Svijet

Vrijednost tržišta sigurnosti 171 milijardu dolara do 2027.

Prema predviđanjima Grand View Researcha, vrijednost globalnog tržišta tehničke sigurnosti dostići će cifru od 171 milijardu američkih dolara do 2027. godine, uz složenu godišnju stopu od 6,5%.

Jačanje svijesti o potrebi zaštite perimetra u ekonomijama u razvoju dovelo je do širenja primjene IP kamera u stambenim zajednicama, kao i trgovačkim kompleksima i uredima. Nadalje, analitičari navode da rastuće terorističke prijetnje, granični sporovi i izbjeglička kriza potiču na usvajanje strožijih sigurnosnih mjera, što dovodi do jačanja tržišta sigurnosti.

Vlade širom svijeta pokreću inicijative razvoja pametnih gradova kako bi poboljšale infrastrukturu i implementirale naprednije sigurnosne sisteme. Osim toga, jedan od ključnih prioriteta razvijenih zemalja je modernizacija postojeće infrastrukture, uz uvođenje naprednijih sigurnosnih mjera i jačanje zaštite državnih agencija. I kompanije su sve više zabrinute zbog sigurnosti svojih zaposlenika i zato uvode sisteme za sprečavanje neovlaštenog pristupa, što dodatno potiče potražnju za sigurnosnim rješenjima.

U Grand View Researchu navode da je Kina zadržala najveći udio na azijsko-pacifičkom tržištu u 2019. godini. Rast kineskog tržišta potiče veliki broj građevinskih projekata i inicijativa za razvoj pametnih gradova. Nadalje, aktivnosti tehnoloških divova kao što su Hikvision i Dahua dodatni su faktori koji doprinose tome. Kompanije se fokusiraju na strateška partnerstva i akvizicije radi unapređenja ponude svojih proizvoda i usluga. Dahua je u augustu 2019. sklopila savez s kompanijom Pepper kako bi ponudila napredniju sigurnost uz svoje videousluge i ponudu iz oblasti interneta stvari (IoT) s ciljem kvalitetnije zaštite od neovlaštenog pristupa podacima. Ovo partnerstvo, navode analitičari, omogućit će integraciju naprednih rješenja iz Peppera i hardvera koji nudi Dahua.

Ostali segmenti istraživanja pokazali su da videonadzor dominira tržištem sigurnosti, s ostvarenom vrijednošću od 33,1 milijardu dolara u 2019. Razlog je činjenica da ovi sistemi omogućavaju kontinuirano praćenje u stvarnom vremenu i pomažu u smanjenju krađa. Osim toga, očekuje se da će integracija sistema nastaviti dominirati tržištem u predviđenom periodu, prvenstveno zahvaljujući faktorima kao što su stroga regulativa i potražnja za isplativim sistemima. Očekuje se da će stambeni segment zabilježiti najveću složenu godišnju stopu rasta od više od 7%, i to zbog sve većeg broja potrošača koji preduzimaju mjere zaštite svoje imovine od potencijalnih prijetnji.

Ključne kompanije koje igraju aktivnu ulogu na tržištu su: Hikvision Digital Technology, Honeywell International, Johnson Controls, Robert Bosch i ADT. Ovi igrači se fokusiraju na primjenu strategija spajanja i akvizicija kako bi ojačali prisustvo na tržištu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *