Najave II Zdravstvo

Pandemija koronavirusa: Godina iskušenja za sigurnosnu industriju

Sasvim neočekivano, događaj godine u globalnoj sigurnosnoj industriji neće biti ni rast ni revolucionarna tehnologija ili poslovna akvizicija. Umjesto toga, kandidat za navedenu titulu uopće ne dolazi iz svijeta sigurnosti i odaziva se na ime COVID-19 ili, kolokvijalno, koronavirus

Piše: Mirza Bahić; E-mail: redakcija@asadria.com

Sam izraz koronavirus prilično je neprecizan jer opisuje skupinu virusa kojoj COVID-19 pripada. Od početnog izbijanja epidemije u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. novi virus je već okarakterisan kao pandemija, sa sekundarnim žarištima u Evropi (Italija) i na Bliskom Istoku (Iran). Pored kontinuiranog rasta broja oboljelih i smrtnih slučajeva, sigurnosni sektor s opravdanom bojazni očekuje nastavak 2020. jer se negativni utjecaj pandemije na globalnu ekonomiju već u martu, prema podacima Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju, procjenjuje na gubitke u rasponu od jednog do dva triliona dolara. U nastavku teksta donosimo vam pregled postojećeg stanja u sigurnosnoj industriji, s posebnim osvrtom na utjecaj pandemije na tržišta videonadzornih sistema i rješenja za pametne domove, uz oprezne prognoze budućeg razvoja situacije.

Žaoka globalne ekonomske krize

Kako sigurnosna industrija ne posluje u vakuumu, posebno u savremenoj globaliziranoj ekonomiji, koronavirus ima potencijal da značajno utječe na njene godišnje rezultate, prvenstveno iz dva razloga: pogođenosti Kine kao tehnološke proizvodne baze i Evrope i Amerike kao važnih tržišta za sigurnosnu industriju. Žaoku krize već su osjetili i organizatori sigurnosnih sajmova serijom otkazanih i odgođenih skupova i konferencija, čije je održavanje ključno za zdravo poslovanje cijelog lanca opskrbe u ovoj industriji. 

Zapravo, ključni ekonomski problem s koronavirusom nije samo broj umrlih i oboljelih nego poremećaji do kojih dolazi usljed preduzimanja mjera na sprečavanju njegovog širenja. Na globalnom nivou tržišta i dionice na berzama već pokazuju znatan pad prinosa u odnosu na planirane vrijednosti. Pored svega navedenog, situacija na sigurnosnom tržištu je još složenija, posebno zbog činjenice da bi neki njegovi segmenti mogli pretrpjeti još teže udarce, naročito videonadzor. 

Manjak radne snage i komponenti 

Analitičari smatraju da bi širenje koronavirusa i njegov utjecaj na dostupnost radne snage i nedostatak komponenti u Kini mogli ozbiljno utjecati na sigurnosno tržište. Prema novom izvještaju kompanije Omdia, bivšeg IHS Markita udruženog s Informa Techom, trenutna epidemija koronavirusa mogla bi značajno utjecati na globalno tržište videonadzora zbog pada potražnje i problema s dostupnošću proizvoda izazvanih manjkom radne snage i komponenti u Kini. S obzirom na to da na Kinu otpada 90% globalne proizvodnje videonadzornih kamera i 45% prihoda ostvarenih na svjetskom tržištu u 2019. godini, opravdan je strah da bi svaki poremećaj toka proizvodnje, lanca snabdijevanja ili dostupnosti radne snage u toj zemlji mogao bitno utjecati na videonadzorno tržište i, posredno, cijeli sektor sigurnosti. O tome govore i donedavno aktuelne prognoze o prihodima u segmentu videonadzora u ovoj godini, čija se vrijednost prije izbijanja krize procjenjivala na skoro 20 milijardi dolara. “S obzirom na to da je Kina najveći svjetski proizvođač i kupac kamera videonadzornih kamera, ona ima ogroman proporcionalni utjecaj na globalnom tržištu tih proizvoda. Dobavljači opreme za videonadzor u Kini trenutno se suočavaju sa smanjenom proizvodnjom zbog nedostatka radne snage i kašnjenja isporuka nakon lunarne Nove godine. U međuvremenu, domaća potražnja za sistemima za videonadzor opće namjene će vjerovatno stati ili će opasti jer se kineska vlada sada fokusira na kontrolu koronavirusa”, kaže Tommy Zhu, analitičar za videonadzor u kompaniji Omdia. 

Zhu dodaje da je nedavno zatvaranje pokrajine Hubei, izazvano širenjem virusa, teško pogodilo i susjedne oblasti poput pokrajina Guangdong, Zhejiang i Jiangsu te gradova Peking i Šangaj. Sve ove regije danas preduzimaju različite mjere radi kontrole širenja epidemije, a istovremeno je u većinu pokrajina, općina i autonomnih regija u toj zemlji stigla naredba da kompanije ne otvaraju vrata minimalno do 10. februara. Za određene grupe stanovništva pogođenog izbijanjem epidemije uveden je i 14-dnevni karantin, što je utjecalo na dostupnost radne snage. “Iako je problem dostupnosti radne snage do sada imao tek neznatan utjecaj, ako se u drugom kvartalu epidemija nastavi širiti i poraste broja infekcija, efekti koronavirusa na snabdijevanje hardverom za videonadzor bit će veoma ozbiljni, ne samo u Kini već i širom svijeta”, kaže Zhu.

Logistički problemi i poremećaj lanca snabdijevanja

Problemi u oblasti transporta i logistike također imaju ogroman utjecaj na nabavku opreme za videonadzor. Kina je zemlja u kojoj posluje nekoliko ključnih dobavljača objektiva, CMOS senzora i uređaja na čipu, koji se koriste u kamerama i drugim sistemima za videonadzor. Iako se ove kompanije sada postepeno vraćaju u biznis, Zhu kaže da je nedostatak radne snage potencijalni problem, jer epidemija može oboriti proizvodnju različitih komponenti čak i ako potpuni utjecaj pojave virusa u ovom segmentu još nije do kraja utvrđen. S druge strane, ima razloga i za optimizam, jer su veliki dobavljači opreme za videonadzor, zapravo, glavni kupci pojedinačnih komponenti, a snabdijevanje ovog sektora će vjerovatno biti određeno kao prioritet u budućnosti. Ako se epidemija uspješno ograniči do početka aprila, a industrijski poremećaji saniraju, utjecaj virusa na tržište videonadzora bit će znatno smanjen. Međutim, ako se epidemija nastavi širiti i broj zaraza poraste u drugom tromjesečju, učinci epidemije na ovaj i druge sigurnosne sektore bit će mnogo ozbiljniji.

Udar na tržište pametnih domova 

Epidemija koronavirusa ne štedi nijedan sektor, no neki bi mogli biti posebno pogođeni kao što je tržište sistema za pametne domove. Prema sadašnjim prognozama, njegovi prihodi bi usljed epidemije mogli pasti i za 19,5 milijardi dolara u ovoj godini. U odnosu na isprva prognoziranih 120,6 milijardi dolara, prihodi industrije pametnih domova bi, prema predviđanjima kompanije Omdia, trebali biti ograničeni na 101 milijardu. Razlog za to je predviđeni pad u broju isporučenih uređaja s planiranih 693,8 miliona na 603,5 miliona. Potencijalni razlog za optimizam ipak leži u činjenici da tržište pametnih domova obuhvata širok spektar uređaja koji se koriste, u rasponu od sigurnosnih sistema do rješenja za kontrolu rasvjete i temperaturu. “Zbog velikog broja dostupnih proizvoda tržište pametnih domova moglo bi se pokazati otpornijim u suočavanju s ekonomskim izazovima poput koronavirusa u odnosu na druge, manje diverzificirane industrije. Ipak, očekuje se da će tržište pametnih domova doživjeti korekciju tokom 2020. godine, pri čemu će rast usporiti u većini zemalja”, kaže Blake Kozak, analitičar u kompaniji Omdia.  

Regionalne razlike u pogledu pogođenosti epidemijom

Očekuje se da će Azija doživjeti najveće usporavanje u 2020. godini, pri čemu će pad prihoda iznositi 7,8 milijardi dolara, uz 66,2 miliona proizvoda manje isporučenih od prvobitno predviđenih. Kako se regija počne oporavljati od pandemije, proizvodnja bi trebala ubrzavati. Međutim, iscrpljene zalihe mogle bi predstavljati dodatno opterećenje za potencijalno slabiju potražnju sve do početka drugog tromjesečja 2020. godine. Na području Sjeverne i Južne Amerike prihodi od prodaje uređaja za pametne domove pali su za 10,6 posto. Ipak, očekuje se da će rast ovih uređaja u Sjedinjenim Državama biti nešto veći u odnosu na ostale zemlje. Projekcije rasta mogu se dodatno smanjiti ako se berze ne oporave ili se virus proširi u mjeri u kojoj bi negativno utjecao na američke lance snabdijevanja. 

U nekim regijama Sjedinjenih Američkih Država i drugim zemljama sa široko rasprostranjenim slučajevima oboljelih od koronavirusa broj instalacija u pametnim domovima mogao bi biti manji. Iako potražnja možda i neće pasti za neke prodajne kanale, mogućnost slanja i isporuke proizvoda ili instaliranja uređaja mogla bi se drastično umanjiti. Ovo se već dogodilo u Kini, u kojoj platforme poput Alibabe preuzimaju narudžbe za pametne zvučnike, ali su isporuke odgođene. Ukupno gledajući, uprkos raznolikosti ekosistema pametnih domova, problemi u lancu snabdijevanja u kombinaciji s nešto suzdržanijim potrošačkim tržištem i kašnjenjem instalacija i pružanja usluga mogli bi dodatno usporiti širenje primjene tehnologije pametnih domova u 2020. godini.

Opasnost iz sjene – otkazivanje sajmova i konferencija

Štetan utjecaj izbijanja nove pandemije leži i u odgodama ili otkazivanju sajmova i drugih skupova posvećenih sigurnosti, što će zasigurno izazvati lančane gubitke za sve aktere u ovom sektoru. Ovo su neki od do sada otkazanih važnih događaja. 

– Sajam sigurnosti ISC West, koji se trebao održati između 17. i 20. marta, pomjeren je za juli. Will Wise, potpredsjednik grupacije Reed Exhibitions, kaže da to nije bila odluka koju su organizatori lako donijeli. “Neophodno je da zadržimo svoju opredijeljenost da nam prioritet budu zdravlje i sigurnost svih uključenih u ISC West”, kaže Wise.

– Kompanija Messe Frankfurt odgodila je tajvanski sajam Secutech za april 2021. godine, a prvobitno se trebao održati u Taipeiju od 22. do 24. aprila. Regina Tsai, direktorica kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media, ovako je komentarisala najnovija dešavanja: “Dobrobit naših partnera uvijek je naš ključni prioritet. U skladu s tim, odlučili smo preduzeti odgovarajuće mjere kako bismo podržali napore lokalne samouprave u borbi protiv epidemije COVID-19. Pokušali smo utvrditi nove datume za Secutech 2020, međutim nismo uspjeli pronaći adekvatno rješenje za naše partnere. Na raspolaganju smo imali vremenski okvir za pomjeranje sajma u drugu polovinu 2020. Ipak, s obzirom na blizinu sljedećeg izdanja sajma i marketinške aktivnosti naših izlagača koje su već isplanirane za ovu godinu, ovaj vremenski okvir nije ponudio kvalitetnu vrijednost za naše partnere, tako da je sajam odgođen do aprila 2021. godine.” 

– Umjesto u maju 2020, IFSEC će biti održan u septembru. Organizator Informa Markets odlučio se na pomjeranje termina za period od 8. do 10. septembra, naravno na istom mjestu – u Excel centru u Londonu. U saopćenju organizatora navodi se da je odluka donesena nakon savjetovanja s izlagačima i drugim zainteresiranim stranama. Cilj je bio doći do najbolje odluke za sve. “Čvrsto vjerujemo da će novi termin biti od koristi za sve naše događaje i ponuditi najbolju moguću platformu za poslovanje kako izlagačima tako i posjetiocima”, ističu organizatori.

– Milestone Systems je otkazao planiranu konferenciju APAC/EMEA MIPS kao odgovor na sve veću zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika. Događaj je prvobitno planiran za 20. i 22. april u Dubaiju, a novi datum nije naveden. Iz kompanije javljaju da će u naredna dva mjeseca slijediti preporuke relevantnih državnih tijela i međunarodnih zdravstvenih organizacija u uvođenju proaktivnih zdravstvenih mjera. “Dobrobit zaposlenih, partnera i drugih aktera uvijek ima prednost za nas u Milestoneu. Konferencija MIPS je važna jer na njoj razmjenjujemo informacije i inovacije te istražujemo nadolazeće trendove, nove tehnologije i izazove zajedno s našim partnerima. Iako je bila teška, čvrsto vjerujemo da smo donijeli najodgovorniju moguću odluku”, kaže Kenneth Hune Petersen, direktor prodaje i marketinga u kompaniji Milestone.

– Kompanija Hikvision odlučila se na odgodu vlastitog Innovation Summita predviđenog za 12. i 13. mart u Amsterdamu. U kompaniji kažu da su dobili brojne poruke prijavljenih posjetilaca, koji su javili da otkazuju dolazak. Organizatori navode da pojava virusa sprečava uspješnu organizaciju skupa, koji je do sada služio kao prilika za stvaranje novih kontakata. Novi datum Summita još nije određen, uz obećanje organizatora da će o njemu naknadno obavijestiti sve zainteresirane. 

– S istim problemom se suočavaju i regionalni organizatori manifestacija posvećenih sigurnosti, jer su vlade svih naših zemalja zabranile održavanje većih skupova. U Hrvatskoj je otkazano održavanje nacionalnog strukovnog savjetovanja “Novi zakon – privatna zaštita”, planirano za 19. mart u Zagrebu. Organizator Hrvatski ceh zaštitara je najavio da će obavijestiti učesnike o novom terminu savjetovanja čim se steknu uvjeti za sigurno i stabilno održavanje skupa. Također je otkazan i Dan otvorenih integracija kompanije King ICT, koje godišnje okuplja više stotina ljudi iz IT-a, sigurnosti, telekomunikacija i sličnih oblasti.

Jačanje svijesti o važnosti vertikale biosigurnosti?

Postojeća kriza je, ako ništa, pokazala da u svijetu postoji izražena potreba za jasnim definiranjem sigurnosnih praksi u rukovanju biološki opasnim materijalima. U februaru 2020. objavljen je novi međunarodni standard za sisteme upravljanja biološkim rizicima ISO 35001, upravo u vrijeme širenja globalne epidemije koronavirusa. Učinkovito upravljanje rizicima od biološki opasnih materijala znači smanjenu šansu za pojavu nesreća, širenje bolesti i negativnog utjecaja na okoliš. Fizička i tehnička sigurnost usko je povezana s ovom oblašću jer uključuje fizičke prepreke i druge načine da se neovlaštenom osoblju spriječi pristup laboratorijima i opremi za čuvanje biorizičnih materijala. To uključuje detaljne mjere provjere osoblja, zgrada, laboratorija i prostora za skladištenje biološkog materijala. Elementi fizičke i tehničke sigurnosti bi se, u skladu s tim, uvodili prema potrebi, odnosno na temelju procjene rizika. U konačnici, svijet sigurnosti prije i nakon izbijanja globalne pandemije koronavirusa zasigurno neće biti isti, uz poseban skup izazova kojim će se morati pozabaviti cijeli lanac aktera, u rasponu od proizvođača i distributera do organizatora sigurnosnih skupova, kreatora međunarodnih standarda sigurnosti i krajnjih korisnika. 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *