Automatizacija objekata Objekti Stambena sigurnost

Posjetioci Metro Malla sigurniji uz Hikvision

Osiguravanje hiljada posjetilaca u Metro Mallu, jednom od najvećih tržnih centara u Ankari, nije jednostavno. Zato je sigurnosno osoblje odabralo Hikvisionovu pouzdanu, inovativnu i isplativu tehnologiju za cjelodnevnu zaštitu kupaca i osoblja
Pripremio: Odjel marketinga za Evropu, Hikvision
E-mail: marketing.eu@hikvision.com

Metro Mall je jedan od najprometnijih zabavnih i poslovnih centara u glavnom gradu Turske. Više od 200 prodavnica, uredi, kino, kafići, restorani i teretana prostiru se na gotovo 220.000 kvadratnih metara, dok kroz obližnju metrostanicu svakodnevno prođe više od 300.000 putnika. S obzirom na prometnost i složenost lokacije, sigurnost kupaca i radnika glavni je prioritet – ali i izazov. “Prije nego što je otvoren, znali smo da će Metro Mall postati žarišna tačka za kupce i putnike te da će sigurnost biti izazov. Bilo nam je potrebno rješenje koje se može nositi s tom složenošću i na koje bismo se mogli osloniti. Imali smo niz prijedloga videonadzornih rješenja, ali Hikvisionov je bio daleko najbolji. Cjelovito rješenje bilo je vrlo detaljno, a tehnologija se činila izuzetno kvalitetnom”, kaže Bahri Berçin, menadžer Metro Malla.

Rješenje
Hikvision je projekat započeo tražeći od kompanije Meriç Technology da analizira lokaciju. “Budući da je riječ o složenoj i prometnoj lokaciji, trebalo nam je dovoljno kamera da bismo mogli ponuditi sveobuhvatnu sigurnost”, kaže Yunus Bölükbaş, inžinjer pretprodaje Hikvisiona u Turskoj. Nakon analize dizajnirano je rješenje s više od 500 kamera unutar tržnog centra, parkirališta i oko perimetra. Za osiguravanje unutrašnjosti centra Hikvision je preporučio 2 MP varifokalne IR bullet kamere na zidovima i mrežne kupolaste antivandalske kamere na plafonima. Za pouzdanu sigurnost na otvorenom – danju, noću i po svim vremenskim prilikama – Hikvisionove mrežne IR PTZ kupolaste kamere instalirane su oko perimetra tržnog centra, pri čemu njihov 20x optički zum sigurnosnom osoblju omogućava da detaljno ispita potencijalne prijetnje. Hikvision je također instalirao centrale za kontrolu pristupa i Mifare čitače kartica kako bi se sigurnosnom i drugom ovlaštenom osoblju trgovačkog centra omogućio siguran ulazak u područja s ograničenim pristupom. Cijelo rješenje povezano je s mrežnim snimačima kako bi se sva obrada i analiza snimaka vršila u nadzornoj sobi u tržnom centru.

Veća sigurnost za posjetioce i osoblje
“Velika je razlika. Rješenje nam pomaže da mnogo učinkovitije zaštitimo kupce i pruža nam pouzdane dokaze u slučaju istrage sigurnosnih incidenata, čemu smo se i nadali”, kaže Hüseyin Gençer, tehnički direktor Metro Malla. Centrale za kontrolu pristupa također pomažu u osiguravanju prostora tržnog centra sa zabranom neovlaštenog ulaska. “Svakom članu osoblja možemo omogućiti pristup prostorima tržnog centra gdje trebaju nešto uraditi, a u prilici smo da u svakom trenutku vidimo gdje su svi. Također, integracija Hikvisionovog videonadzora i Mavili vatrodojave pomogla nam je da unaprijedimo upravljanje niskonaponskim sistemom”, dodaje on. U planu je i širenje sistema na obližnje stambeno područje, koje se sastoji od pet zgrada sa po 30 spratova. Hikvision također planira instalirati iVMS-5200E centralizirani sistem upravljanja i integrisati ga s alarmnim sistemom druge kompanije, tako da osoblje Metro Malla s jednog mjesta mjesta upravljati videonadzorom, kontrolom pristupa i alarmnim sistemom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *