Svijet

Pad tržišta videonadzora u 2022. usljed protivpandemijskih mjera u Kini

Novaira Insights je u posljednjem izvještaju izvršila korekciju podataka za globalnu industriju videonadzora u 2022. godini.

Razlog je veliki pad kineskog tržišta zbog uvedenih protivpandemijskih mjera. Zabilježeni pad globalnog tržišta za prošlu godinu iznosio je 3,4 posto, čemu je kumovalo kinesko tržište, koje je prošle godine palo za čak 18,6 posto, navodi se u izvještaju.

Međutim, izvještaj dodaje da će ova korekcija vjerovatno biti prolazna jer će se Kina ukidanjem mjera vrlo brzo oporaviti, a time će se ekonomski razvoj i projekti vratiti na pravi put.

“Kineska vlada je preusmjerila troškove s projekata kao što je uvođenje videonadzora na borbu protiv COVID-a i podršku ekonomiji tokom uvedenog karantina. Procjenjuje se da je Kina i dalje najveće tržište videonadzorne opreme na svijetu, sa 44 posto svjetskog tržišta u 2022. Međutim, riječ je o smanjenju u odnosu na godinu prije toga, kada je njen udio iznosio 52 posto”, kaže Josh Woodhouse, vodeći analitičar i osnivač Novaira Insightsa.

Kao i druge industrije, kinesko tržište videonadzora osjetilo je posljedice uvođenja restriktivnih mjera i poslovne neaktivnosti. Prema finansijskom izvještaju Hikvisiona, rast te kompanije u 2022. iznosio je svega 1,12 posto u odnosu na 2021. godinu, što je velika razlika u odnosu na period između 2020. i 2021, kada je iznosio gotovo 17 posto. Također, prihodi u prvom kvartalu 2023. bili su manji za 1,94 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče 2023, s ponovnim otvaranjem Kine i ukidanjem ograničenja u većini zemalja, projekti i druga ulaganja se nastavljaju. To će biti pozitivan razvoj za globalno tržište videonadzora, koje će, prema izvještaju Novaira Insightsa, porasti za 11,8 posto ove godine, s vrijednošću iznad 27 milijardi dolara.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *