Prijevoz / Saobraćaj Vertikalna tržišta

Osiguravanje školskih autobusa pomoću tehnologije

Zaštita miliona djece koja se svakodnevno prevoze školskim autobusima na vrhu je liste prioriteta. Nove i naprednije tehnologije pomažu školama da zaštite učenike u autobusima, ali i van njih
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

Školski autobusi jedan su od najsigurnijih načina prijevoza. Štaviše, prema američkoj Nacionalnoj upravi za sigurnost u saobraćaju, učenici imaju 70 posto veću šansu da sigurno stignu do škole ako putuju autobusom, a ne automobilom. Uprkos tome, autobuske nesreće poput one iz 2016. godine u Chattanoogi u Tennesseeju, u kojoj je poginulo šestero učenika, ukazuju na potrebu za boljim sigurnosnim mjerama. Kako naglašava Justin Malcolm, direktor upravljanja proizvodima u Safe Fleetu, danas je kombinacija javne svijesti o ovom problemu, obuke učenika i vozača autobusa te instalacije integrisanih sigurnosnih tehnologija od ključne važnosti za savremeno osiguravanje autobusa.

Korištenje kamera i GPS praćenja
Danas postoje različite vrste sigurnosnih rješenja za školske autobuse. Kamere su uobičajena sigurnosna mjera, a u prošlosti su uglavnom bile postavljane unutar autobusa. Međutim, razvoj tehnologije sada školama omogućava da videonadzorom uživo prate dešavanja u autobusima i van njih. Ovo je bitno zato što su učenici najranjiviji tokom ulaska u autobus i izlaska iz njega. Iako je upotreba rampi, ležećih policajaca i STOP znakova smanjila broj smrtnih slučajeva i povreda učenika, ugrađivanje kamera na autobusima pomaže u kažnjavanju vozača koji na nepropisan način prolaze pored njih. “Kamere postavljene pored STOP znakova detektuju kada vozila nepropisno presijecaju traku, a neke države omogućavaju korištenje ovih kamera kako bi se kaznili prestupnici. Stražnje kamere pružaju vozačima još jedan način da provjere ima li pješaka iza školskog autobusa. Osim toga, vozači autobusa imaju tihi alarm i panik-dugme, koje mogu pritisnuti kako bi upozorili na problem ili hitnu situaciju u školskom autobusu”, kaže Gene Ballard, Kajeetov menadžer u oblasti pametnih autobusa.

Leslie Kilgore, potpredsjednica inžinjeringa u Thomas Built Busesu (TBB), objašnjava kako korištenje kamere s prikazom od 360 stepeni, kao što je PV360 sistem kamera te kompanije, može omogućiti pogled od 360 stepeni iz ptičije perspektive na eksterijer autobusa. “Za razliku od drugih kamera na tržištu koje sliku šalju na podijeljenom ekranu, PV360 omogućava potpuni pregled oko čitavog autobusa pomoću više slika spojenih kako bi se dobila jedna”, kaže ona. PV360 koristi četiri kamere kako bi se vozačima autobusa u stvarnom vremenu omogućio videoprikaz svega što se dešava oko autobusa, bez potrebe za stalnim prebacivanjem na druge uglove.

GPS praćenje je još jedno popularno rješenje koje se koristi za zaštitu autobusa. Škole na taj način mogu saznati tačnu lokaciju svih autobusa u svom voznom parku. “GPS tehnologija omogućava generisanje izvještaja o brzini na putu, kao što su oni o stvarnoj brzini kretanja autobusa u odnosu na ograničenje brzine na cesti. Prema tome, ako vozač autobusa prekorači brzinu, prijevozni centar može vidjeti ko je prekoračio brzinu, na kojem mjestu i za koliko”, objašnjava Ballard. Prema Morgan Minster, marketinškoj menadžerici u Wireless Linksu, ugrađivanje GPS telematskih uređaja pomaže menadžerima prijevoza u školama u dobijanju bitnih podataka, od lokacije autobusa u stvarnom vremenu, preko ponašanja vozača autobusa tokom vožnje do informacija o održavanju i obavijesti o ulasku vozila u unaprijed određena područja i rute te izlasku iz njih.

Kako je Wi-Fi promijenio situaciju
Osim naprednije tehnologije i GPS telematike, kompanije su razvile i veliki broj rješenja za poboljšanje zaštite u školskom prijevozu. Za to je velikim dijelom zaslužna veća dostupnost Wi-Fi mreža i cjelokupna IoT revolucija. “Tehnologija rezultira sve većim brojem sigurnosnih rješenja u školskim autobusima. Prvo rješenje koje je školske autobuse uvelo u 21. vijek je pristup internetu. Budući da oni postaju dobro umrežena vozila, mora postojati faktor koji svu tu tehnologiju drži na okupu. A taj povezujući faktor je pristup internetu. S Wi-Fi-jem u autobusima škole dobijaju pristup internetu potreban za napredak u umreženom svijetu, istovremeno štedeći novac i proširujući mogućnosti integracije sa svim rješenjima koja podržavaju Wi-Fi”, objašnjava Ballard.

Kilgore spominje da mobilne mreže i Wi-Fi omogućavaju pristup aplikacijama i njihovo funkcionisanje u autobusima. Osim toga, mobilna mreža omogućava usputno nadograđivanje određenih tehnologija, a to menadžerima i tehničarima autobuskih voznih parkova štedi vrijeme i novac te poboljšava sigurnost učenika. Malcolm ističe da uvođenje videoprijenosa uživo, koje omogućava korištenje kamera radi praćenja hitnih situacija u autobusima, otežava visoka cijena tarifnih planova na mobilnim mrežama. “Korištenje mobilnog Wi-Fi-ja pomoći će u smanjenju broja prepreka za uvođenje prijenosa videa uživo tako što će omogućiti raspodjelu troškova tarifnih planova”, kaže on.

Uz to, Wi-Fi s filterima koji učenicima u školskim autobusima omogućava da se fokusiraju na svoju zadaću ili edukativne igre zaokuplja im pažnju i smanjuje šansu da će u autobusu izbiti svađa ili tuča, smatra Ballard. “Neće trošiti vrijeme na društvenim mrežama ili gledajući TV. A učenici s Wi-Fi-jem u školskim autobusima mogu dobiti dodatnih 20 dana učenja”, objašnjava on.

Nove tehnologije za sigurnije autobuse
Na današnjem tržištu brojne su nove i inovativne tehnologije koje se koriste u autobusima radi poboljšanja sigurnosti. “Ne uvodimo inovacije tek reda radi. Umjesto toga, pokušavamo riješiti probleme u industriji i raditi na tome da autobusi budu sigurniji, efikasniji, lakši za održavanje, kao i da smanjimo ukupne troškove korištenja”, kaže Kilgore. Jedna takva tehnologija u razvoju je detekcija pješaka. TBB trenutno razvija vlastito rješenje za detekciju pješaka, koje će se sastojati od LED svjetala na retrovizorima i više radara s frekvencijskim pojasom od 77 GHz, postavljenih s vanjske strane Thomas Bult autobusa. “Ovi radari većeg frekvencijskog pojasa koji se koriste za autonomna vozila i meteorološka ispitivanja u visokoj rezoluciji omogućit će precizniju detekciju i mjerenje pješaka ili objekata na udaljenosti od tri metra s prednje i stražnje strane autobusa, kao i s njihovih strana. Bit će vidljiva čitava zona oko autobusa. Kada dođe do detekcije pješaka, sistem će o tome obavijestiti vozača na tabletu u njegovoj kabini, kao i preko signalnih svjetala na retrovizorima”, objašnjava Kilgore.

Safe Fleet također radi na pametnim tehnologijama za detektovanje pješaka, koje koriste kombinaciju videa, senzora, vještačke inteligencije i dubokog učenja, što će pomoći u analiziranju i smanjivanju broja budućih nesreća. “Safe Fleet trenutno radi na određenom broju tehnologija za zaštitu školskih autobusa koje povećavaju vidljivost oko autobusa te analiziraju opasne faktore u njihovoj neposrednoj blizini i obavještavaju vozače i učenike o njima. Ove tehnologije će kombinovano analizirati koja je vjerovatnoća da će prilazeće vozilo proći pored autobusa na nepropisan način te će upozoriti učenike i vozače da put nije slobodan. One će s ciljem smanjenja broja sudara povećati vidljivost i slati vizuelne i zvučne obavijesti vozačima kada se na semaforu detektuje kretanje u neposrednoj blizini autobusa”, kaže Malcolm. Škole počinju koristiti i upozorenja o prelasku iz trake u traku, kao i obavještenja o potencijalnim sudarima koja vozače upozoravaju prije moguće nesreće.

Izazovi za zaštitu i sigurnost
Jedna od najvećih prepreka s kojima se škole susreću kada žele uvesti novu tehnologiju je budžet. “Školski budžeti su ograničeni, a kada je riječ o dilemi između kupovine više školskih autobusa ili opremanja samo nekoliko njih najnovijom tehnologijom, većina škola će odlučiti da kupi više autobusa”, objašnjava Kilgore. Još jedan izazov je, kako smatra Minster, manjak želje da se stvari promijene. “Iako su škole svjesne njihovih prednosti, one ne žure da donesu budžet neophodan za opremanje školskih autobusa ovim vrstama tehnologija ili misle da im trenutno ne trebaju. To uzrokuje kašnjenje u implementaciji ovih rješenja, što je šteta budući da svi mogu imati koristi od njih”, kaže Minster. S druge strane, Malcolm kao prepreke za brže uvođenje novijih tehnologija vidi probleme s povezivošću, visoku cijenu tarifnih planova i nivo znanja o mrežnoj IT infrastrukturi.

Promjena regulativa radi sigurnijeg školskog prijevoza
Fatalne nesreće u školskom prijevozu potiču američke zakonodavce na federalnom i državnom nivou da ojačaju regulative kojima se uređuje oblast zaštite u školskom prijevozu. Nove uredbe često su rezultat tragičnih nesreća. Naprimjer, smrt dvogodišnje djevojčice u New Jerseyu rezultirala je tzv. Abigailinim zakonom. Njime se propisuje da školski autobusi u toj američkoj saveznoj državi moraju biti opremljeni senzorima za detektovanje objekata s prednje i stražnje strane autobusa. Zatim, nesreća u New Jerseyu iz maja 2018. godine, u kojoj su poginule učenica i učiteljica, stavila je fokus na zaštitu u školskom prijevozu. Kao rezultat toga, državni zakonodavci su donijeli zakon koji propisuje da svi novi školski autobusi imaju pojaseve koji osiguravaju donji i gornji dio tijela – prethodno su školski autobusi morali imati samo pojaseve za donji dio tijela.

Na nivou Sjedinjenih Američkih Država zaštita autobusa uređena je strogim regulativama donesenim u okviru Federalnih standarda o sigurnosti vozila (FMVSS). “Školski autobusi moraju ispuniti 42 FMVSS-ova zahtjeva, više od bilo kojeg drugog vozila na cestama”, objašnjava potpredsjednica inžinjeringa u Thomas Built Busesu (TBB) Leslie Kilgore. “Osim federalnih propisa, države imaju vlastite sigurnosne regulative, a Nacionalna uprava za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) i Nacionalna komisija za sigurnost u transportu (NTSB) daju dodatne prijedloge za poboljšanje zaštite u školskom prijevozu”, pojašnjava Kilgore. Prema NHTSA-i, samo u jednom danu 2017. godine više od 104 hiljade vozača školskih vozila suočilo se s nepropisnim prolaskom 77.972 vozila pored njihovih autobusa. Nacionalna konferencija državnih legislativa (NCSL) izvijestila je da s ciljem borbe protiv ovog problema trenutno 15 američkih saveznih država dozvoljava lokalnim vlastima ili školama korištenje kamera za snimanje i kažnjavanje vozača koji na neprimjeren način prolaze pored zaustavljenih školskih autobusa.

Pojasevi, senzori, stabilizatori…
Nedavno je NTSB preporučio da svi školski autobusi u Americi budu opremljeni pojasevima za osiguravanje gornjeg i donjeg dijela tijela, kao i elektronskom stabilizacijom. Iako se neke savezne države pridržavaju ovih preporuka, ostale ih još razmatraju. Prema NCSL-u, trenutno samo osam država SAD-a – Arkanzas, Kalifornija, Florida, Luizijana, Nevada, New Jersey, New York i Teksas – imaju zakone koji propisuju da školski autobusi moraju imati pojaseve za putnike. Elektronska stabilizacija, koja asistira vozačima školskih autobusa detektujući kada je autobus nestabilan i ispravlja njegovu putanju prije nego što dođe do prevrtanja ili gubitka kontrole, može pomoći u prevenciji nesreća. Kilgore naglašava da Kanada od svih novih školskih autobusa zahtijeva da budu opremljeni elektronskom stabilizacijom. “S vremenom će sve više ovih sigurnosnih funkcija postajati standardna pojava u školskim autobusima. Danas naši novi Saf-T-Liner C2 školski autobusi imaju elektronsku stabilizaciju i telematiku motora u okviru standardne opreme. Uskoro će se zbog regulativa ili potreba u ovoj industriji ugrađivati i više funkcija. Ali trebat će vremena i dodatnih edukacija da bi školski autobusi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi dobili sve ove tehnologije”, kaže Kilgore.

Budućnost pametnih školskih autobusa
Safe Fleetova kompanija Seon rješava problem velikih podataka nudeći potpuno integrisano rješenje za školski prijevoz, koje kombinuje video, upravljanje rutama, praćenje i identifikovanje učenika kako bi se administratorima olakšalo dobijanje smislenih podataka pomoću kojih se može poboljšati zaštita učenika. Osim toga, firmini certificirani administratori mogu školama pomoći u projektovanju njihovih bežičnih mreža kako bi se mogle nositi s visokim zahtjevima videoprijenosa.
Uprkos budžetskim ograničenjima, školski autobusi će i dalje postajati ne samo sigurniji nego i pametniji. Uz nove regulative namijenjene boljoj zaštiti učenika, zajedno s boljom povezivošću i tehnološkim napretkom, školski autobusi će neizbježno postati pametniji – ne samo zbog dostupnih tehnologija nego zato što će to biti potrebno za zaštitu učenika.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *