Svijet Vijesti

Ukradeni podaci skoro svih banaka u Pakistanu

Podaci korisnika gotovo svih pakististanskih banaka prodaju se na Dark Webu. Rezultat je to najveće hakerske kampanje pokrenuta protiv banaka u toj zemlji. Procenjuje se da su ukradeni finansijski podaci više od 8.000 vlasnika računa iz najmanje deset banaka.
Prema prvobitnoj istrazi, koju je provela Federalna agencija za istrage, utvrđeno je da su “gotovo sve” banke u Pakistanu pretrpile napad. Šef te agencije kapetan Muhamed Šoaib izjavio je da je agencija svim oštećenim bankama uputila pisani poziv na sastanak sa šefovima i onima koji su zaduženi za sigurnost. Dodao je da će banke biti odgovorne ako se identificiraju slabe sigurnosne prakse kao ključni uzrok krađe podataka.

Kapetan Šoaib je također izjavio da hakeri nisu u Pakistanu, da su uspjeli ukrasti velike količine novca s računa korisnika te da je sasvim očigledno da banke moraju poboljšati svoje sigurnosne sisteme kako bi spriječile slične napade.

Još nije jasno kada je došlo do kompromitiranja sigurnosti, ali Federalna agencija za istrage tvrdi da trenutno istražuje više od 100 slučajeva.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *