a&s Adria Talks Istraživanja

Security 50: Rast tržišta uz dominaciju azijskih kompanija

S ponosom vam predstavljamo novo izdanje Security 50 liste za 2018. godinu. Naš a&s tim je obavio rangiranje kompanija koje u sigurnosnoj industriji posluju na globalnom nivou i zastupljene su na berzama. Rangiranje je urađeno prema kriteriju visine prihoda od prodaje proizvoda u 2017.

Izvor: a&s International

E-mail: redakcija@asadria.com

Kao što je i očekivano, kompanije Hikvision Digital Technology i Dahua Technology zadržale su prvo i drugo mjesto na ovogodišnjoj listi. Ovo samo potvrđuje dominaciju Kine u globalnoj sigurnosnoj areni. U međuvremenu, industrija je nastavila rasti, pri čemu je najveći dio kompanija na listi prijavio rast prihoda u 2017. Međutim, ono što je najvažnije je trend koji je obilježio industriju u posljednjih 12 mjeseci, a to je korištenje naprednih analitičkih i drugih pametnih rješenja radi omogućavanja kvalitetnijeg uvida u situaciju i poboljšanja efikasnosti. Veliki broj kompanija prodaje svoja rješenja uz opis „vještačka inteligencija“ (Al), dok su druge nesklone korištenju ovog izraza.

Tri tematske cjeline

Tekst o ovogodišnjoj Security 50 listi obuhvata nekoliko dijelova: glavni članak, u kojem se analizira 2018. i daje prognoza za 2019. te analiziraju najaktuelnije tehnologije, poput vještačke inteligencije, zatim pregled vertikala u kojima je ostvaren najveći rast tokom prethodne godine i tekstovi kompanije Memoori o stanju tržišta i tehnologije u 2018. Time ćemo ponuditi sveukupan pregled situacije u sektoru sigurnosti.

Deset najbolje rangiranih proizvođača sigurnosne opreme na osnovu ostvarenih prihoda u 2017:

Kompanija

 1. Hikvision Digital Technology
 2. Dahua Technology
 3. ASSA ABLOY (elektromehaničke i elektronske brave)
 4. Bosch Security Systems
 5. Axis Communications
 6. Allegion (elektronski proizvodi i kontrola pristupa)
 7. Hanwha Techwin
 8. Tiandy Technologies
 9. Avigilon
 10. Hikvision Digital Technology

Pregled dešavanja za 2018. i 2019. godinu

Većina kompanija na Security 50 listi je u 2017. ostvarila rast zahvaljujući nastavku potražnje za sigurnosnom tehnologijom unutar vertikala. Mnogi su izrazili pozitivne stavove i u vezi s 2018. godinom, naglasivši da rezultati njihovih izvještaja za prva tri kvartala ukazuju na još jednu godinu rasta, koji će se nastaviti i u idućoj.

SLIKE

Najveći rast prihoda

 1. Raysharp, 71,3%
 2. DSSL, 48,2%
 3. Dahua Technology, 41,4%
 4. Tiandy, 30,2%
 5. CP Plus, 27,7%
 6. Kedacom, 26,9%
 7. ITX Security, 26,8%
 8. Hikvision, 26,4%
 9. KOCOM, 25,6%
 10. Milestone Systems, 24,3%

Najveća bruto marža

 1. VIVOTEK, 69,5%
 2. Fermax, 56,9%
 3. IndigoVision, 53,8%
 4. Axis Communications, 51,8%
 5. Avigilon, 51,6%
 6. AV TECH, 50,8%
 7. ACTi, 47,1%
 8. Suprema, 46,3%
 9. Hanwha Techwin, 43,6%
 10. DSSL, 40,7%

Najveća neto dobit (u milionima američkih dolara)

 1. Hikvision, 1.235,1
 2. Dahua Technology, 338,1
 3. Axis Communications, 82,7
 4. Fermax, 34,7
 5. Nedap, 30,4
 6. Optex (sigurnosni senzori), 29,0
 7. Avigilon, 28,3
 8. Infinova, 18,1
 9. Milestone Systems, 17,0
 10. Aiphone, 13,1

Već na prvi pogled na Security 50 listu jasno je da prva dva mjesta pripadaju Hikvisionu i Dahui. Potonja je s trećeg mjesta u prošloj godini skočila na drugo u ovoj. Ovo je samo potvrdilo status ovih kineskih kompanija kao najvećih svjetskih sigurnosnih kompanija. Hikvision je zadržao prvu poziciju u svijetu, s prihodom od prodaje proizvoda koji je 2017. iznosio 5,4 milijarde američkih dolara. To je rast od 26,4 posto u odnosu na 2016. Dahua je, u međuvremenu, u prošloj godini ostvarila prihod od 2,7 milijardi dolara, što predstavlja rast od 41,4 posto u odnosu na 2016.

Što se tiče deset ostalih najboljih kompanija, stvari su u 2017. uglavnom ostale iste kod uspješnih brendova kao što su ASSA ABLOY, Bosch Security Systems, Axis Communication, FLIR Systems, Allegion i Hanwha Techwin. Svi oni zauzimaju mjesta u rasponu od trećeg do osmog, pri čemu je Avigilon s prošlogodišnjeg 12. mjesta prešao na 10. Kada je u pitanju rast prihoda, kineske kompanije su prošle godine zauzele pet najviših mjesta. Ove su godine bile šire raspoređene na prvih 15 mjesta, pri čemu su Raysharp, Dahua, Tiandy, Kedacom i Hikvision zauzeli prvo, treće, četvrto, šesto i osmo mjesto. Azijske kompanije su zadržale dominantnu poziciju među prvih 15 kompanija prema ostvarenom prihodu, a među zapadnim proizvođačima našao se i ruski DSSL kao debitant na Security 50 listi, koji je zauzeo 2. mjesto zahvaljujući rastu prihoda od 48.2%. U međuvremenu, Milestone Systems i Axis Communications su zauzeli deseto, odnosno 12. mjesto.

U segmentu ostvarenog bruto profita, Hikvision i Axis su zauzeli najviša mjesta, s bruto profitom od 1,4 milijarde dolara u 2017. za Hikvision, odnosno 501 milion dolara za Axis u istom periodu. Što se tiče kompanija s najvećom bruto profitnom maržom, prvih pet mjesta drže VIVOTEK, Fermax, Indigo Vision, Axis i Avigilon. Pet kompanija s najvećom neto dobiti su Hikvision, Dahua, Axis, Fermax i Nedap.

„Po potrebi sarađujemo s proizvođačima koji ne rade s gotovim proizvodima kako bi osigurali da naši proizvodi zadrže poziciju na tržištu i idu u pravom smjeru. Uzmite, naprimjer, objektive. Sarađujemo s najpogodnijim dobavljačima koji odgovaraju našim proizvodima. Iz perspektive lanca snabdijevanja, možemo odabrati različite dobavljače. Tako dolazimo do finalnih proizvoda s boljim performansama i odgovarajućim nivoom troškova. Ovo je jedan od načina da kontrolišemo troškove i poboljšamo profitabilnost“, kaže Keen Yao, potpredsjednik Hikvisionovog Međunarodnog poslovnog centra.

Nastavak rasta u 2018.

Sve u svemu, 2017. je donijela rast, a većina naših sagovornika očekuje njegov nastavak i u 2018. „Općenito možemo reći da tržište sigurnosti u 2018. izgleda perspektivno i očekujemo značajan napredak s godišnjom globalnom stopom rasta iznad 8 posto. Očekujemo da će faktori kao što su rast napetosti među zemljama, širenje terorizma, povećanje broja stanovnika i rast prihoda ubrzati rast tržišta“, kaže Sortee.

„Incidenti sa značajnim ugrožavanjem sigurnosti, terorističke akcije i novi regulatorni zahtjevi nastavljaju jačati ukupnu potražnju za naprednijim sigurnosnim rješenjima. Ovo su samo neki od faktora koji doprinose rastu sigurnosne industrije. Mi u FLIR-u pratimo povećanu potražnju za našim rješenjima, a naš prihod bi u narednim godinama mogao kontinuirano rasti“, kaže Distelzweig.

„U 2018. godini vidimo jako tržište u segmentu naprednih instalacija, kao i kod onih manjih i srednjih. To znači da nas čeka rast“, kaže Petersen i dodaje: „Očekujemo dvocifren rast u ovoj i idućoj godini. S optimizmom gledamo na tržište.“

„Ova godina je do sada bila dobra za Axis, a regija EMEA i Amerika su naša najjača tržišta. U prvoj polovini 2018. zabilježen je rast prihoda od 12 posto u EMEA regiji. Glavni faktori našeg rasta su brzorastuća tržišta, a Axis je u stanju da iskoristi brzinu razvoja inovacija i poboljšanja naših proizvoda i rješenja“, kaže Ray Mauritsson, predsjednik i direktor kompanije Axis Communications.

Očekuje se da će EMEA regija ostvariti dobre rezultate zbog različitih faktora rasta. „Pozitivne stope rasta mogu se pripisati jačanju popularnosti sigurnosnih sistema zbog rasta stope kriminala“, kaže Sortee. „Izgleda da je 2018. dobra godina za EMEA regiju. Uprkos sporom početku zbog političke neizvjesnosti i primjene GDPR regulative, svjedoci smo snažne potražnje u javnom i privatnom sektoru, koja je počela u drugom kvartalu. Na tržišta Afrike i Bliskog Istoka snažno utječu cijene nafte, što dovodi do velikih investicija koje se realiziraju u industriji nafte i gasa. Na Evropu utječe kombinacija faktora poput oporavka rasta i izraženog straha od terorizma“, kaže Sharon.

Napredak u većini vertikala, posebno u maloprodaji

Što se tiče vertikalnih tržišta, u 2018. godini je u većini njih došlo do povećanja ulaganja, kako zbog sigurnosti tako i zbog drugih namjena. „Glavne vertikale koje su ulagale u sigurnost bile su komunalni sektor, industrija, komercijalni sektor, farmacija i obrazovanje, i to prvenstveno zahvaljujući ekonomskom napretku, jačanju prijetnji i primjeni novih ili kvalitetnijih sigurnosnih standarda“, kaže Sharon.

Industrijski sektor je najviše uložio u sigurnost. „Za industrijski sektor jedan od primjera je tehnologija termalnih kamera. Termalne kamere su segment koji je značajno rastao tokom protekle godine i to će se najvjerovatnije nastaviti i u narednim godinama. Možete imati industrijsko postrojenje s cijevima koje transportuju veliku količinu gasa. Isto tako, možete imati i curenje koje košta mnogo novca, ali i ugrožava okoliš. Termalne kamere mogu otkriti takvo curenje jer one u osnovi mogu pratiti ono što ljudsko oko ne vidi“, kaže Thomas Lausten, direktor kompanije Mobotix. Maloprodaja je naročito doprinijela rastu prihoda proizvođača. Razlog je činjenica da sve više poslovnih subjekata u ovom sektoru sada koristi sigurnosnu tehnologiju da unaprijedi poslovnu inteligenciju i efikasnost.

„Vidimo napredak u širenju tehnologije u maloprodaji, a to je zato što ljudi vide njen potencijal izvan sfere sigurnosti. Naprimjer, toplinsko mapiranje u prodavnicama može vam donijeti zaradu jer možete pametnije organizovati raspored robe unutar objekta“, kaže Petersen. „U maloprodaji možete koristiti analitiku kako biste pratili ponašanje kupca i osigurali da zaposleni budu na svom mjestu u objektu, ne samo kraj blagajne nego da se kreću po objektu shodno aktivnostima koje se dešavaju u njemu“, kaže Lausten.

Pozitivne prognoze za 2019.

Što se tiče sljedeće godine, većina proizvođača iznosi pozitivne prognoze i navodi da očekuje nastavak trenda rasta širom svijeta. Što se tiče vertikalnog tržišta, gradski nadzor i pametni gradovi se navode kao segmenti s najviše potencijala.

Kako bi poboljšala funkcionisanje lokalne samouprave i učinila gradove inteligentnijim, Dahua je nedavno pokrenula inicijativu nazvanu Heart of City. „HOC je sistem razvoja pametnog grada podržan cjelovitom senzornom podrškom, inteligencijom, računarstvom i mogućnostima ekosistema. Zasnovan je na izgradnji okvira za pametni grad koji se temelji na principu „jedna platforma, dva centra, neograničen broj aplikacija“ na gradskom, industrijskom i komercijalnom nivou. Dahua Technology je sada u potpunosti spremna da ponudi planiranje na najvišem nivou i detaljno projektovanje za pametne gradove“, kaže Fu Liquan, predsjednik te kompanije.

„Uloga videonadzora u projektima sigurnih gradova također je suptilno promijenjena. U mnogim projektima ovog tipa više nije riječ samo o javnoj sigurnosti već i o upravljanju transportom. U Kini, naprimjer, saobraćajni prekršaji su znatno manji. Mi koristimo našu ekspertizu u oblasti videonadzora da razvijemo ITS rješenja koja koriste videopodatke kako bi pomogla u upravljanju signalizacijom, spriječila zagušenje saobraćaja i regulisala ponašanje vozača“, kaže Yao iz Hikvisiona.

I druge kompanije su izrazile svoj optimizam za 2019. godinu. „Predviđamo da će globalno tržište sigurnosti nastaviti rasti, a mi se fokusiramo na kreiranje rješenja koja besprijekorno integrišu sigurnost s preferencijama potrošača u pogledu njihovog životnog stila“, kaže Morales.

„Naša perspektiva za 2019. svodi se na oprezni optimizam u vezi s tim da će se pozitivan trend iz 2018. nastaviti i sljedećoj godini. U sljedećoj godini očekujemo rast sektora sigurnosti širom svijeta, ali on će vjerovatno biti najveći u regiji APAC i Sjevernoj Americi“, kaže Sharon.

Aktuelne tehnologije

Tekuća godina se bliži kraju i mnogi danas razmišljaju koje će tehnologije obilježiti onu narednu kao trend. Mišljenje o ovoj temi iznijeli su predstavnici kompanija sa Security 50 liste.

Cyber sigurnost

Kada je u pitanju tehnologija, cyber sigurnost će ostati aktuelna tema i u 2019. „Integrisali smo cyber sigurnost s našim razvojem iako je ona odranije dio naše korporativne strategije. No, prošle godine smo stavili dodatni naglasak na nju. U tehnološkom smislu, fokusiramo se na razvoj rubnih tehnologija, odnosno na integrisanje inteligencije i pohrane na rubne uređaje u što većoj mjeri. Istovremeno, radimo s partnerima koji razvijaju ovaj decentralizovani koncept“, kaže Thomas Lausten, direktor kompanije Mobotix.

AI/analitika

Vještačka inteligencija i napredna analitika također će dominirati sferom sigurnosti. „Mislim da je AI pozitivan trend za mala i srednja preduzeća jer im pruža više mogućnosti. Najbitnija karakteristika ove tehnologije je nošenje s jedinstvenim zahtjevima koje nijedna kompanija ne može sama pokriti. Zbog toga ćemo u budućnosti viđati startupe koji će ostvarivati rezultate na bazi kreiranja posebnih aplikacija u skladu s ovim zahtjevima. Kao što je internet stvari kreirao potencijal za mala i srednja preduzeća, isto će učiniti i AI tehnologija“, kaže Keen Yao, potpredsjednik Međunarodnog poslovnog centra pri kompaniji Hikvision.

Privatnost korisnika i podataka

Kako AI tehnologija dobija na zamahu, glavno pitanje će biti kako se podaci koriste i čuvaju. „Naravno, mnogo se u ovom sektoru priča o vještačkoj inteligenciji i dubokom učenju. Mislimo da će se staviti i veći naglasak na privatnost i personalizaciju. Briga o poslovnom pristupu privatnosti i korištenju ličnih podataka bit će jedan od najutjecajnijih aspekata budućeg razvoja poslovanja“, kaže Ray Mauritsson, predsjednik i direktor Axisa.

Rubno računarstvo

Rubno računarstvo je blisko povezano s AI tehnologijom i dubokim učenjem. Ono će postati još snažnije u paru s računarstvom u oblaku, koje će nam pomoći da „razumijemo“ prikupljene podatke. „Imat ćemo naprednije resurse za rubno računarstvo, koji će poslužiti za izradu pametnijih rubnih uređaja. Doći će i do šireg prihvatanja rješenja zasnovanih na cloudu, kao i inteligentnije upotrebe oblaka za detaljniju analizu incidenata“, kaže John Distelzweig, direktor FLIR Systemsa.

Mobilni akreditivi

Što se tiče kontrole pristupa, bežična kontrola pristupa i mobilni akreditivi će biti još bolje prihvaćeni. „Akreditivi na pametnom telefonu umjesto na plastičnoj kartici postaju sve popularniji. Naprimjer, naša SMARTair Openow rješenja su instalirana u jednom velikom američkom univerzitetskom kampusu i u prostoru za zajednički rad u Španiji. Naš brend je u Finskoj predstavio Pulse sistem za bežično zaključavanje koji se samostalno napaja korištenjem kinetičke energije preko ključa. Obje tehnologije će donijeti temeljni preokret i očekujemo da će se o njima pričati u 2019. godini i kasnije“, kaže Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za digitalna i pristupna rješenja za EMEA regiju u kompaniji ASSA ABLOY.

Zamah neće prestati

Sve u svemu, jasno je da trenutni zamah na globalnom tržištu sigurnosti neće biti kratkotrajan. Sve više kupaca koristi naprednu analitiku i vještačku inteligenciju kako za sigurnost tako i za druge primjene, omogućavajući korisnicima da djeluju proaktivnije i učinkovitije. Ta praksa se već etablirala i očekuje se da će se ona nastaviti i u budućnosti. Očekujemo da će sve navedeno, zajedno s pozitivnim ekonomskim trendovima u različitim regijama, i dalje imati pozitivan utjecaj na sektor sigurnosti u narednim godinama.

Umjetna inteligencija, trend današnjice

Ako morate navesti jedan glavni trend u posljednjih 12 mjeseci, to su zasigurno napredni analitički programi, koji se često nazivaju vještačkom inteligencijom (AI). U poređenju s često previše hvaljenom i precijenjenom analitikom iz prošlosti ove industrije, današnji analitički programi su dostigli određeni nivo zrelosti i pokazali se efikasnim u prepoznavanju objekata, pametnoj pretrazi i drugim aplikacijama.

Različite prednosti AI-ja

Sve ovo je danas izvodivo zahvaljujući kombinaciji više faktora, uključujući i veću računarsku moć, naprednije algoritme, širu dostupnost podataka pomoću kojih se sistemi mogu „obučiti“, a konačni rezultat su rješenja koja pomažu korisnicima da ostvare veću efikasnost i imaju bolji uvid u situaciju. „Primjena vještačke inteligencije (AI) s tehnologijom videoanalitike i pratećim softverom značajno utječe na rast tržišta i uveliko doprinosi njegovom pozitivnom rastu. Tehnologija je u porastu budući da nudi efikasniji i praktičan pristup slikama i videozapisima, čime se povećava ukupna efikasnost u donošenju odluka i otkrivanju prijetnji. Kenneth Hune Petersen iz Milestonea ističe: „AI je zasigurno sve prisutniji na tržištu sigurnosti, jednostavno zato što postrojenja postaju sve veća, odnosno imaju više senzora i kamera. Zbog toga osoblje ne može pratiti sve informacije koje se prikupljaju. Da biste izvukli maksimum iz vaše sigurnosne instalacije, morate koristiti AI kako biste na kvalitetan način prikupili ili interpretirali te podatke.“ „Činjenica je da danas imamo više kamera i videozapisa nego ikada ranije, što znači da su sigurnosni operateri suočeni s izazovom praćenja svega što se dešava. AI je tehnologija koja može pomoći jer se ona ne može ʻzasititiʼ rada i u stanju je analizirati više videopodataka nego što je to ikada bilo moguće“, kaže Willem Ryan, zamjenik direktora marketinga i komunikacija u Avigilonu.

Jedan od primjera korisnosti AI tehnologije jeste i pametno pretraživanje, gdje umjesto pregledanja višesatnih snimaka korisnik može izvršiti pretragu i brzo dobiti pristup relevantnom videu. „Dahua je kompanija koja predvodi industriju u korištenju AI tehnologije, posebno kognitivne analitike, za rješavanje stvarnih izazova sigurnosti. S postojećim hiljadama videokanala, podatke je teško pretraživati i reproducirati. Naša tehnologija strukturira videopodatke prema karakteristikama ljudi ili vozila kako bi se omogućile funkcije pretraživanja i analiza druge faze“, kaže Gao Jiaqi, Dahuin direktor marketinga za inostranstvo. Ovakva analitika ide dalje od pametne pretrage. Naprimjer, prepoznavanje lica pomoću AI-ja može biti prilično djelotvorno i precizno u povezivanju osobe s informacijama iz baze podataka, čak i ako ta osoba nosi masku ili je prerušena. „Nudeći kognitivnu analitiku, Dahua omogućava i široki vid primjena za nju, poput pametne maloprodaje, inteligentnog upravljanja saobraćajem i pametnog parkiranja, a sve s ciljem ostvarivanja veće dobiti i efikasnosti za sigurnosne profesionalce. S tehnologijom koju nudi Dahua, organizacije su u stanju iskoristiti prednosti poslovne inteligencije i primijeniti ove vrijedne informacije za razvoj novih strategija i taktika za ostvarivanje veće dobiti“, kaže Gao.

Problem s terminom „vještačka inteligencija“

Neki proizvođači i konsultanti s kojima smo razgovarali naveli su da imaju problem s terminom “AI”. Prema njima, tehnologije koje se danas koriste su u najboljem slučaju „napredna analitika“, a ne „vještačka inteligencija“, za koju oni tvrde da je još daleko od nas. “Vještačka inteligencija je prodrla u sigurnosnu industriju, iako su aplikacije u kojima se ona koristi još ponešto ograničene. I dalje smo daleko od inteligentnih sigurnosnih sistema koji bi mogli samostalno donositi odluke o djelovanju u objektima na osnovu dugoročnog praćenja obrazaca korištenja unutar zgrade ili u perimetru objekta“, kaže Anna Sliwon, analitičarka u kompaniji IHS Markit.

“AI tehnologija podrazumijeva da računar može bukvalno razmišljati. Da biste ga osposobili da razmišlja, morate kombinovati brojne složene tehnologije kao što su mašinsko učenje, učenje pojačavanjem ili učenje pomoću proširenih podataka“, kaže Alex Ganin, menadžer projekata u kompaniji BitRefine Group.

„Proizvodi koji koriste AI još se nisu pokazali sposobnim da donose složenije odluke. Tu, npr., spada utvrđivanje da li se neka osoba ponaša na sumnjiv način i je li neka aktivnost ʻnormalnaʼ za određenu osobu, scenu ili okruženje“, kaže John Distelzweig, direktor FLIR Systemsa. Iz poslovne perspektive, od AI tehnologije se očekuje da dovede do rasta startup firmi koje se fokusiraju na srodna istraživanja i razvoj, a to bi moglo dovesti i do povećanja spajanja i akvizicija u kojima će jedna kompanija preuzeti imovinu, talente i resurse vezane za AI od druge.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *