Istraživanja Najave II

Istraživanje indeksa tehnoloških trendova

U sklopu nedavnog istraživanja Security 50 urađen je i indeks tehničke zrelosti i prikladnosti tehnoloških trendova u 2023. Na osnovu odgovora 633 tržišna igrača došlo se do vrijednih uvida u tehnologije koje su oblikovale godinu iza nas u industriji videonadzora i kontrole pristupa

Priredili: Damir Muharemović i Mirza Bahić ; E-mail: redakcija@asadria.com

Istraživanje je urađeno na osnovu dva parametra: tehničke zrelosti i prikladnosti na tržištu. Svaku su tehnologiju učesnici ocjenjivali spram toga. Kao tehnički zrele i prikladne tehnologije prepoznati su radar i LiDAR (2), rubna obrada/pohrana podataka (3), autonomne sigurnosne platforme (4), vještačka inteligencija (5) i 5G bežične komunikacije (6). Kao tehnički zrela, ali neprikladna tehnologija naveden je LiFi (1), odnosno tehnologija bežične komunikacije pomoću vidljivog svjetla.

5G je visokorangirana tehnologija i za to postoje dobri razlozi. S velikom brzinom i niskom latencijom ova tehnologija je bila ključni faktor u razvoju tzv. vještačke inteligencije stvari (AIoT). Ona se sada sve više primjenjuje u videonadzoru kako se pojavljuju kamere koje podržavaju 5G. Visokorangirani među ispitanicima su i rubna obrada, odnosno pohrana podataka, autonomne sigurnosne platforme (roboti i bespilotne letjelice) i radar/LiDAR sistemi. Ovi posljednji su prateće tehnologije za detekciju u sklopu videonadzora, jer mogu pratiti objekte i u zahtjevnim ambijentalnim uslovima. LiFi, odnosno tehnologija bežične komunikacije pomoću vidljivog svjetla, postiže tehničku zrelost, ali se još smatra neprikladnom kao prijenosno rješenje.

4K rezolucija omogućava korisnicima da, uprkos zumiranju, dobiju dovoljno jasnu sliku, što je čini korisnom u okruženjima s velikim scenama kao u slučaju nadzora u gradovima

Kontrola pristupa

Tehnička zrelost i prikladnost krase i tehnologije kao što su beskontaktna biometrija (7) i integrisani sistemi za upravljanje objektima (8). Zrele, ali ne odveć prikladne tehnologije su unimodalna biometrija (1), kontaktna biometrija (2), bežične brave (3), kontrola pristupa u oblaku (4) i digitalni blizanci (5). Kao najmanje zrela i prikladna tehnologija navedena je multimodalna biometrija (6).

Beskontaktna biometrija, u koju spada i prepoznavanje lica i dlana, u porastu je nakon pandemije. Istovremeno, integracija upravljanja zgradama poklapa se s aktuelnim trendovima ekološke prilagodbe i održivosti. Unimodalna biometrija i kontaktna biometrija su zrele tehnologije, no ispitanici su ih niže rangirali po prikladnosti jer organizacije pridaju veći značaj sigurnosti i zaštiti na radu svojih zaposlenika. Multimodalna biometrija, s druge strane, napreduje na indeksu prikladnosti zbog dodatnog nivoa sigurnosti koji nudi.

Beskontaktna biometrija, u koju spada i prepoznavanje lica i dlana, u porastu je nakon pandemije

Videonadzor

U segmentu videonadzora, ispitanici su kao najzrelije i najprikladnije tehnologije naveli mobilne aplikacije za videonadzor (7), kamere u boji koje rade i pri slabom osvjetljenju (6), 4K rezoluciju (5), videonadzor u oblaku (4) i bispektralne kamere (3). Manje zrelim i prikladnijim ocijenjene su 8K rezolucija (1) i trospektralne kamere (2).

Kamere u boji za rad pri slabom osvjetljenju nude napredne mogućnosti prikazivanja boja u uslovima manjka svjetla i, kao takve, nastavljaju osvajati prostor za sebe u segmentu videonadzora. To se dešava zahvaljujući naprednijim objektivima i dostupnim procesorima za obradu slike. 4K rezolucija omogućava korisnicima da, uprkos zumiranju, dobiju dovoljno jasnu sliku, što je čini korisnom u okruženjima s velikim scenama, kao u slučaju nadzora u gradovima. Bispektralne kamere, kod kojih su jedinice za prijem vidljivog svjetla i termalne kamere kombinirane u jedan uređaj, posebno su korisne u industrijskim okruženjima. S druge strane, 8K rezolucija i trospektralne kamere (u kombinaciji s UV prikazom) nisu ocijenjene dovoljno prikladnim za potrebe videonadzora, barem u ovom trenutku.

Kamere u boji za rad pri slabom osvjetljenju nude napredne mogućnosti prikazivanja boja u uslovima manjka svjetla i, kao takve, nastavljaju osvajati prostor za sebe u segmentu videonadzora

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *