Istraživanja Najave II

Security 50: Analiza Memoorija: Glavni trendovi koji oblikuju industriju sigurnosti na pragu 2023.

Vodeći kineski giganti u segmentu videonadzora sve više ovise o stranim tržištima. Hikvision Digital Technology i Dahua Technology zadržali su dominaciju i u 2022, ali i prijavili snažan rast prodaje u inostranstvu u prvoj polovini ove godine uz ostvareni prihod od preko 16,7 milijardi dolara u 2021.

Autor: Owen Kell, analitičar za internet stvari i sigurnost, Memoori Research

Rast kineskih kompanija ipak je ugrožen kombinacijom slabije domaće potražnje, aktuelnih trgovinskih napetosti između Kine i Zapada i slabljenja globalnih ekonomskih prilika. Tenzije zbog navodnih kršenja ljudskih prava i trgovinskog rata Kine i SAD-a dovele su do uvođenja novih zakonodavnih mjera i sankcija te podizanja trgovinskih barijera. One su uveliko poremetile protok sigurnosnih proizvoda i ključnih komponenti za inovacije u obje države. To je utjecalo i na sposobnost proizvođača da posluju na svojim tržištima.

Osim toga, američka vlada nedavno je najavila i uvođenje ograničenja izvoza za vodeće proizvođače čipova NVIDIA i AMD. To bi moglo ograničiti sposobnost Kine da na isplativ način implementira napredno računarstvo potrebno da zadrži konkurentnost u oblasti računarskog vida i obrade prirodnog jezika pomoću vještačke inteligencije.

Širenje sankcija

Ograničenja na prodaju kineskih proizvoda u određenim tržišnim vertikalama (ili potpuna zabrana prodaje cjelokupne ponude određene kompanije) nastavljaju se širiti ne samo u SAD-u već i u drugim zapadnim zemljama. Pri tome se čini da će se geopolitičke i trgovinske tenzije prije pogoršati nego ublažiti. Kineski proizvođači čipova još nisu u stanju replicirati performanse naprednih NVIDIA i AMD čipova, tako da bi zbog toga tamošnji istraživači vještačke inteligencije mogli biti primorani da se vrate korištenju većeg broja čipova niže klase za repliciranje procesorske snage.

Vještačka inteligencija postaje standard

Nakon više godina lažnih nadanja i pretjerane reklame danas se rješenja koja koriste AI postepeno uvode i postaju sve komercijalnija u svijetu sigurnosti. Tempo promjena u proteklih dvanaest mjeseci bio je izvanredan. Tu su nova istraživanja koja pomiču granice mogućeg, a njihovi rezultati se objavljuju skoro svake sedmice.

Primjetna su značajna poboljšanja u brzini, tačnosti i cijeni rješenja za mašinsko učenje za praktične primjene u sigurnosnoj industriji. Tu spadaju složeno prepoznavanje lica, napredna obrada scena za potrebe videonadzora, audioanalitika, robotika i dronovi. Situacija je takva da napredni algoritmi vještačke inteligencije u više oblasti i scenarija primjene sada daleko prevazilaze ljudske mogućnosti. Danas se najnaprednija vještačka inteligencija oslanja na veliku računarsku snagu i sposobnost obrade. S druge strane, tu je i kombinacija poboljšanih funkcija rubne obrade podataka u samim uređajima i fleksibilnog pristupa sve dostupnijim računarskim resursima u oblaku. Ona pristup inovacijama čini održivom opcijom za mnoge kompanije.

U toku je utrka između dobavljača na planu integracije sigurnosnih funkcija AI-ja nove generacije i različitih vidova primjene, a sve s fokusom na krajnje korisnike. To se radi na način koji olakšava pristupačnost, praktičnost i jednostavnost korištenja za svakodnevne sigurnosne scenarije. Vještačka inteligencija sve više zamjenjuje ručno izvođene aktivnosti za određene funkcije. Sada se interpretacija podataka koja je ranije zahtijevala ručni unos obavlja algoritamski, čime se automatiziraju procesi i koraci, a upravljanje sigurnošću odvija znatno lakše.

Sigurnosnom osoblju to će smanjiti vrijeme provedeno u praćenju ekrana ili obavještenja o alarmima. Sada će se više vremena trošiti na obavljanje poslova veće vrijednosti. Vještačka inteligencija će se koristiti za analizu, procjenu i prioritetizaciju izvora podataka. Isto važi i za utvrđivanje prioriteta u realnom vremenu i davanje preporuka o sigurnosnim problemima koji zahtijevaju pažnju sigurnosnog osoblja.

Davanje pristupa AI funkcijama sigurnosnim profesionalcima također će zahtijevati integraciju AI/ML alata u postojeći softver i platforme. To će se morati izvesti na način koji minimizira potrebu za kodiranjem ili tehničkom osposobljenošću za rad, uz osigurani pristup putem više medija, uključujući ručne uređaje.

Sve je više klijenata s razvijenom sviješću o cyber napadima

Pametne zgrade doživljavaju pravi bum kada je u pitanju dostupnost uređaja interneta stvari (IoT) namijenjenih njima, dok je sve jači i nivo konvergencije između IT i OT mreža. Ovi faktori, u kombinaciji s rastućom sofisticiranošću hakera i većim oslanjanjem na usluge u oblaku, dovode do toga da pametne zgrade postaju sve ranjivije na cyber napade. U posljednjih osamnaest mjeseci zabilježen je ogroman rast napada ucjenjivačkim softverom (ransomverom), kao i rast troškova za kompanije širom svijeta nakon pretrpljenih cyber napada. U velikom broju slučajeva sistemi automatizacije zgrade ili sigurnosni sistemi koji podržavaju IoT bili su “meki trbuh” u organizaciji cyber odbrane. Zbog toga je došlo do više medijski propraćenih sigurnosnih incidenata koji naglašavaju opasnost od rizika i ranjivosti.

Kod korisnika stalno jača svijest o cyber rizicima, njihovim finansijskim posljedicama, pa čak i o štetnom utjecaju na sposobnost vlasnika i operatera zgrada da efikasno osiguraju svoje objekte. Lako je prepoznati sve strožije cyber politike kod osviještenih klijenata koji su ih uveli prošle godine kako bi se ublažili rastuće prijetnje. Pri tome su mnoge kompanije usvojile pristup “nultog povjerenja” (zero trust) u svojim mrežnim arhitekturama, kao i kontinuiranu verifikaciju i ulaganja u jačanje sigurnosti sistema. I ovdje će vještačka inteligencija igrati sve veću ulogu, kako u cyber napadima tako i u odbrani od njih.

Novi alati za napade

Memoorijev posljednji izvještaj o vještačkoj inteligenciji i mašinskom učenju u pametnim zgradama pokazao je da su napadači već razvili alate i osnove za pokretanje ofanzivnih cyber napada pomoću vještačke inteligencije. Istraživači su već prepoznali nekoliko incidenata koji ukazuju na to da je AI korišten za brže izvođenje napada ili dublji upad u sisteme. U smislu zaštite od prijetnji, AI se sve više koristi za razvoj analitike za procjenu rizika od cyber napada. Cilj je podizanje organizacijske otpornosti i bolje razumijevanje cyber rizika kroz napredniju analitiku prijetnji, predviđanja i zaštite. Rezultat može biti i brže otkrivanje napada i smanjenje potrebe za angažmanom eksperata za cyber sigurnost.

Kako funkcije cyber sigurnosti prelaze iz sfere poželjnih u obavezne, toga je sve svjesnija i korisnička baza, koja danas odlično razumije ove prijetnje. Zato će dobavljači sigurnosnih rješenja koji žele ostati konkurentni morati ulagati u oblasti kao što su sigurnost u dizajnu, certifikacija za potrebe cyber sigurnosti, potvrda usklađenosti sa standardima cyber zaštite, nezavisno testiranje i validacija proizvoda. Jedino tako će njihovi proizvodi moći opstati na tržištu.

 Ostali trendovi koje treba pratiti u 2023. godini

Tu su i drugi trendovi koje vrijedi aktivno pratiti u 2023. jer će znatno utjecati na tržište sigurnosti. Prvi su tekući problemi u globalnom lancu opskrbe, koji će se vjerovatno nastaviti i u narednoj godini. Oni će utjecati na dostupnost komponenti i povećanje cijena. Drugi trend uključuje kontinuirano brisanje granice između oblaka i fizičke implementacije na licu mjesta. Sve više krajnjih korisnika prihvata hibridne modele za barem jedan segment svog sigurnosnog rješenja.

Na kraju, tu je rastuća potražnja za integracijom sigurnosnih sistema i interoperabilnošću radi detaljnijeg izvještavanja i kontrole zgrada i poslovnih funkcija. To uključujući analitiku zauzetosti prostora, energijsku efikasnost i poboljšanje iskustva boravka u objektu za zaposlene ili stanare. Svi opisani trendovi oslanjaju se na nalaze posljednjih izvještaja kompanije Memoori o cyber sigurnosti za pametne zgrade, internetu stvari u pametnim zgradama i aplikacijama vještačke inteligencije u ovim objektima.

Security 50: Analiza Novaira Insightsa: Nastavlja se rast tržišta videonadzora, ali rastu i cijene

Kakva je situacija na tržištu videonadzora u posljednje vrijeme i šta nas čeka u godinama koje dolaze? Portal asmag.com je razgovarao s Joshom Woodhouseom, vodećim analitičarem i osnivačem kompanije Novaira Insights, i analitičarem Jonom Cropleyjem o nedavnom izvještaju o stanju tržišta videonadzora

Autor: William Pao

U izvještaju “Svjetsko tržište hardvera i softvera za videonadzor” navodi se da je globalno tržište videonadzora poraslo za 16,4 posto u 2021. Ublažavanje ograničenja kretanja i aktivnosti na zadovoljavanju nagomilane potražnje nakon COVID-a navedeni su kao ključni pokretači rasta. U vrijeme nastavka realizacije projekata i građevinskog buma u raznim dijelovima svijeta bilo je za očekivati da će tržište videonadzora nastaviti rasti.

Poskupljenja kao rezultat nestašica

Međutim, u izvještaju se navodi da je prosječna globalna cijena mrežnih kamera porasla za više od sedam posto prošle godine. Time je 2021. postala prva godina u kojoj je globalna prosječna cijena mrežne kamere porasla, a ne pala. Glavni razlog koji se navodi u izvještaju je nedostatak komponenti koje se koriste za proizvodnju opreme za videonadzor. To je prodavače videonadzorne opreme koji nisu bili u stanju da apsorbuju povećanje troškova prisililo da podignu cijene. Posebno je proizvođače pogodio nedostatak poluprovodnika, koji su osnova za procesore signala slike i sisteme na čipu (SoC) kao ključne komponente u IP kamerama.
Zakon o proizvodnji čipova

“Nedostatak poluprovodnika je posebno problematičan. Međutim, javila se i nestašica otpornika i materijala kao što su plastika i metali”, kažu Woodhouse i Cropley. Oni smatraju da bi Zakon o proizvodnji čipova (CHIPS Act), koji je nedavno donesen u SAD-u, mogao donekle poboljšati situaciju u pogledu nestašice čipova, ali ne u skorije vrijeme. “Vjerovatno je da će taj zakon dugoročno dovesti do veće proizvodnje poluprovodnika u SAD-u. Međutim, njegove efekte ćemo vjerovatno početi osjećati tek pred kraj prognozom obuhvaćenog perioda”, kažu Woodhouse i Cropley.

Opći inflatorni pritisci će, smatraju, natjerati prodavače da dodatno povećaju cijene u idućoj godini. “Integratori i krajnji korisnici će kupovati manje kamera nego što bi to činili da cijene nisu porasle. To će značiti da će rast broja isporučenih kamera biti niži u 2022. nego u 2021, a predviđa se da će globalna prosječna cijena mrežnih i analognih kamera ponovo pasti 2024”, smatraju Woodhouse i Cropley. Što se tiče naredne godine, u izvještaju se navodi da će globalno tržište hardvera i softvera za videonadzor rasti za 11,7 posto u 2022. i dostići vrijednost od 28,2 milijarde američkih dolara.

Sve veća upotreba clouda, posebno u SAD-u

U tehnološkom smislu, trend korištenja oblaka u videonadzoru nastavljen je i u 2021. To se posebno odnosi na Sjevernu i Južnu Ameriku, gdje je tržište softvera za upravljanje videom u oblaku premašilo vrijednost od 150 miliona dolara. U izvještaju se ističe da se u SAD-u brže usvaja oblak za potrebe videonadzora nego u drugim zemljama. “Do toga je došlo zbog više faktora. Glavni je to što tamo ima mnogo kompanija sa distribuiranim lokacijama, od kojih svaka ima nešto kamera. Osim toga, one rade u jednoj velikoj zemlji i koriste zajednički jezik i zajednički skup pravila o čuvanju podataka, privatnosti itd.”, zaključuju oni.

Security 50: Analiza OSSA-e: Orkestriranje toka digitalnih podataka

Organizacije u okviru OSSA-e već su specificirale hardverske i softverske zahtjeve za sigurno pokretanje analitičkih AI aplikacija trećih strana na postojećim uređajima za računarski vid, počevši od kamera. Zajedničkim radom došlo se do više specifikacija za razvoj zajedničkih komponenti koje se mogu paralelno koristiti

Autor: Gijs van den Heuvel, direktor marketinga u OSSA-i i menadžer za partnersku saradnju u Boschu

 Alijansa za otvorenu sigurnost i zaštitu (OSSA) zajednička je inicijativa fokusirana na kreiranje okvira za standarde i specifikacije u oblasti sigurnosti, zaštite i automatizacije zgrada. U OSSA-i pažljivo prate trendove i promjene u sigurnosnoj industriji u godini pred nama. Kao industrijski savez, imaju jasnu sliku o tome šta rade članovi kada je riječ o inovacijama u važnim oblastima sigurnosti, zaštite i šire. Predstavnici OSSA-e dolaze iz nekih od najutjecajnijih kompanija u ovim oblastima, kao što su Bosch Security and Safety Systems, Hanwha Techwin, Milestone Systems i VIVOTEK, i svi su odlučni da nastave s kreiranjem otvorenog ekosistema na bazi podataka.

Internet stvari se vrti oko povezivanja uređaja kako bi život postao lakši, inteligentniji, intuitivniji i produktivniji. OSSA-ine radne grupe vode projekte koji su pripremljeni da ujedine i unaprijede tržište u cjelini, tako da će biti prostora za rast za sve sudionike.

Razvoj zajedničkih komponenti

Organizacije u okviru OSSA-e već su specificirale hardverske i softverske zahtjeve za sigurno pokretanje analitičkih AI aplikacija trećih strana na postojećim uređajima za računarski vid, počevši od kamera. Zajedničkim radom došlo se do više specifikacija za razvoj zajedničkih komponenti koje se mogu paralelno koristiti. Tu spadaju specifikacije za osnovne sistemske zahtjeve, upute za cyber sigurnost i API-ji za interfejs aplikacija.

Važan budući trend u koji članovi OSSA-e ulažu svoja stručna znanja je kreiranje novih nivoa razmjene podataka i informacija za sve što se radi kada su u pitanju pametne kamere i povezani IoT uređaji. Kako se može doseći novi nivo razmjene izuzetno vrijednih tokova podataka s proizvoda koji prikupljaju informacije u silose konkretnih brendova? Kako se mogu uspostaviti otvorene, ali i sigurne rute za jednostavno dijeljenje i jedinstveno tumačenje podataka koji će pomoći da dobijemo širu sliku kada je u pitanju nadzor? Isto važi i za aktivnosti koje se prate i registruju na rubnim računarskim uređajima.

Preuzimanje konteksta

Milioni uređaja danas kreiraju, akumuliraju i pohranjuju masu uvida u stanje na terenu. Ove informacije, nažalost, prečesto ostaju neiskorištene i statične nakon što ih se prikupi. Ako se sakupe, povežu i tretiraju algoritmima vještačke inteligencije i mašinskog učenja, mogu kreirati širu sliku o onome što se, naprimjer, dešava u videonadzornim sistemima. Preuzimanje konteksta ili trenutno dobijenih informacija s različitih uređaja i uspostavljanje odnosa među njima može pomoći da se formira jedan kohezivni “tok podataka”. Tako se otvara ogroman prostor u pogledu mogućnosti zasnovanih na IoT-u.

Članice Alijanse za otvorenu sigurnost i zaštitu danas rade i na kreiranju više generičkih i, u odnosu na brendove, neutralnih aplikacijskih programskih interfejsa (API). One to rade kako bi omogućile ujednačenu iskoristivost i interpretaciju podataka dobijenih putem kamera ili mrežnih prolaza računarskog vida u skladu s OSSA-inim standardima. Sistem je dizajniran da se može primijeniti i na druge tipove sigurnosnih i protivpožarnih uređaja u okviru interneta stvari. Cilj je osigurati okvirnu vezu između parova aplikacija za slanje i primanje koje prikupljaju, analiziraju i tumače podatke.

Omogućavanje tumačenja sadržaja koji se kreiraju pod različitim brendovima i na različitim tipovima uređaja u ambijentu otvorenog foruma donosi nove nivoe razumijevanja događaja i zaštite u naše sigurnosne scenarije. Sve se odvija paralelno s napretkom na planu jednostavne integracije aplikacija za AI analitiku trećih strana na videonadzornim kamerama i mrežnim prolazima koji podržavaju OSSA-u. Kako se to radi na “agnostički” način (nezavisno od brenda), OSSA olakšava saradnju na mnogim nivoima. Tu ima mjesta za sve koji su zainteresirani za proširenje ovog okvira saradnje s ciljem podizanja naše industrije na nove nivoe otvorenosti, inovativnosti, interoperabilnosti i uspjeha.

Industrijski ekosistem

Zamislite da možete iskoristiti sadržaje s kamere koja snima automobile i koristi svoju aplikaciju za prepoznavanje registarskih tablica. Određeni automobil prolazi ispred vas, a nekoliko minuta kasnije druga kamera snima osobu koja se penje po ogradi u blizini lokacije na kojoj je automobil posljednji put snimljen. Na kraju, treća kamera na suprotnoj strani zgrade snima pojedinca u nedozvoljenoj zoni, a aplikacija otvorene platforme otkriva i pištolj u ruci. Sistem odmah upozorava sigurnosno osoblje na potencijalnu prijetnju. Besprijekornim uvezivanjem svih ključnih informacija duž prirodnog toka podataka iz sigurnosnih uređaja probijamo nove granice. Tako dobijamo ne samo ono što se vidi već i ono što se “osjeća”. Ovo će biti budućnost ako se proizvođači uređaja i druge zainteresovane strane odluče na učešće u industrijskom ekosistemu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *