Kontrola pristupa

Rješenja za pristup jačaju održivost zgrada

Podrška za održivost na nivou organizacije podrazumijeva široku i stratešku viziju. Prateća analiza mora obuhvatiti i fizičku infrastrukturu jer, prema IEA-u, zgrade troše oko 30% globalne energije*.

Ova razmatranja su već dio brojnih radnih procesa u arhitekturi i dizajnu. Potražnja za certifikatima ekološke gradnje, na primjer, raste među donosiocima odluka u oblasti građevinarstva, navodi se u nedavnom istraživanju koje je obuhvatilo 4.000 profesionalaca**.

Ipak, jednako važan je cijeli životni ciklus zgrade. Čak i kada je zgrada u upotrebi, mnoge odluke o projektima i specifikacijama utiču na trajne performanse održivosti i upravljanje energijom. Pri tom, odabir pristupnih rješenja može doprinijeti planiranju cjelovite strategije održivosti.

Od faze idejnog projekta i isporuke proizvoda do održavanja, popravke i rekonstrukcije starih objekata, odabir sistema kontrole pristupa igra važnu ulogu u najmanje četiri različita segmenta.

Podrška za specifikacije u ekološkim zgradama

ASSA ABLOY proizvodi i isporučuje proizvode za gotovo svaki tip zgrade ili prolaza, od vrata i zatvarača do kompletnih rješenja za digitalni pristup. „Ovakav asortiman nam daje jedinstvena i utemeljena stručna znanja o standardima i certifikatima“, objašnjava Dikesh Pattni, menadžer specifikacija u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA.

„Naši lokalni stručnjaci za specifikacije mogu pomoći kupcima da izaberu rješenja koja npr. smanjuju potrošnju energije ili proizvode za vrata koji poboljšavaju toplinsku efikasnost unutarnjih prostora.“

ASSA ABLOY nudi sveobuhvatnu podršku za arhitekte i građevinske investitore koji traže akreditaciju za bilo koji od šest vodećih certifikata ekološke gradnje: BREEAM, LEED, Green Star, WELL, DGNB, HQE***. Specifikatori mogu biti sigurni da će ASSA ABLOY uređaji iskoristiti savremene inovacije u lancu nabavke koje su posebno usmjerene na smanjenje ugljičnog otiska.

U Poljskoj, građevinski investitor Torus želi dobiti najjači LEED certifikat za sve nove objekte na području Gdanjska. Tamo gdje je to moguće, oni biraju proizvode koji imaju ekološke deklaracije proizvoda (EPD) i Green Circle dokumentaciju, dajući prednost pristupnim rješenjima koja smanjuju ugljični otisak i troškove energije.

ASSA ABLOY je ponudio stručna znanja kroz lokalni tim za BIM i specifikacije. Isporučeni su proizvodi rađeni po principima ekološkog dizajna koji pomažu u smanjenju tekuće potrošnje energije. Tu su robusni i pouzdani Aperio bežični uređaji za kontrolu pristupa koji se napajaju baterijama. Oni osiguravaju vrata i troše znatno manje energije od usporedivih žičanih rješenja. HID Signo čitači za vrata nude Intelligent Power Mode (IPM) način rada koji štedi 41% energije u poređenju sa ekvivalentnim čitačima bez IPM-a****.

Detaljni EPD-ovi su specifični za proizvode i u njima se navode konkretne prednosti ulaganja u rješenja koja nudi ASSA ABLOY.  To podrazumijeva primjenu više materijala koji se mogu ponovno koristiti i reciklirati, kao i implementaciju principa niskoenergetskog i ekološkog dizajna u poslovanju. To su detaljne informacije koje će biti od suštinskog značaja kada 2026. na snagu stupi evropska Direktiva o performansama zgrada.

Brza i laka instalacija uz manji utrošak materijala

Instalacija rješenja za zgrade može biti energetski intenzivna. Međutim, kompanije mogu smanjiti potrošnju energije odabirom rješenja za bežični digitalni pristup. ASSA ABLOY nudi više opcija, od sistema za upravljanje pristupom s pametnim ključem do uređaja za zaključavanje s tehnologijom prikupljanja energije.

Uz rješenja koja ne zahtijevaju postavljanje kablova oko vrata, nema bušenja ni kabliranja, što smanjuje potrošnju energije. Mnogo je manje oštećenja građevinskih struktura. Budući da je bežična instalacija brža, instalateri rjeđe putuju do objekata i nazad.

„Nepostojanje ožičenja značajno smanjuje upotrebu materijala, smanjuje troškove i osigurava brzu instalaciju“, kaže Roman Sokolowski iz Torusa.

Tu je i implementacija načela pametnog dizajna proizvoda kao što je zajednički predložak za više ASSA ABLOY Cam-Motion zatvarača vrata. Tako se pomaže instalaterima da posao obave brzo i precizno, štedeći vrijeme, troškove i energiju.

Smanjena potrošnja energije tokom korištenja

Faza primjene digitalnog sistema u zgradama i poslovnim prostorima znači stalnu potrošnju energije, 24 sata dnevno tokom cijele godine. Tradicionalni žičani sigurnosni i pristupni sistemi mogu biti neobično veliki potrošači energije.

Međutim, bežični sistemi rade na drugačiji način. Tokom rada, umjesto uvijek aktivne električne mreže koja napaja magnete za zaključavanje, bežični uređaji se aktiviraju samo kada im se pokaže akreditiv. Potrošnja energije tokom korištenja se potpuno eliminira ako se brave napajaju tehnologijom prikupljanja energije. Uređaji s vlastitim napajanjem ne zahtijevaju baterije ili bilo koji drugi vanjski izvor električne energije.

A Place To je kompleks mješovite namjene sa 400 stanova u Esbjergu u Danskoj. Tamo su vrata zaštićena elektronskim cilindrima ASSA ABLOY PULSE sa ključem i tehnologijom prikupljanja energije. PULSE uređaji se samostalno napajaju. Šifrovana elektronska zaštita cilindra se napaja energijom koja se stvara pritiskom ključa. „Važna prednost PULSE-a su ključevi i brave bez baterija i kablova,“ kaže Peter Høpfner, izvršni direktor kompleksa A Place To.

Tehnologija pametnog ključa nudi priliku i za minimiziranje putovanja. Nagrađivani ASSA ABLOY ključevi i aplikacija CLIQ Connect dizajnirani su da minimiziraju putovanja između centrale i objekata radi preuzimanja, vraćanja, ažuriranja ili ponovnog aktiviranja prava pristupa. Uz CLIQ Connect, svako nosi svoj programabilni CLIQ ključ sa sobom i ažurira ovlaštenja „u hodu“ preko Bluetooth veze sa telefonom. To znači manje pređenih kilometara i manje utrošenog novca za gorivo.

„CLIQ Connect je prikladan za preduzeća koja ispituju uticaj mobilne radne snage na održivost“, kaže Stephan Schulz, menadžer proizvoda CLIQ u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. „Tu je i manja potrošnja goriva koja će također pomoći u rješavanju budžetskih problema. Nudi se konkretan i trenutni povrat uloženog.”

Osim toga, tu je i opcija postavljanja ASSA ABLOY uređaja koji se mogu otključati mobilnim ključevima pohranjenim na korisnikovom telefonu. Kako se to radi umjesto korištenja kartica, privjesaka ili tradicionalnih metalnih ključeva, ova opcija smanjuje potrošnju materijala i goriva povezanog s nepotrebnim putovanjima. Odobrenje ili izmjena pristupa se vrši bežično, bez potrebe za vraćanjem u centralu ili na mjesto ažuriranja i bez fizičkih akreditiva za izdavanje ili upravljanje.

Rjeđe i manje invazivno održavanje

Svaki sistem u zgradi zahtijeva održavanje. Međutim, ne treba svim sistemima jednaka učestalost izlazaka na teren radi održavanja. Rjeđe održavanje znači manje putovanja i potrošnje energije. Tehnologije bežičnog pristupa sa dokazanim nivoom pouzdanosti i izdržljivosti opet nude značajnu prednost.

Mnoge ASSA ABLOY bežične brave, uključujući Aperio, koriste standardne baterije koje su optimizirane za duži vijek trajanja. To su obično dvije godine ili više, iako to zavisi od modela i upotrebe. U normalnim okolnostima, zamjena baterije je jedini vid održavanja koji  im je potreban, za razliku od žičanih sistema kod kojih je stručno održavanje elektrike česta potreba.

Programabilni sistemi ključeva sa elektronskim ili elektromehaničkim uređajima su dizajnirani za minimalno održavanje tokom cijelog životnog vijeka. eCLIQ cilindar, na primjer, ima integrirani spremnik s mazivom koji omogućava rad bez održavanja tokom i do 200.000 ciklusa. eCLIQ ključevi koji se napajaju baterijama imaju standardni vijek trajanja do deset godina između zamjena baterija.

„Energetsku efikasnost smo učinili pokretačkom snagom razvoja, dizajna i proizvodnje naših inovativnih rješenja,” kaže Olympia Dolla, voditeljica programa održivosti u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. „Tehnologija prikupljanja energije, mobilni ključevi i energetski efikasni uređaji trenutno pomažu u poboljšanju performansi održivosti i nude fleksibilnost za izazove koji dolaze.”

Preuzmite besplatni vodič o održivosti pristupnih rješenja  sa https://assaabloy.com/emeia-blueprint/en/documents/solutions/topics/sustainability/ASSA-ABLOY_Sustainability_Brochure_A4_Landscape_04_2024_FINAL.pdf 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *