Regija Vijesti

Policiji omogućiti videonadzor na izlazima iz Sarajeva i u vozilima

Povodom nedavnog ubistva dvojice policajaca prilikom krađe automobila u Sarajevu, kantonalna skupština je na hitnoj sjednici usvojila više zaključaka vezanih za poboljšanje sigurnosnog stanja.

Prvi zaključak je da se videonadzorom pokriju izlazi iz Kantona Sarajevo, a kamere priključe na postojeće operativne centre u policijskim upravama. Planirano je i uvođenje videonadzora u staklu od retrovizora policijskih vozila, s mogućnošću snimanja unutar i van vozila, te uključivanja i isključivanja.

U planu je i proširenje upotrebe sistema radioveze (radiostanice za prikriveni rad, izdvojeni mikrofoni, komunikatori…), upotreba specijaliziranih dispečerskih aplikacija koje pružaju napredne funkcije i integraciju, kao i upravljanje svim učesnicima u sistemu radioveze, modernizacija pokretnog centra veze u svrhu efikasnije komunikacije. Policijska vozila će biti praćena putem GPS sistema: samostalnog ili sistema praćenja putem radioveze, uz opcije praćenja u vremenskom intervalu ili na osnovu pređene udaljenosti.

Sve će to pratiti i mobilna provjera podataka s terena/iz vozila direktno u bazama podataka putem laptopa/tableta, povezivanje sa svim dostupnim bazama podataka civilnog registra i policijskih agencija kao i s lokalnim bazama podataka, uz mogućnost brzog transfera slika ili drugih dokumenata s terena ili na teren. Radi provjere ili utvrđivanja identiteta osobe, moći će se skenirati otisak prsta i izvršiti provjera putem AFIS softvera, a bit će omogućeno skeniranje bar koda s pasoša, odnosno lične karte te provjera u bazi podataka.

Dugoročni ciljevi

Uz nabrojane kratkoročne, u planu su i dugoročni ciljevi, koji podrazumijevaju izmjenu zakonskih i podzakonskih akata na višim nivoima koji se odnose na problematiku teških krađa motornih vozila, pooštravanje krivično-pravnih sankcija i izmjene Pravilnika o upotrebi sile, zatim izgradnju namjenskog objekta za smještaj Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uspostavu modernog operativno-komunikacijskog centra za smještaj ljudi i opreme koji bi 24 sata bili zaduženi za praćenje sistema radioveze, telefonije, videonadzora i sl., nabavku savremene opreme za videonadzor (PTZ kamere visoke rezolucije, prilagođene noćnom radu te s ANPR/LNPR videoanalitikom i prepoznavanjem tablica u realnom vremenu, nabavka termalnih kamera i dronova s kamerama visoke rezolucije) te razvoj telekomunikacijske infrastrukture za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *