu izlagala je i firma Rasel s protivpožarnom opremom i vatrogasnim aparatima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *