Kontrola pristupa

Prednosti mobilnog pristupa uz Incedo

Primjena mobilnog pristupa ubrzano raste.  Razlog su nezanemarive prednosti upravljanja kontrolom pristupa pomoću ključeva na mobilnom telefonu poput  praktičnosti, sigurnosti i uštede troškova.

Globalni obrasci rada su fluidniji nego ikad: IBM je procijenio svjetsku populaciju radnika na daljinu na 1,87 milijardi ljudi u 2022. godini. U svijetu sigurnosti, ASSA ABLOY-jev najnoviji izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa potvrđuje taj trend: gotovo dvije trećine organizacija će u naredne dvije godine barem u određenoj mjeri usvojiti mobilnu kontrolu pristupa, stoji u opsežnom istraživanju sigurnosnih stručnjaka.

Mobilni pristup je praktičniji

Praktičnost zamjene plastičnih ključeva pametnim telefonom očigledna je za sve korisnike. U mobilnom svijetu, za korisnike je logično da čuvaju sigurnosne ključeve na uređaju koji već nose sa sobom. Identične prednosti već su uvele mobilnu filozofiju u bankarstvo, rezervacije putovanja, dostavu hrane i mnoge druge sektore. Za radnike i potrošače, praktičnost je ključna stavka.

S mobilnim pristupom, zaposlenici i posjetitelji mogu otključavati vrata i druge prolaze digitalnim ključem pohranjenim na mobilnom uređaju. Isti ključ otvara parkiralište, omogućava pristup mreži štampača ili čak aktivira automat za prodaju. To znači da mnogi zaposlenici sada ostavljaju svoje novčanike ili torbice kod kuće.

Mobilni pristup je fleksibilniji

 S poslovnog stajališta, mogućnost da upravitelji objekata koriste vlastiti pametni uređaj za izdavanje, izmjenu ili poništavanje mobilnog ključa zaposlenika nudi dodatnu fleksibilnost. Ona sigurnosno osoblje oslobađa vezanosti za radne stanice i smanjuje administrativne obaveze.

Kako naši obrasci rada postaju fluidniji, mogućnost da se posao učinkovito obavlja s bilo koje lokacije postaje neophodna. Upravljanje pristupom preko pametnog telefona nudi upravo to.

Sigurnosni menadžeri mogu brzo reagirati ako je upravljanje pristupom mobilno. Dozvole za pristup mogu se poništiti ili mijenjati bežičnim putem, bez potrebe za npr. ažuriranjima. Uz mobilno rješenje, upravitelji objekata štede vrijeme koje su ranije gubili na primopredaju akreditiva. Sada se sve radi trenutno i preko aplikacije.

Mobilni pristup jača sigurnost

Sigurnost digitalnih ključeva predstavlja veliki napredak u odnosu na tradicionalne kartice i privjeske s tagovima. Više od 17% ispitanika u nedavnoj anketi priznalo je da su izgubili RFID karticu ili privjesak u prethodnih 12 mjeseci. Gubitak ključa je prijetnjq po sigurnost lokacije. Koliko brzo bi zaposlenik primijetio gubitak plastične kartice s ključem? Anketa to ne navodi, ali svima je jasno da bi gubitak telefona bio brže primijećen.

Unatoč poslovnim politikama koje to zabranjuju, pametne kartice se često dijele među zaposlenicima. S druge strane, telefoni se znatno rjeđe posuđuju. U svakom slučaju, pametni telefoni imaju ugrađenu zaštitu u vidu otiska prsta, prepoznavanja lica ili lozinki. Ova biometrijska zaštita sprečava kradljivca da iskoristi mobilne ključeve na uređaju.

Mobilni pristup je ekonomičniji

 Mobilni akreditivi su jednostavniji i brži za upravljanje od kartica s ključevima, što donosi dodatne uštede troškova. Korištenje ključeva na pametnim telefonima eliminira potrebu za nabavkom plastičnih kartica ili plaćanjem za njihovu izradu. Izgubljena plastična identifikacija zahtijeva zamjenu dok je otkazivanje i ponovno izdavanje mobilne identifikacije praktično besplatno. Na ovaj način, mobilni pristup omogućava organizacijama da smanje korištenje plastičnih materijala koji nisu pogodni za reciklažu.

Prelazak na mobilni pristup uz Incedo

 Korisnici ključeva već koriste svoje mobilne uređaje za kupovinu, ukrcavanje u avion ili naručivanje taksija. S Incedo mobilnim ključevima, korisnici ne trebaju čak ni otvarati aplikaciju za otključavanje odobrenih vrata. S Incedom, pametni telefon postaje siguran i fleksibilan ključ. Korisničko iskustvo s vratima ostaje isto: samo dodirnite ili približite telefon čitaču kako biste ih otključali.

Mobilni ključevi su dio inovativnog Incedo ekosistema za kontrolu pristupa kompanije ASSA ABLOY. U pitanju je skalabilno i integrirano rješenje za organizacije u potrazi za sigurnošću koja će se razvijati zajedno s njima.  S Incedom, kompanije biraju između više bežičnih uređaja za kontrolu pristupa, žičanih čitača, cilindara s ključevima koji koriste generiranu energiju i još mnogo toga – svi se otključavaju uz odabir RFID akreditacija, pametnih ključeva ili mobilnog telefona. Organizacije upravljaju svima s jednog mjesta, s opcijom lokalnog ili upravljanja u oblaku preko Incedo softvera.

Incedo mobilni ključevi rade sa širokim rasponom mobilnih uređaja, uključujući telefone i pametne satove. Incedo mobilni ključevi koriste Seos, najnoviju generaciju tehnologije za akreditive s najvišim standardima enkripcije i autentifikacije. NFC i Bluetooth LE su podržani, što osigurava potpunu fleksibilnost.

Ako kompanije odaberu pravo mobilno rješenje, izazovi prelaska na mobilne ključeve i mobilno upravljanje pristupom će biti mnogo manji nego što se često misli.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *