Objekti Obrazovanje Softveri Stambena sigurnost Uredi / Korporacije Uredi / Poslovni prostori Videonadzorni sistemi

Mobotix: Pametne kamere za Rodenborch College u Holandiji

Osnovni uvjeti za ovakav projekt su bili kvalitet, prilagodljivost i upotrebljivost. MOBOTIX je pokazao da je u ovim oblastima najbolji i to zahvaljujući kvalitetu slike, izuzetnoj prilagodljivosti modularnih kamera i softveru koji je u upotrebi

Akademsku 2022-2023. godinu Rodenborch College započeo je u novoj zgradi opremljenoj novim tehničkim detaljima. Jedan od njih su pametne kamere kojima će se na diskretan način pratiti sve rizične oblasti, kao i privatni predmeti. Leon van Loon, savjetnik za novogradnju za OMO Scholengroep, i Edwin van der Rijsen, direktor Cor van Raay Electrical Engineeringa, dijele svoja iskustva.

Osjećati se sigurnim i slobodnim

Rodenborch College u Rosmalenu je srednja škola preduniverzitetskog obrazovanja. Riječ je istovremeno i o vrhunskoj školi za sportske talente, a od smjerova imaju Smjer za plesače i Smjer za sportiste. Ova škola je dio Vereniging Ons Middelbaar Onderwijsa (OMO) iz Tilburga. U Rodenborch Collegeu smatraju vrlo važnim to što skoro 2.300 učenika svoju školu doživljavaju kao sigurno okruženje gdje mogu slobodno biti ono što jesu. Od jula prošle godine Rodenborch College nastavu izvodi u novoj zgradi površine 19.000 metara kvadratnih, opremljenoj modernim sistemima. S obzirom na pozitivna iskustva iz druge tri OMO škole, donesena je odluka da i ova bude opremljena MOBOTIX-ovim rješenjima videonadzora, što je realizovala kompanija Cor van Raay Elektrotechniek.

Videonadzor s fokusom na zone rizika

„Rodenborch College je škola otvorenog tipa s providnim zidovima učionica i prijatnim zajedničkim prostorima, gdje učenici mogu što više biti ono što jesu“, kaže Van Loon i pojašnjava da su u cilju sprečavanja neprimjerenog ponašanja i zaštite privatne imovine postavljene pametne nadzorne kamere usredsređene na zone rizika. „Ovim želim reći da su svi učenički ormarići, hodnici, zone okupljanja i vanjski prostori diskretno nadgledani. Osnovni uvjeti za ovakav projekt su bili kvalitet, prilagodljivost i upotrebljivost. MOBOTIX je pokazao da je u ovim oblastima najbolji i to zahvaljujući kvalitetu slike, izuzetnoj prilagodljivosti modularnih kamera i softveru koji je u upotrebi. S obzirom na to da koristimo veći broj kamera, besplatni softver za upravljanje videomaterijalima i sva ažuriranja značajno smanjuju ukupne troškove tokom životnog vijeka ove opreme”, kaže on.

Prilagodljivost i upotrebljivost

„Prilagodljivost MOBOTIX-a dolazi do izražaja u svakodnevnoj primjeni s obzirom na to da je izmjena dnevnih i noćnih sočiva vrlo jednostavna, kao i dodavanje ultracrvenih senzora i dodatnog softvera, naprimjer“, dodaje Van der Rijsen. Uz pomoć raznih MOBOTIX 7 aplikacija, tokom godine je jednostavno prilagoditi već postojeće kamere novim softverskim rješenjima, uključujući mogućnost prepoznavanja lica i registarskih oznaka. „Rodenborch College smo opremili s više desetina P26 i M73 kamera kao i s nekoliko V26 kamera kojima se posredstvom programa MxManagementCenter rukovodi s jednoga mjesta“, kaže on.

„Dva dodatna razloga za ponovni odabir upravo kamera MOBOTIX jeste višegodišnje iskustvo rada s njima bez problema, kao i skoro nikakva potreba za održavanjima i servisiranjem koje radi Cor van Raay Elektrotechniek“, zaključuje Van Loon.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *