Bankarstvo / finansije Mehanička zaštita Vertikalna tržišta

Razotkrijte napade na bankomate uz pravo sigurnosno rješenje

Napadi su stalni izvor briga za operatore bankomata, a statistika pokazuje da to postaje sve veći problem. Implementiranje najboljeg videonadzornog rješenja za nadgledanje bankomata moglo bi smanjiti gubitke i broj napada

Izvor: a&s International

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Brojni su načini napada na bankomate i ljude koji ih koriste. Dok su fizički napadi razlog za određenu brigu, danas prevare i krađa podataka s bankovnih kartica stvaraju mnogo veću štetu. Kriminalci u trenu mogu ukrasti bankovne i kartične informacije, a da korisnik i ne zna za to. Zato je krađa podataka i novca s bankovnih kartica i dalje gorući problem za bankomate širom svijeta. Prema nedavnom izvještaju FICO-a, broj kompromitovanih bankomata i trgovinskih uređaja tokom 2016. godine samo u SAD-u porastao je za 30 posto. Međutim, u izvještaju o bankomatskom kriminalu Evropskog tima za sigurnost bankomata (EAST) stoji da je u istoj godini u Evropi broj napada čiji je cilj krađa podataka s bankovnih kartica opao za 20 posto. Uprkos tome, EAST napominje da je ukupni broj napada na bankomate u Evropi u 2016. porastao za 26 posto.

 

Smanjenje broja napada?

Prema FICO-u, oko 60 posto napada u SAD-u otpada na nebankovne bankomate, poput onih u supermarketima. Ostatak se odnosi na bankomate u vlasništvu banaka te na POS uređaje kao što su oni za kartično plaćanje u prodavnicama. Međutim, ima i dobrih vijesti. Prosječno trajanje napada se smanjuje. FICO-ovi podaci pokazuju da su bankomati ili POS uređaji u prosjeku bili pod napadom 11 dana, nasuprot prosječnom trajanju napada od 14 dana u 2015. godini. Pri tome se i prosječan broj kartica zahvaćenih jednim napadom smanjio za pola. Iako podatak o rastućem broju napada na bankomate ne zvuči baš dobro, solidan sistem za videonadzor implementiran kao dio holističkog sigurnosnog rješenja za nadgledanje bankomata mogao bi pomoći u hvatanju kriminalaca prije nego što naprave ikakvu štetu. Korištenjem odgovarajućeg tipa kamera i efikasnog softvera za upravljanje videom (VMS) operatori bankomata mogli bi postati spremniji nego ikada da na vrijeme spriječe napade.

Izazovi u oblasti nadzora bankomata

Kada je u pitanju nadzor bankomata, izazovi su brojni. Oni se odnose na okruženje i montiranje odgovarajuće opreme. Izazovi iz okruženja se teško mogu kontrolisati. Promjene u osvjetljenju usljed promjenjive sunčeve svjetlosti predstavljaju neke od najvećih izazova specifičnih za nadzor bankomata. S obzirom na to da je veliki broj bankomata smješten vani, kamere se moraju prilagođavati promjenjivoj sunčevoj svjetlosti, kao i tami jednom kada sunce zađe te bilo kakvim drugim promjenama u okruženju. Dakle, videonadzorne kamere moraju biti u stanju prilagoditi se svim ovim promjenama. “March Networks ima liniju namjenskih kamera za bankomate koje imaju visok dinamički raspon i odlično funkcionišu u uslovima slabog osvjetljenja kako slika nikada ne bi bila presvijetla ili pretamna”, kaže menadžer za tržišna rješenja u March Networksu Daniel Caggiula. Kada je riječ o vidnom polju (FOV), kamere March Networksa mogu pokriti vertikalni FOV od 0,9 metara, što omogućava snimanje korisnika bankomata od struka naviše kako bi svi bitni detalji na njemu bili vidljivi.

Još jedan izazov je ograničenost zaposlenika da nadziru i upravljaju transakcijama na bankomatima u desecima ili čak stotinama poslovnica. “Stručnjaci za istraživanje bankovnih prevara često su prisiljeni tražiti dokaze neefikasnom pretragom slika i zabilježenih aktivnosti oslanjajući se na video lošeg kvaliteta, koji se nekada sporo skida i čija pohrana može biti skupa”, objašnjava Uma Welingkar, potpredsjednica odjela za upravljanje proizvodima u 3VR-u. “Pretrage hronološki zabilježenih aktivnosti također zahtijevaju da korisnici otprilike znaju kada je došlo do incidenta. Što je mogući vremenski raspon u kojem se incident desio veći, to je više videa koji se mora ručno pregledati kako bi se identifikovali sumnjivci ili neke druge bitne informacije, zbog čega je takva istraga vremenski zahtjevna, neefikasna i skupa. I što je najbitnije, može biti teško na taj način doći do dokaza koji bi doveli do osuđivanja kriminalaca”, dodaje Welingkar.

Razvoj pravog nadzornog rješenja

Usljed ranjivosti bankomata razvoj najefikasnijeg mogućeg nadzornog sistema izuzetno je važan. Faktori poput pouzdanosti i kamera visokog kvaliteta samo su mali dio uspješnog rješenja. “Finansijske institucije trenutno su u potrazi za proaktivnim rješenjima koja im omogućavaju da smanje troškove i postignu maksimalan povrat investicije. Zbog ovoga se moraju osloniti na nekog dovoljno posvećenog proizvođača s kojim banka može prevazići buduće izazove”, kaže menadžerica marketinga u SCATI-ju Raquel Elias. „Najbolje je ono rješenje koje omogućava prevenciju napada i aktivira uzbune u stvarnom vremenu u slučaju fizičke agresije na bankomate ili njihove sabotaže“, pojašnjava Elias. Takvo rješenje bi uvijek trebalo biti integrisano sa sistemima za nadzor transakcija. “Najvažnija stvar je ponuda sveobuhvatne i specijalizirane sigurnosne platforme koja se može prilagoditi specifičnim zahtjevima svake banke, kao i zahtjevima i regulacijama okruženja (standardi i legislativa, korporativne promjene itd.)”, dodaje ona.

Caggiula, pak, smatra da “za efikasan nadzor bankomata finansijske institucije moraju tražiti videonadzorno rješenje koje integriše HD video te analitiku detekcije prisustva i transakcijske podatke, uz dodatak izvještavanja koje će pomoći u lakšem identifikovanju nepravilnosti.”

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju… 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *