Kontrola pristupa

Partnerstvo sa ASSA ABLOY pomaže investitorima da dobiju LEED certifikat

Interes za ekološke zgrade brzo raste. U nedavnom istraživanju evropskih stručnjaka za komercijalne nekretnine, 69% ispitanika potvrdilo je da potražnja raste, kako kod investitora tako i kod korisnika*.

Kako bi potaknuo i zadovoljio potražnju, poljski građevinski investitor Torus tražio je najviši nivo LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certifikata za sve svoje nekretnine u području Gdanjska**. Da bi ovo postigli za svoja dva nova uredska objekta, tražili su partnera za sigurnosna rješenja sa velikim iskustvom u podršci certificiranju ekološke gradnje i izradi specifikacija. Na kraju su odabrali ASSA ABLOY Opening Solutions.

Kao i sve poslovne zgrade kompanije Torus, nova poslovna zgrada Format i objekat mješovite namjene Alchemia opremljeni su naprednim tehnologijama prema najvišim standardima za inovacije i održivost.

Torus u svakoj situaciji bira proizvode koji imaju ekološke deklaracije proizvoda (EPD) i Green Circle dokumentaciju te favorizira rješenja za kontrolu pristupa koja smanjuju ugljični otisak i troškove energije.

Rastuća potražnja za certifikatima ekološke gradnje

Kako bi dobio najveću moguću LEED ocjenu, Torus radi sa dobavljačima posvećenim održivom razvoju koji dosljedno demonstriraju dobre prakse u ovoj oblasti.

Konsultanti kompanije ASSA ABLOY za BIM i specifikacije posjeduju visoku stručnost u pružanju podrške svim vrstama projekata ekološka gradnje. Detaljni opisi za šest vodećih programa certifikacije — uključujući LEED — dostupni su za preuzimanje***. Svaki od njih opisuje doprinos koji svaki proizvod i tehnologija mora ostvariti prema kriterijima u okviru programa.

„Ovi opisi potrebnih doprinosa su samo početna tačka za praktičnu saradnju koja koristi gotovom objektu u ekološkom, ekonomskom i socijalnom smislu  tokom njegovog cijelog životnog ciklusa“, kaže Alicja Leszczynska, menadžer specifikacija za Poljsku u ASSA ABLOY „Saradnja sa ASSA ABLOY omogućila je kompaniji Torus da dođe do inovativnih rješenja koja poboljšavaju energetske performanse zgrada.”

ASSA ABLOY je objavio i nekoliko nezavisno revidiranih ekoloških deklaracija proizvoda (EPD). Svaka od njih opisuje ukupni ekološki uticaj pojedinačnog proizvoda, uključujući  mapu njegovog otiska u rasponu od sirovina preko proizvodnje, logistike i upotrebe, do recikliranja na kraju životnog vijeka. Ove procjene životnog ciklusa daju informacije korisnicima i detaljno navode informacije potrebne za podršku prijemu dostavljenih planova ekološke gradnje.

„Rješenja za bežičnu kontrolu pristupa kao što su energetski efikasne Aperio kvake pružaju visok nivo sigurnosti, omogućavaju integraciju sa drugim sistemima i mogu čitati različite tehnologije, uključujući mobilne akreditive,“ objašnjava Roman Sokolowski iz Torusa.

Korisnici i zakupci često žele znati više o održivosti, a Torus im sada može dati i odgovore.

Smanjenje potrošnje energije odabirom pravih rješenja za kontrolu pristupa

Kontrola pristupa za dva nova objekta kompanije Torus koristi integrirana, energetski efikasna žičana i bežična rješenja: Aperio bežične kvake za vrata te HID iCLASS SE i HID Signo čitače.

Aperio uređaji na baterije koji štite vrata troše mnogo manje energije tokom instalacije i rada od uporedivog žičanog rješenja. HID Signo čitači za vrata posjeduju Intelligent Power Mode režim rada (IPM) koji štedi 41% energije u poređenju sa ekvivalentnim čitačima bez IPM konfiguracije****.

„Bežični Aperio takođe nudi fleksibilnost, dajući mogućnost proširenja sistema ili njegovog premještanja u slučaju izmjena plana uređenja poslovnog prostora“, kaže Roman Sokolowski iz Torusa.

„Nepostojanje ožičenja značajno smanjuje upotrebu materijala i troškove i osigurava brzu instalaciju.”

Preuzmite ovu brošuru i saznajte kako vam konsultanti kompanije ASSA ABLOY za BIM i specifikacije mogu pomoći u ekološkoj gradnji: https://assaabloy.com/emeia-blueprint/en/documents/solutions/topics/bim-specification/downloads/AA_BIM_Awareness_Brochure_Screen_03_2023_FINAL.pdf

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *