Konferencije

Dahua održala “AI Show” u Banjoj Luci

Dahua, jedna od vodećih videonadzornih kompanija na svijetu, održala je “AI Show” 14. februara u banjalučkom hotelu Courtyard by Marriott. Događaj je organizovan u saradnji s Master BC-jem iz Banje Luke, dobavljačem sigurnosne opreme i dugogodišnjim Dahuinim distributerom za područje Bosne i Hercegovine
Priredila: Redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

Nakon nedavno obilježene petnaestogodišnjice uspješne saradnje Dahua i Master BC početak godine su iskoristili da organizuju konferenciju posvećenu primjeni vještačke inteligencije. Stotinu pedeset posjetilaca AI Showa imalo je priliku da se upozna s njenom upotrebom u Dahuinim proizvodima.

 

AI Show u punom sjaju
Shodno tome i teme koje su se obrađivale na ovom događaju bile su zanimljive i praktične: govorilo se o prijenosu podataka i tome kako ga koristiti na pametniji način, zatim o IP kamerama i mrežnim snimačima s vještačkom inteligencijom, a bilo je riječi i o rješenjima za digitalnu signalizaciju te inteligentnim rješenjima za parkiranje i saobraćaj, kao i kontroli pristupa i njenoj primjeni u praksi. Predavanja je održao Dahuin edukator i tehnološki evanđelista za Centralnu i Istočnu Evropu Jacek Weglarz. Jedan od najznačajnijih trendova vezanih za videonadzor budućnosti je AI, odnosno ugrađivanje napredne vještačke inteligencije u kamere. Dahua ima vlastiti institut za napredne tehnologije u kojem radi na upotrebi te tehnologije u videonadzornim rješenjima, a tu su i projekti u kojima istražuje njenu primjenu u pametnim gradovima, saobraćaju i maloprodaji.

Lite, Pro i Ultra serije
Weglarz je govorio o Lite, Pro i Ultra serijama kamera. Riječ je o Dahuinoj pojednostavljenoj klasifikaciji kamera na cjenovno niži, srednji i visoki rang. Lite serija je dizajnirana za manje i srednje zahtjevne upotrebe, a predstavlja kombinaciju pažljivo odabranih funkcija koje mogu ispuniti bitne potrebe kompanija, uz zadržavanje pristupačnih cijena. Stoga su Lite kamere privlačno rješenje za korisnike s osnovnim potrebama u nešto jednostavnijim okruženjima. Lite serija IP i HDCVI kamera ima različite tehnološke adute, a to se posebno odnosi na činjenicu da podržava digitalni široki dinamički raspon. To omogućava nadzor izuzetno slabo osvijetljenih, kao i veoma osvijetljenih dijelova scene te zona s velikim kontrastom. Serija obuhvata niz kamera za upotrebu u različitim okruženjima, od kupolastih do bullet i turret kamera, a pored fiksnih objektiva, kupci će na raspolaganju imati i modele s podrškom za alternativne objektive, uključujući i one s dimenzijama od 3,6 mm, 6 mm i 2,7–12 mm. Svi modeli imaju ojačano kućište u skladu s IP67 i IK10 standardima, kao i CMOS senzore za progresivno skeniranje koji su zaslužni za dovoljno oštar videoprikaz. Veliki dio Lite serija kamera podržava i IC LED osvjetljenje za videonadzor u uslovima slabog osvjetljenja, kao i otpornost na prašinu i vodu.

Eco savvy
Na događaju se govorilo i o Pro kamerama koje su, zapravo, Eco savvy kamere, što ne označava energijsku efikasnost, već je skraćenica za Elite, Competitive, Opportunity. Mogu se koristiti u profesionalnim projektima, imaju podršku za 4K rezoluciju, H.264H+ i H.265+ kompresiju videa, zatim ugrađenu videoanalitiku za detektovanje provala, prepoznavanje lica i nepoznatih objekata te audiodetekciju (koja se aktivira nakon prelaska definisanog zvučnog praga), kao i široki dinamički raspon od 120 dB. Osim toga, bilo je riječi i o Ultra seriji kamera predviđenih za zahtjevnije projekte i kupce. One koriste Sonyjev Starlight čip, imaju rezoluciju do 12 MPx te podršku za široki dinamički raspon do 140 dB. Ultra starlight kamere podržavaju naprednu videoanalitiku, koja donosi toplotno mapiranje i brojanje ljudi, zatim Smart Defog funkciju, korisnu za nadzor pri maglovitom vremenu, infracrveno snimanje za oštriju sliku u noćnim uslovima, stabilizaciju slike, pametno prilagođavanje scene (SSA), koja predstavlja sposobnost IP kamera da snimaju jako kvalitetne slike u slovima slabe, ali i zadovoljavajuće osvijetljenosti, te poslovnu analitiku, koja se može iskoristiti za optimiziranje poslovanja. Ove mogućnosti, uz bogat izbor HDCVI i termalnih kamera, zaokružuju Dahuinu ponudu, koja spada među najbolje na svjetskom tržištu.

Najpopularnije na tržištu
Nekoliko Dahuinih modela kamera pokazalo se naročito uspješnim na tržištu, kao što su HFW5231 s Full HD rezolucijom, H.264H+ i H.265+ kompresijom i naprednom videoanalitikom, zatim HDW5631 6MP kamera, koja ima ugrađen mikrofon i koristi istu vrstu kompresije uz napajanje preko Etherneta, te HDW4831 kamere sa 4K rezolucijom i različitim videoanalitičkim funkcijama. Sve koriste Sonyjeve STARVIS čipove, a budući da imaju relativno mala kućišta, mogu se koristiti i u zatvorenim prostorima. Za vanjsku upotrebu pogodna je IPC-HFW4239R-ASE TrueColor kamera, čiji je senzor dva i po puta osjetljiviji od onih u kamerama sa STARVIS čipovima, odnosno podržava 2560 mV, te F1.0 leće. Zahvaljujući tome što podržavaju i snimanje videa u boji u uslovima izuzetno slabog osvjetljenja, mogu se koristiti na zamračenim mjestima kao što su parkovi, neosvijetljena parkirališta i udaljena obalna područja, što predstavlja idealno rješenje za klijente kojima je noćni nadzor od ključne važnosti kada je riječ o zaštiti imovine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *