Cyber sigurnost Komunikacije i prijenos Najave II Softveri

Detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju

Ova vrsta detekcije kroz bilježenje promjena u uzorcima Wi-Fi valova postaje sve popularniji način prepoznavanja objekata i kretanja. Tehnologija nosi niz prednosti u odnosu na tradicionalne metode detekcije pokreta

Pripremila: Dženana Bulbul; E-mail: redakcija@asadria.com

Današnji život teško je zamisliti bez Wi-Fi-ja s obzirom na njegovu ključnu ulogu u pružanju bežičnog pristupa internetu. Prema prognozama IDC-a, očekuje se da će se do početka ove, 2024. godine isporučiti između 3,9 i 4,1 milijarde uređaja s mogućnošću spajanja na Wi-Fi mrežu.

Međutim, Wi-Fi može pružiti znatno više od jednostavnog bežičnog prijenosa podataka. Jedna od jedinstvenih primjena je detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju, i to pomoću bilježenja promjena u uzorcima Wi-Fi valova, kako bi se detektirala prisutnost i kretanje objekata u određenom prostoru. Iako tehnologija nije sasvim nova, njena primjena raste posljednjih godina.

Način rada

“Nakon godina istraživanja i razvoja ova je tehnologija postala dostupna na tržištu posljednjih nekoliko godina, postepeno dobivajući na popularnosti, i to u industriji kućne sigurnosti, telekomunikacija i zdravstva. Njeno prepoznavanje znatno je poraslo s pojavom novih primjera upotrebe, posebno u ovim sektorima. Stoga, ova industrija spremna je za brzi rast u narednim godinama”, rekao je Tony Nicolaidis, glavni komercijalni direktor u kompaniji Origin.

Tehnologija jednostavno detektira promjene u uzorcima Wi-Fi signala u okolini. Naprimjer, kada objekat pređe komunikacijski put između dva Wi-Fi uređaja, ona prepoznaje promjenu u uzorku signala i, pomoću analitike, tumači šta taj objekat može biti i kako se kreće. Tako može detektovati i prisustvo osobe u prostoru kada to nije predviđeno ili njen eventualni upad, nakon čega se korisniku šalje pravovremeno upozorenje. Ovo može imati važnu primjenu u sektoru sigurnosti i zaštite.

Prednosti u odnosu na druge senzore

Detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju pomoću bilježenja promjena u Wi-Fi valovima ima određene prednosti u odnosu na uobičajene detekcije pokreta. “Tradicionalni senzori pokreta poput pasivnih infracrvenih (PIR) su popularni, ali se uglavnom koriste u sigurnosne svrhe. Kamere pružaju vizuelno praćenje, mogu biti skupe i zahtijevati značajan propusni opseg. Pametni uređaji za kućnu upotrebu, poput termostata čiji rad aktivira prisustvo ljudi, postaju popularni za praćenje potrošnje energije, ali im je mogućnost ograničena, što stvara nepotpunu sliku”, rekao je Taj Manku, izvršni direktor i osnivač Cognitive Systemsa.

Važno je napomenuti da ako korisnik već ima Wi-Fi, nije potrebno mijenjati postojeću Wi-Fi infrastrukturu. “Detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju iskorištava postojeće Wi-Fi signale i koristi infrastrukturu pružalaca internetskih usluga, uključujući rutere i pametne kućanske uređaje. Ovaj pristup predstavlja ekonomičan način stjecanja sveobuhvatnih uvida u kućne aktivnosti. Značajnim smanjenjem troškova i uklanjanjem prepreka za korisnike ovo postaje izuzetno korisno rješenje”, kaže Manku. Osim toga, tehnologija detekcije Wi-Fi signala lako se integriše s ekosistemom međusobno povezanih proizvoda i usluga, i to putem interneta. Kako tehnologija nastavlja evoluirati, njene integracije će se proširiti, nudeći ne samo širi raspon primjena već i precizniji prikaz kućnih aktivnosti.

Privatnost?

Glavna prednost ove tehnologije je zaštita privatnosti. Kako je već navedeno, ona funkcioniše tako da detektuje promjene u uzorcima Wi-Fi signala, a ne snimanjem videozapisa ili pohranjivanjem snimljenih materijala. “Za razliku od kamera, detekcija prisustva objekata putem Wi-Fi signala ne pruža uvid u konkretne aktivnosti, čime garantuje visoku razinu povjerljivosti i privatnosti. Ovaj aspekt čini je idealnim izborom za osobe koje žele sačuvati privatnost u vlastitim domovima”, naglašava Manku. Još jedna prednost ove tehnologije je da nije potrebna direktna veza između uređaja. “Detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju prevazilazi ograničenja kamera budući da ne zahtijeva direktnu vezu između uređaja, pa kao takva ostaje neosjetljiva na uslove niske ili nikakve svjetlosti. Kao rezultat toga, pokazuje veću efikasnost u pokrivanju veće površine. Za razliku od uređaja poput PIR senzora ili kamera koje snimaju unutar ograničenog vidnog polja, Wi-Fi signali mogu raditi gdje god korisnik ima povezani uređaj”, dodao je Manku.

Detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju pruža korisnicima sveobuhvatan uvid u aktivnosti kod kuće, osiguravajući udobnost, praktičnost, ali i sigurnost

Bez potrebe za nošenjem uređaja

Prema Nicolaidisu, većina tehnologija za praćenje kućnih aktivnosti dolazi u obliku povezanog nosivog uređaja koji komunicira s trećom stranom. Ove tehnologije zahtijevaju od korisnika da koriste fizički uređaj koji treba uvijek nositi, poput pametnih telefona, satova, privjesaka ili naočala. Međutim, s ovom tehnologijom stvari mogu biti drugačije.

“Detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju eliminira potrebu za korištenjem unutrašnjeg mobilnog sistema za odgovor u hitnim situacijama čija je prosječna stopa lažnih alarma preko 90 posto. Ovo je posebno važno za osobe s demencijom”, rekao je Nicolaidis. Trenutno se detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju najčešće koristi u stambenim objektima, ali ima potencijalnu primjenu i u drugim sektorima.

Vertikalna tržišta

S obzirom na sve navedeno, ne znači da ova tehnologija nema primjene izvan kuće. Naprotiv, postoje vertikalna tržišta za koja je prikladna. Izuzetne prednosti može pružiti u domovima za starije osobe i zajednicama penzionera. Detekcija pada ili znakova nepokretnosti omogućuje brzu reakciju i pružanje potrebne pomoći starijim osobama. Osim toga, njena implementacija omogućuje zaštitu privatnosti, jer se ne snimaju videozapisi niti pohranjuju.

Škole

Sigurnost u školama postala je imperativ u današnjem društvu, a tehnologija detekcije prisustva objekata u Wi-Fi polju može znatno pridonijeti unapređenju ovog ključnog područja. “Dok mnoge škole već imaju kamere u zajedničkim prostorima, postoje mjesta koja se smatraju previše privatnima za snimanje videa ili zvuka, kao što su svlačionice, kancelarije i određene učionice, gdje su kamere neprimjerene. S obzirom na rastuću važnost sigurnosti u školama, mogućnost praćenja više od zajedničkih područja kampusa postaje izuzetno vrijedna s ovom tehnologijom, pružajući školama sveobuhvatan pogled na sigurnost kampusa”, naveo je Nicolaidis.

Poslovne zgrade i trgovine

Automatizacija je postala neizbježna u poslovnim zgradama, a sveprisutna primjena tehnologije proširila se na sisteme poput klimatizacije, rasvjete i druge. U ovom kontekstu, detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju ima značajnu ulogu u daljnjoj optimizaciji ove automatizacije. Ova tehnologija može pomoći u optimizaciji potrošnje energije omogućavajući pametnu kontrolu grijanja, hlađenja i osvjetljenja na temelju prisutnosti i aktivnosti korisnika, istovremeno skrećući pažnju na uređaje koji bi mogli trošiti više energije nego što se očekivalo. To dovodi do znatne uštede energije i smanjenja računa za usluge.

Na kraju, ova tehnologija također može imati značajne primjene u trgovini. “Proučavanje kretanja može pomoći u usmjeravanju optimalnog postavljanja proizvoda kako bi se poboljšali aranžman i prodaja. Analiza potrošača može pomoći organizacijama da bolje razumiju svoje kupce i njihove navike kako bi pružile bolju uslugu, proaktivno rješavale probleme i kreirale značajnije marketinške kampanje”, rekao je Manku.

Koristi za pružaoce internetskih usluga i krajnje korisnike

Kako se ova tehnologija nastavlja razvijati, prednosti za pružaoce internetskih usluga (ISP) i krajnje korisnike postaju sve očitije. Ona iskorištava postojeću Wi-Fi infrastrukturu korisnika, koju često implementira sam pružalac internetskih usluga, i kroz taj proces otvara nove mogućnosti. Za telekome ova tehnologija daje dodatnu vrijednost njihovoj ponudi, pružajući mogućnosti za proširenje usluga i otvaranje novih izvora prihoda.

“Dodavanjem softvera za detekciju prisustva objekata u Wi-Fi polju na njihov postojeći ili novi hardver, ISP-ovi mogu imati koristi od povećanog izvora prihoda koji zahtijeva minimalna ažuriranja ili dodatne troškove s bilo koje strane”, rekao je Nicolaidis. S rastućom funkcionalnošću ove detekcije njena skalabilnost kao softverskog rješenja omogućava proširenje u različite sektore usluga, uključujući unapređenje korisničkog iskustva i optimizaciju performansi kućnih Wi-Fi mreža. “Na kraju, temeljna poboljšanja rezultirat će povećanim angažmanom aplikacija te prihodima, kako direktno tako i indirektno, za pružaoca usluga”, dodao je Manku. Za korisnike prednosti dolaze iz tehnologije koju ne moraju mijenjati ili nadograđivati dodatnom opremom.

Zaključak

Detekcija prisustva objekata u Wi-Fi polju pruža korisnicima sveobuhvatan uvid u aktivnosti kod kuće, osiguravajući udobnost, praktičnost i sigurnost. Nudi različite pogodnosti, uključujući optimizaciju potrošnje energije, poboljšanje produktivnosti i veću sigurnost. Dodatno, omogućava automatizaciju zadataka poput podešavanja temperature i gašenja svjetala, štedeći vrijeme, trud i smanjujući potrošnju energije. Tehnologija se može koristiti uz postojeće sigurnosno rješenje ili kao samostalna opcija za otkrivanje neočekivanog kretanja u stambenoj jedinici. Nadalje, može podržati skrbnike pružanjem potvrde redovne aktivnosti njihovih najmilijih. Privlačan je izbor za korisnike koji traže uvide u aktivnosti kod kuće bez značajnih troškova, jer je jednostavna za implementaciju i korištenje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *