Regija

Općine u Sloveniji mete cyber napada

Zbog cyber napada otežan je pristup web-stranicama slovenskih općina Bovec, Izola, Kranj, Krško, Kopar, Ljubljana, Postojna, Ptuj, Piran i Škofja Loka.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković očekuje da će problemi biti uskoro riješeni, dok Općina Škofja Loka također preduzima mjere za otklanjanje posljedica napada, ali zbog njegovih razmjera još nije jasno kada će web-stranice ponovo biti dostupne, napisali su između ostalog na Facebooku.

 Kako je objasnio gradonačelnik Ljubljane na redovnoj konferenciji za novinare, nema informaciju da su nedostupne i stranice općinskih preduzeća ili institucija.

Nekoliko državnih institucija i kompanija prijavilo je kibernetičke napade prošle sedmice. Između ostalog, nedostupni su bili vladin portal gov.si te web-stranice Agencije za zaštitu konkurencije, Banke Slovenije, ombudsmana te predsjednika Republike.

Kako je u četvrtak rekao državni sekretar u kabinetu premijera Vojko Volk, web-stranice su bile meta napada uskraćivanja usluge (DDoS), a rečeno je i da je premijer Robert Golob osigurao dodatna finansijska sredstva i kadrovsko pojačanje za sektor cyber sigurnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *