Bankarstvo / finansije Protivprovala

Najefikasnija prevencija napada na bankomate

Svjedoci smo sve češćih napada na bankomate korištenjem plina ili eksploziva. Posljedice trpe i objekti u kojima se bankomati nalaze. Istraživanje provedeno u europskim zemljama pokazalo je da takve napade najbolje prevenira elektrohemijska zaštita, koja u slučaju napada oboji novac i onemogući njegovo korištenje

Piše: Ines Cero, direktorica, Alarm automatika Sarajevo; E-mail: iness@alarmautomatika.com

Elektrohemijska zaštita je najefikasniji način prevencije napada na bankomate jer se u slučaju pokušaja krađe novac pohranjen u kasetama označi posebnom bojom i više nije upotrebljiv. Zbog jednostavnosti korištenja, boje izuzetnih sigurnosnih karakteristika, kompatibilnosti sa bankomatima različitih proizvođača, mogućnosti daljinskog nadzora nad svakom kasetom te modularnog koncepta sistema, Oberthur Cash Protection ICSD (In-Cassette Staining Device) rješenje s uređajem za bojenje u samoj kaseti je najefikasniji način prevencije fizičkih napada (plinom, eksplozivom, vozilom i slično) na bankomate.

Svjedoci smo sve češćih napada na bankomate korištenjem plina ili eksploziva. Osim krađe novca, posljedice trpe i objekti u kojima se bankomati nalaze. Istraživanje provedeno u europskim zemljama pokazalo je da takve napade najbolje prevenira elektrohemijska zaštita koja u slučaju napada oboji novac i onemogući njegovo korištenje.

Oberthur Cash protection

Elektrohemijska zaštita je sistem tehničke zaštite sličan protuprovalnom sistemu. Bazira se na alarmnom modulu koji ima ugrađenu detekciju i/ili omogućuje spajanje vanjskih detektora kako bi se detektirali svi načini provale u bankomate, od nasilnog otvaranja vrata sefa, rezanja sefa, pokušaja odnošenja bankomata vozilom i napada plinom ili eksplozivom, te na osnovu te detekcije aktivira funkciju bojenja novčanica unutar kaseta s novcem. Oberthur Cash Protection je renomirani francuski proizvođač elektrohemijske zaštite bankomata koji proizvodi elektrohemijsku zaštitu već 35 godina i jedan je od inovatora u tom području. Dio je Oberthur Grupe, koja, između ostalog, proizvodi i sigurnosni papir za novčanice te dizajnira i proizvodi novčanice, a rješenje elektrohemijske zaštite ove kompanije ugrađeno je u više od 50.000 bankomata u 35 zemalja. Oberthur Cash Protection razvio je ICSD (uređaj za bojenje u kaseti) kako bi zaštitio novčanice unutar kasete bankomata od bilo kakvih fizičkih napada kao što su eksplozije (plinom ili eksplozivom), naleti vozilom, bilo kakvo ilegalno otvaranje, krađe i slično.

Kasete unutar bankomata posjeduju poklopce u kojima je ugrađena elektronika koja, sama ili preko kontrolnog modula u bankomatu, detektira napad i aktivira otpuštanje specijalne tinte kojom se oboje sve novčanice u kaseti, i to minimalno 20% njene površine. Tako obojene novčanice ne mogu se koristiti jer je tinta vidljiva, a detektira se i u uređajima za kontrolu novčanica. Alarmni modul s ugrađenim detektorom vibracija smješten je na dno sefa bankomata. Uz njega dolaze kontakti zaključanosti i otvorenosti vrata bankomata, a posjeduje i veliki broj ulaza i izlaza koji omogućuju spajanje drugih senzora, kao što je detektor plina ili svjetlosni senzor. Moguće je povezivanje i s postojećom protuprovalom na objektu, kojoj prosljeđuje informaciju o statusima i aktiviranju elektrohemijskog sistema. Alarmni modul omogućava i daljinsko aktiviranje preko ulaznog kontakta ili programski putem centralnog softvera. Oberthur rješenje je certificirano u više zemalja, između ostalih ima i VdS certifikat.

Jednostavna primjena i upotreba

Nakon primjene ovakve zaštite bankomata nisu potrebni nikakvi zahvati na samom bankomatu, dovoljno je zamijeniti poklopce na postojećim kasetama u koje je ugrađena elektrohemijska zaštita. Za korisnika, odnosno kompaniju koja puni bankomat proces punjenja ostaje isti kao prije, nisu potrebne nikakve dodatne operacije. Ako se bankomat otključa i otvori legalnim načinom, EKS sistem se sam deaktivira i kasete se mogu zamijeniti kao i ranije. Alarmni modul automatski prepoznaje i bežično komunicira s novom kasetom i uključuje zaštitu kada se bankomat zatvori. Kaseta ima vlastitu zaštitu koja se aktivira kod otvaranja ili zagrijavanja, tako da za prijenos kasete nije potrebna nikakva dodatna zaštita niti uređaji u vozilu kako se bojenje ne bi aktiviralo. Dostupni su gotovi poklopci za sve važnije tipove bankomata. Zamjena poklopca ne utječe na kapacitet kasete, pa će se u nju i dalje moći pohraniti ista količina novca. Velika prednost Oberthur rješenja su gotovi poklopci s tintom i elektronikom za većinu bankomata na tržištu, što znači da je instalacija brza – potrebna je samo zamjena postojećeg poklopca na lokaciji, bez dodatnih preinaka na samom bankomatu, pa je garancija na bankomat sačuvana. Također, zaštita ne utječe na kapacitet kasete. Poklopac ima jasnu LED indikaciju stanja zaštite (crveno – zeleno) te dodano indikaciju stanja baterije.

Visoka isplativost bez skrivenih troškova

Isplativost Oberthur rješenja zaštite bankomata temelji se na izbjegavanju skrivenih troškova za krajnjeg korisnika. Prilikom transporta kaseta nisu potrebni dodatni specijalni spremnici za njihov prijenos i prijevoz, dok je za punjenje novcem u “cash centrima” dovoljno imati uređaj za deaktiviranje. Koncept sistema je modularan, što znači da dodatne senzore (svjetla, plina), module (primjerice za povezivanje s alarmnim sistemom) i funkcije (npr. daljinski nadzor i upravljanje) korisnik implementira po potrebi.

 Sigurnosna tinta IBNS

Troškovi održavanja sistema elektrohemijske zaštite u velikoj mjeri ovise i o trajnosti tinte koja se koristi za obilježavanje novčanica, a upotrebom IBNS (Intelligent Banknote Neutralization Systems) sigurnosne tinte su svedeni na minimum. Rok trajanja tinte u Oberthur kasetama je duži od vijeka trajanja bankomata, pa nema troškova njene zamjene. Zato je cijelo rješenje bankama isplativije, a kompanijama koje ga održavaju jednostavnije. Tintu odlikuje visoka sigurnost. Nije je moguće izbrisati sa novčanica, efikasna je na svim vrstama novčanica (papirnate i polimerske), nije opasna za zdravlje, a uređaji za kontrolu novčanica će sigurno prepoznati one koje su bile obojene tintom. Oberthur rješenja zaštite bankomata će biti predstavljena na konferenciji Zaštita finansijskih institucija, koja se održava u Sarajevu u junu ove godine. Konferenciju organizuje Alarm automatika, ovlašteni zastupnik kompanije Oberthur u regiji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *