Uniview je predstavio novi COB LED displej U-serije. Zbog njenih funkcionalnosti i karakteristika nova serija će donijeti promjene u LED industriji i, kako ističe proizvođač, revoluciju u vizuelnom iskustvu

Piše: Tsing Tang, direktor za Istočnu Evropu, Zhejiang Uniview Technologies; E-mail: tangsiqing@uniview.com

COB ekrani U-serije koriste visokoprecizne panele od lijevanog aluminija veličine 600×337,5 mm. Koristeći 16:9 omjer prikaza, lako reproduciraju slike 2K, 4K ili 8K rezolucije. Dostupni su razmaci piksela od 0,9 mm, 1,2 mm i 1,5 mm, zadovoljavajući time potrebu za prikazom slike visokog kvaliteta na malim udaljenostima. Standardna svjetlina je 600 nita, što je najprikladniji raspon za scene u zatvorenom prostoru.

Flip Chip tehnologija

Univiewovi LED ekrani U-serije koriste Full Flip COB tehnologiju. COB je skraćenica za “čip na ploči” (Chip on board), što znači da je čip koji emituje svjetlost direktno zalemljen na podlogu štampane ploče, a zatim direktno upakovan u LED module. Kao nadogradnja standardne COB tehnologije, Full Flip COB tehnologija ekran čini zaštićenijim, stabilnijim i pouzdanijim. Dakle, samo Flip Chip COB može postići pravi razmak na nivou čipa, dostižući nivo Micro LED-a.

Nakon što se završi ugradnja COB modula, slijedi proces površinske obrade, pri čemu se nanosi crni premaz. On onda ima ujednačeniju crnu boju, ravniju površinu te bolje performanse prikaza i kontrast ekrana. Istovremeno, refleksija svjetlosti od ekran je smanjena, što donosi bolji vizuelni doživljaj.

Odličan prikaz sadržaja iz bilo kog ugla

Još jedna prednost Flip Chip COB tehnologije su široki uglovi gledanja, koji omogućavaju da se sadržaj na ekranu može lako gledati čak i ako gledaoci ne stoje direktno ispred displeja. Jasni detalji i žive boje bit će prikazani bez obzira na to gdje se displej nalazi. Štaviše, ovi ekrani imaju ultraširoki raspon boja od preko 125% prema NTSC standardu, tako da se slike mogu prikazati bez gubitka stvarnih boja.

Uštedite energiju

Koristeći uobičajenu katodnu tehnologiju, radna temperatura uređaja je 10~15 ℃ niža od normalne LED diode, a potrošnja električne energije i do 43% manja. Na osnovu različitih fotoelektričnih karakteristika tri LED komponente (crvene, zelene i plave diode), zajednički katodni IC kontrolni sistem može vršiti preciznu elektronsku kontrolu distribucije ulaznog napona. U poređenju sa sličnim proizvodima, COB LED proizvodi U-serije troše manje energije i stoga su mnogo energijski efikasniji.

Kao LED uređaji namijenjeni za unutrašnje prostore, U-serija COB LED displeja prikladna je za upotrebu na vidljivim mjestima kao što su recepcije, muzeji, studiji, konferencijske sale, izložbe, kontrolne sobe itd., odnosno za mjesta s malom udaljenošću gledanja i visokim zahtjevima za kvalitetom prikaza i ekspresijom boja. Više informacija o ovoj vrsti LED displeja možete dobiti i na zvaničnoj web-stranici kompanije www.uniview.com.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *