Regija Vijesti

Povjerenik upozorava na nezakonito postupanje ličnim podacima

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije u pismu koje je uputio Komori javnih izvršitelja ukazao je da je u više postupaka nadzora koje je provodio po predstavkama građana utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u obradi podataka o ličnosti te da, uprkos nekoliko formalnih upozorenja koje je uputio, javni izvršitelji s takvom praksom nastavljaju.
Podsjetio je da je jedna od zakonom utvrđenih obaveza Komore da se brine o tome da javni izvršitelji savjesno i zakonito obavljaju svoj posao, te da je u skladu s tim obaveza Komore da preduzme sve potrebne korake da bi se s nezakonitom praksom prestalo.

Povjerenik je kopiju pisma dostavio i Ministarstvu pravde, koje je po zakonu nadležno da vrši nadzor na radom javnih izvršitelja.

U provedenim postupcima nadzora utvrđeno je da javni izvršitelji, prilikom dostavljanja rješenja o izvršenju koja donose po prijedlozima istog izvršnog povjerioca i od istog datuma, dostavljaju podatke o ličnosti većeg broja osoba: imena i prezimena, adrese, dugovanja. Dostavljaju, dakle, i podatke svih drugih lica za koje je izvršni povjerilac istom prilikom tražio izvršenje. Dostavljajući, npr., izvod iz “Knjige uručenja opomenutih korisnika”, čine dostupnim, bez svrhe i potrebe, ne samo podatke konkretnog dužnika nego podatke svih osoba u odnosu na koje se izvršenje od povjerioca tom prilikom traži.

Nezavisno od činjenice što uzrok ovakve prakse najvjerovatnije nije zla namjera, već neznanje, nemar ili aljkavost, ona je direktno suprotna zakonskoj obavezi da se pri obradi ličnih podataka preduzimaju odgovarajuće mjere zaštite podataka, a njom se izlažu kompromitaciji i mogućoj zloupotrebi lični podaci većeg broja osoba, pa se s njom mora prestati bez odgađanja, navodi se iz institucije Povjerenika za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *